Patrzyłem na ostatnie oferty wypalania na forum, zastanawiałem się czy się nie zgłosić. Na razie plan mam taki żeby w praktyce spróbować coś pofrezować, zrobić model i zaprogramować obróbkę. Własne adaptery z aluminium wydają się być dobrym pierwszym projektem.
Ciąg dalszy, maszyna jest złożona. Ręcznie przejechałem kilka razy po kawałku aluminium i pięknie pracuje

x y bez żadnych zastrzeżeń. Fota poniżej

Posów na jogu obroty ustawione ręcznie jeszcze nie z programu a bezpośrednio z falownika. Pierwszy był przejazd po lewej stronie. Mierząc suwmiarką okazało się że było około 0.4 fz przy zagłębieniu około 5mm i ae 5mm frez hss 8mm. Wióry aż dzwoniły

parametry "trochę bardzo" nie optymalne, reszta przejazdów była na innych parametrach
Teraz przyszła kolej na strojenie silników. Powód oczywisty na filmie:
https://youtube.com/watch?feature=youtu ... Of-CcvfQNE
Ustawianie w mach mam następujące
Próbowałem połączyć się z sterownikiem za pośrednictwem programu Asda soft, wydawało mi się to proste firewire do kompa a później do sterownika. Niestety nie mogę się połączyć

Podejrzewam że problem jest w wyborze portu com, com 1 jako jedyny od razu nie wyrzuca błędu, ale patrząc w ustawienia

Wydaje mi się że wybieram nieodpowiedni port, firewire jest w innym miejscu i nie widzę możliwości wyboru go z programu.
Co powinienem zrobić inaczej?
Przy okazji testuje klawiaturę bezprzewodową, kosztowała grosze

Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)