Smaru jeszcze nie testowałem. Ale po zbadaniu sprawy wychodzi na to, że sprawa jest wielowątkowa.
Pierwsza rzecz, która wydawała mi się mało znacząca to krzywa śruba dociągająca oprawkę. Dostałem ją krzywą i producent, po to aby dało się pinolę wysunąć zeszlifował jej nakrętkę. Więc oprócz tego że nie jest prosta, to jeszcze ma nierównomiernie obciążoną nakrętkę.
Problem tymczasowo rozwiązałem, robiąc plastikową tuleję, która centruje śrubę i jednocześnie za pomocą tarcia redukuje efekt obijania się zębów. Pinola przez to płynniej chodzi ale sama nie wraca.
Po tym przypadkiem zauważyłem, że hałas jest zależny od naciągu pasów. Przy przełożeniu C-2 (700 obrotów) hałas jest bardzo duży. Z kolei przy D-1 (300 obrotów) hałasu jest brak. To co różni te przełożenia to wibracje oraz stopień naciągu pasów.
Przy 300 obrotów pasek jest naciągnięty bardzo mocno (ciężko go założyć) nawet bez napinania. Silnik dotyka wrzeciennika i nie ma żadnych wibracji, ani na paskach ani silnika. Z kolei przy 700 obrotach paski stają się za długie. Silnik trzeba wysunąć 2 centymetry dalej. Wtedy luzy i sprężystość sprawiają, że silnik się odgina, paski są lekko krzywo i silnik skacze na tych dwóch prętach do których jest przyczepiony.
Wniosek jest prosty - te przekładnie nie są dopasowane, przy różnych przełożeniach otrzymujemy różne obwody paska.
Pytania do Was:
1) Jak mocno napinacie pasy? Jak to sprawdzić? W instrukcji mam napisane, że na się wychylić na 13 mm. Z tym, że ludzie mają różną siłę, ja przy każdym naciągu jestem w stanie to zrobić, nawet gdy jest mocno naciągnięty.
2) Co można z tym zrobić? Pewnym rozwiązaniem jest przytwierdzenie tej blachy mocującej silnik od dołu tak aby się nie wykrzywiał "do góry" gdy jest oddalony od korpusu. łatwiejsze rozwiązanie i najtańsze to chyba kupić dodatkowe krótsze paski albo zmienić silnik na trójfazowy z falownikiem.
Ogólnie moim zdaniem, to naprawdę się trzeba postarać aby tak źle wykonać te urządzenie. Gdyby to było zrobione należycie, to ta maszynka byłaby warta tych 2 tysięcy. Ale moim zdaniem nie jest