Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 47
Re: Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
Oczywiście urządzenia, którymi można sterować przy pomocy komputera, dla którego samodzielnie pisalibyśmy programy są bardzo atrakcyjne. Urządzenia takie są jednak specjalnie projektowane w tym celu. ZX7016 można oczywiście starać się przerobić, ale należałoby to porównać z gotowaniem zupy z gwoździa (Aleksander Fredro "Cygan i baba"). Nakłady finansowe, jakie należałoby zainwestować, byłyby nieproporcjonalne do uzyskanych efektów. Proszę zwrócić uwagę, że podstawowa dyskusja na tym forum toczy się wokół tego, jak z tej stosunkowo taniej i zupełnie niezłej wiertarki ze stolikiem krzyżowym zrobić maszynę, przy pomocy której da się wykonywać proste prace frezarskie. Jeżeli chce się mieć frezarkę CNC, to lepiej wykonać ją od podstaw, tym bardziej, że wszystkie niezbędne elementy można łatwo skompletować. Oczywiście nie jest to tanie, ale osiągniecie takich samych możliwości eksploatacyjnych przy pomocy przerabiania ZX7016 wydaje się być kosztowniejsze. Chyba, że naszym celem byłoby popisanie się swym wyczynem na YouTube.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 60
tyle że zaproponowałem trochę inny odczyt cyfrowy z enkoderami zamiast np suwmiarek z dodatkowymi funkcjami przydatnymi jak ustawienie w osi dla przeciętnego amatora za niewielką kwotę . bo byłoby trochę nie poważnie doStanisławKozdurkiewicz pisze: ↑06 gru 2020, 18:11Oczywiście urządzenia, którymi można sterować przy pomocy komputera, dla którego samodzielnie pisalibyśmy programy są bardzo atrakcyjne. Urządzenia takie są jednak specjalnie projektowane w tym celu. ZX7016 można oczywiście starać się przerobić, ale należałoby to porównać z gotowaniem zupy z gwoździa (Aleksander Fredro "Cygan i baba"). Nakłady finansowe, jakie należałoby zainwestować, byłyby nieproporcjonalne do uzyskanych efektów.
zośki montować coś drogiego za parę tyś.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 20
Możesz napisać, jakich enkoderów użyłeś i w jakiej cenie? Myślałem o podłączeniu enkodera obrotowego na pasku gt2 do korbki, działałoby to jak liniał (rozdzielczość takiego enkodera to 400 impulsów na obrót).
-
- Posty w temacie: 53
Nie. Mierzyłbyś obrót śruby a nie przesunięcie suportu.detomastah pisze: ↑06 gru 2020, 21:27Myślałem o podłączeniu enkodera obrotowego na pasku gt2 do korbki, działałoby to jak liniał
-
A pomyłka, napisałem szybko a w istocie sam doszedłem do tego wniosku. Moje rozwiązanie to przypięcie paska gt2 do stołu i danie koła zębatego na enkoder. Z tym, że bez przełożenia taki enkoder 400 impulsów nie będzie miał jakieś porażającej dokładności. Wtedy mierzyłby realny ruch stołu.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2020, 21:43 przez detomastah, łącznie zmieniany 1 raz.
-
enkodery możesz zastosować dowolne w programie wstawiasz ilość impulsów( im więcej tym dokładniej)choć mam zrobione tak że wykrywa zbocze a ie imp więc imp x 4 ,jeśli napęd jest z korbki to wpisujesz też skok śruby .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
@tristar0 masz może zdjęcia tego jak zamocowałeś te enkodery? Bo widziałem wcześnie jak się udzielałeś w wątku DRO dla ubogiczh, ale głównie pytałeś o soft i pokazałeś gotowy ekran.
-
soft sam zrobiłem bo nikt nie chciał pomagać tochę to trwało ( musiałem się poduczyć ) ja mam wykorzystane enkodery z silników serwo krokowych napęd bezpośredni na śruby śruby dokupione trapezowe z kasowaniem luzu
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 15
Kurcze, dlaczego chce wam się mordować z enkoderami i rzeźbić pseudodokładność? Miałem te same rozterki póki nie trafiłem na DRO z liniałami za 600zł. Przecież przy tej cenie szkoda czasu na kombinacje, które będą dużo więcej kosztować przeliczając godzinówki, a i tak będzie to gorsze pod każdym względem niż najtańsze gotowce.
-
dro samo to 900 pln za liniały 600pln szt za 600 jak piszesz kupię kilka szt chętnie. a tak poważnie to DRO w zamyśle miało być do mojej Frezaki bo mam w niej jakieś tam nie dość że stare to jeszcze ledy wyblakłe . A że też jestem nieszczęśliwym posiadaczem zośki to też dołożyłem napędy