Fda16 cnc

2.2kw wrzeciono + serva + chłodziwo 70bar

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 289
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Fda16 cnc

#41

Post napisał: maciek95k » 07 lis 2020, 21:10

Tak. U mnie z ASDA B2 działa. Tutaj też pewnie będzie. Możliwe że u chińczyków znajdziesz go taniej. Po tych numerach szukaj:
ASD-CNUS0A08




Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 161
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#42

Post napisał: Znaki » 10 lis 2020, 12:11

Dziękuję, jutro już będzie u mnie. Chińczyka odpuszczam, znalazłem normalny za 160zł i musi śmigać, nie ma wyjscia


Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 161
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#43

Post napisał: Znaki » 12 lis 2020, 13:17

Z normalnym adapterem wszystko było tak jak trzeba. Połączenie ze sterownikiem trwało może z 1s. Wyrzucam filmik dla porównania pracy serwa przed i po. 400w podnosi pewnie około 50kg.

Od 0:30 porównanie



Ciekawostka, podczas strojenia przy jog ustawionym na 250-300 wyrzucało błąd przeciążenia silnika. Musiałem delikatnie zwiększać prędkość i za każdym razem wgrywać do sterownika. Ostatnie przejazdy są na ustawieniu jog 1400, żadnych błędów i na pewno nie jest to górna granica prędkości w tym zastosowaniu

Ruchu wszystkich osi


Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 161
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#44

Post napisał: Znaki » 02 gru 2020, 14:44

Zrobiłem model obudowy do maszyny i chciałbym się jeszcze poradzić przed zleceniem.

https://myhub.autodesk360.com/ue2ce340a ... 863087a0c9

Wstępnie dzwoniłem i pytałem o wykonania, polecano mi blachę stalową 1.5/2mm ewentualnie aluminium 3/4mm. Aluminium brzmi kusząco, nie będzie rdzewieć nawet jak po czasie farba się zniszczy, ale z jakiegoś powodu duże firmy używają stali

Tak to sobie wyobrażam, macie jakieś uwagi, rady co do tego pomysłu? Mówiąc szczerze nawet nigdy nie widziałem takiej obudowy na żywo, nie chciałbym popełnić jakiś głupich błędów...


Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 161
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#45

Post napisał: Znaki » 01 sty 2021, 18:29

Maszyna zaczyna robić już pierwsze elementy ale trafiłem na problem. Potrzebuję porady, mam do wykonania dystans, powiedzmy podkładkę, wymiary fi zew. 30mm fi wew. 25.4 i grubość 1.6mm. Chciałem je wykonać ze zwykłych marketowych podkładek fi zew. 38 grubość 3.2mm.
Frez fi5 hss vc około 20m/min fz 0.03 wcześniej było 0.05, ap 3.2mm ae 1mm wcześniej 2mm. Próbowałem zamocować element za pomocą taśmy i kropelki. Ale co chwilę się odrywa, używałem też samego kleju i było lepiej ale również nie daje rady. Jak inaczej to zamocować żeby wykonać element w jednej operacji? Dodam że podkładka zaraz po oderwaniu nie jest gorąca.

Zdjęcia z prób


Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2437
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Fda16 cnc

#46

Post napisał: Petroholic » 01 sty 2021, 18:42

Nie utrzyma to na kleju raczej :(

Jeśli masz ich do zrobienia kilka to użyj rury/pręta w pionie. Obrób wymiary średnicowe, a następnie odetnij frezem piłkowym... Tylko nie wiem czy 1.6mm się nie odegnie przy odcinaniu i wyjdzie krzywy...

Dodane 2 minuty 37 sekundy:
Znaki pisze:z jakiegoś powodu duże firmy używają stali
Powód wbrew pozorom jest bardzo prosty. Stal jest tańsza to raz, po drugie obudowa przeżywa nieustanne bombardowanie wiórami, które przeważnie mają ostre kształty i lekkie nie są... Wyobraź sobie jak będzie wyglądać blacha alu po tygodniu bombardowania :) Mniej więcej podobnie jak po godzinie piaskowania miejscowego :D


sebasbox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Fda16 cnc

#47

Post napisał: sebasbox » 01 sty 2021, 19:11

Ten tuning serw delty sam robiłeś? Ja ostatnio też to robiłem i nawet da się to (autotuning) w miare fajnie zrobić dzięki oprogramowaniu Delty, ale jak coś wymaga dodatkowych korekt (np. założenia filtrów, opóźnień itd) to już trzeba wiedzieć co się robi ;)

Awatar użytkownika

Maxikas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 08 maja 2008, 21:31
Lokalizacja: Śląskie / Łódzkie

Re: Fda16 cnc

#48

Post napisał: Maxikas » 01 sty 2021, 21:48

Złącze FireWire w napędach ASDA-B2 jest tylko mechanicznie kompatybilne z FireWire. Są tam wyprowadzone sygnały RS485 / RS232 i o ile dobrze pamiętam, wybór używanej komunikacji zależny jest od odpowiedniej opcji w napędzie.

Obrazek

Ja zakupiłem taki kabelek
Obrazek
i trochę posiedziałem przy tym bo okazało się, że ASDASoft w wersji 5.4 nie chciał się połączyć z napędem.
Dopiero na jakiejś starszej wersji nawiązał komunikację i możliwe było modyfikowanie parametrów, podgląd parametrów na oscyloskopie, itp.
Żółtodziób CNC


Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 161
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#49

Post napisał: Znaki » 03 sty 2021, 15:02

Petroholic pisze:
01 sty 2021, 18:42
Nie utrzyma to na kleju raczej :(

Jeśli masz ich do zrobienia kilka to użyj rury/pręta w pionie. Obrób wymiary średnicowe, a następnie odetnij frezem piłkowym... Tylko nie wiem czy 1.6mm się nie odegnie przy odcinaniu i wyjdzie krzywy...

Dodane 2 minuty 37 sekundy:
Znaki pisze:z jakiegoś powodu duże firmy używają stali
Powód wbrew pozorom jest bardzo prosty. Stal jest tańsza to raz, po drugie obudowa przeżywa nieustanne bombardowanie wiórami, które przeważnie mają ostre kształty i lekkie nie są... Wyobraź sobie jak będzie wyglądać blacha alu po tygodniu bombardowania :) Mniej więcej podobnie jak po godzinie piaskowania miejscowego :D
Tego się właśnie obawiałem, zrobię z pręta mam akurat odpowiedni kawałek potrzebuję zaledwie 4 sztuki. Zobaczę jak pójdzie to odcinanie, najwyżej zrobię z zapasem i spróbuję bardzo delikatnie to wyrównać, spróbuję najpierw z aluminum. A co do obudowy to masz rację będę celował w stal. Dziękuję :)

sebasbox pisze:
01 sty 2021, 19:11
Ten tuning serw delty sam robiłeś? Ja ostatnio też to robiłem i nawet da się to (autotuning) w miare fajnie zrobić dzięki oprogramowaniu Delty, ale jak coś wymaga dodatkowych korekt (np. założenia filtrów, opóźnień itd) to już trzeba wiedzieć co się robi ;)
Sam robiłem :) niestety nie do końca rozumiejąc wszystkie parametry, ale po pierwszych testach wyjdzie czy jest coś do poprawki. Na chwilę obecną prędkość posuwu osi zmniejszyłem z 8m/min do 1/m, miałem błąd w programie i pomimo tego że palec był na wyłączniku awaryjnym nie zdążyłem :?
Wystarczył u Ciebie autotuning czy musiałeś nanieść poprawki?
Maxikas pisze:
01 sty 2021, 21:48
Ja zakupiłem taki kabelek
Obrazek
i trochę posiedziałem przy tym bo okazało się, że ASDASoft w wersji 5.4 nie chciał się połączyć z napędem.
Dopiero na jakiejś starszej wersji nawiązał komunikację i możliwe było modyfikowanie parametrów, podgląd parametrów na oscyloskopie, itp.
Też na niego patrzyłem, na jednej z aukcji trafiłem na opinie że nie działa i odpuściłem, teraz przynajmniej wiem co mogło być powodem


sebasbox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Fda16 cnc

#50

Post napisał: sebasbox » 03 sty 2021, 17:03

Znaki pisze:
03 sty 2021, 15:02
Sam robiłem :) niestety nie do końca rozumiejąc wszystkie parametry, ale po pierwszych testach wyjdzie czy jest coś do poprawki. Na chwilę obecną prędkość posuwu osi zmniejszyłem z 8m/min do 1/m, miałem błąd w programie i pomimo tego że palec był na wyłączniku awaryjnym nie zdążyłem :?
Wystarczył u Ciebie autotuning czy musiałeś nanieść poprawki?
U mnie po autotuningu naprawdę dużo się poprawiło (generalnie musiałem to zrobić przy nowej maszynie bo chyba wywiało ustawienia w trakcie transportu...a chciałem szybko to zrobić).
Pomimo, że było już naprawdę dobrze to jeszcze firma od której kupowałem frezarkę zrobiła finalnie całościowy tuning. Było to robione 2x bo za pierwszym razem na jednej osi został filtr, który powodował opóźnienia jednej osi względem drugiej i zamiast okręgów wychodziły jaja.

Zobaczysz jak bedzie pracowała maszyna. Prawdopodobnie autotuning wystarczy. Jak coś bedzie wymagało poprawki będzie się to objawiało piszczeniem serw w tym także popiskiwaniem jak maszyna bedzie w bezruchu.
Co do kabla ja używałem oryginalnego i nie było problemów z połączeniem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”