Wyciszenie obróbki
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
- Kontakt:
Re: Wyciszenie obróbki
Złego słowa nie dam powiedzieć o tych frezach, chodzi tydzień po 10 godzin i nic. Żadnych powodów do zmiany.

Przy takiej robocie dopiero widać ile są warte bajeczki o gubieniu kroków, potrzebie sprzężeń zwrotnych, krańcówek itp.
Ustawione w ubiegłą sobotę, na fajrant zjeźdzane na bazy, rano odpalane i żadnych korekt przez tydzień na X I Y.
Zetka potrafi 2-3 dychy opaść przez noc. Pewnie sprężyna za słaba.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
kamar pisze:bajeczki o gubieniu kroków,
Moze jest to spowodowane tym że panuje wyścig na prędkości przejazdowe a jeśli się do tego dołoży słabej siły silniki i najtańsze sterowniki to z bajek robi się prawda. Ja też nie narzekam na jakieś gubienie kroków, ale ja nie szaleje prędkościami.

-
- Posty w temacie: 4
Puścił maszynę na 10% możliwości narzędzia i się cieszy że maszyna nic nie gubi.kamar pisze:Przy takiej robocie dopiero widać ile są warte bajeczki o gubieniu kroków, potrzebie sprzężeń zwrotnych, krańcówek itp.
Tydzień temu byś tę robotę skończył

IMPULS3 pisze:Moze jest to spowodowane tym że panuje wyścig na prędkości przejazdowe
Jaka jest definicja wyścigu? Skoro maszyna potrafi, narzędzie potrafi, operator potrafi, to czemu nie zrobić i nie zarobić więcej? Klient porównuje cenę u różnych wykonawców, ten który robi szybciej to samo, może mieć większą stawkę godzinową, jak umie zapełnić czas pracy maszyny to więcej zarabia. To coś złego?
-
atlc pisze:Jaka jest definicja wyścigu?
Definicja jest taka że nie piszę tu o firmach które produkują maszyny ale o ludziach którzy budują sobie hobbystycznie a póżniej lądują na forum z problemem że maszyna gubi kroki.
-
-
atlc pisze:No to kamar nie jest raczej w grupie hobbystów.
Ale Kamar odnosil się do tych co im silniki gubią kroki a nie do gubienia kroków u niego. A to jakby troszkę różnica.
-
Kamar odnosił się do tych co montują krańcówki i serwa a na krokowce patrzeć nie chcą.
-
atlc pisze:Kamar odnosił się do tych
kamar pisze:widać ile są warte bajeczki o gubieniu kroków,
Dla mnie to odnosił się do bajeczek o gubieniu kroków przez silniki krokowe. I ja też do tego się odniosłem.

Atlc idz moze sobie na spacer albo pobiegaj, albo poleż sobie. To pomaga na rozładowanie emocji i nie czepianie się dla samego czepiania.