Fda16 cnc

2.2kw wrzeciono + serva + chłodziwo 70bar

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 7446
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Fda16 cnc

#31

Post napisał: bartuss1 » 29 wrz 2020, 07:33

Znaki pisze:Przyszła paczka od poltech24 ze śrubami. Oś x śruba 1605, oś z 2505, oczywiście hiwin

no powiedzmy że hiwin, tajemnica poliszynela hehe




Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18
Posty: 120
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#32

Post napisał: Znaki » 05 paź 2020, 19:37

Pozostaje tylko trzymać kciuki żeby luzy się nie zrobiły, jako ciekawostkę dodam że te śruby są całkowicie miękkie. Zgodnie z poradnikiem Adama chciałem diamentowym pilnikiem poprawić koniec bieżni na śrubie aby łatwiej kulki wchodziły. Powiem szczerze zwykły pilnik bierze równie dobrze, śruby wydają się być bardzo miękkie na całej długości. Dziękuję Bartuss1 za zwrócenie uwagi

Czekam na wydrukowanie adapterów do silników. To będzie tymczasowe rozwiązanie, jak maszyna ruszy zrobię sobie swoje z alu.
Gdyby ktoś kiedyś jeszcze potrzebował to załączam modele (nie jest to cudo ale powinny działać):
x.stl
(96.18 KiB) Pobrany 15 razy
y.stl
(94.13 KiB) Pobrany 11 razy
z.stl
(89.93 KiB) Pobrany 17 razy
Koszt druku około 100zł brutto


m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 687
Rejestracja: 30 lip 2009, 14:00
Lokalizacja: Świdnik

Re: Fda16 cnc

#33

Post napisał: m.j. » 07 paź 2020, 13:48

Znaki pisze:
05 paź 2020, 19:37
Pozostaje tylko trzymać kciuki żeby luzy się nie zrobiły, jako ciekawostkę dodam że te śruby są całkowicie miękkie ...
No to raczej lipa będzie. Szybko bieżnie się wytłuką. Kiedyś trafiły mi się słabo utwardzone wałki i podczas obróbki wyrobiły się podłużne rowki od kulek. Kulek nawet nie ruszyło. Wymieniłem prowadnice na nowe i okazało się, że nowych pilnik nie ruszał, a te stare to rysował że hej!
Ja bym to badziewie reklamował bo to długo nie wytrzyma. Szkoda twojej roboty i pieniędzy.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów


mate606
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 36
Rejestracja: 14 lis 2010, 13:52
Lokalizacja: CHOJNICE

Re: Fda16 cnc

#34

Post napisał: mate606 » 07 paź 2020, 21:43

To bardzo słaba wiadomość o tych śrubach :roll:
Właśnie chciałem zamawiać u nich


Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18
Posty: 120
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#35

Post napisał: Znaki » 18 paź 2020, 19:25

To zapowiada się szybka wymiana śrub, zadzwonię do nich i zapytam ale wątpię że po tylu miesiącach coś będą chcieli zrobić. Jak zrobią się luzy będę kombinował.
Nie wiem jak kulki ale nakrętki były na prawdę twarde - taki plus.


Adaptery wydrukowane i zamontowane na maszynie. Celowo nie zrobiłem w nich regulacji naciągania paska żeby bardziej nie osłabiać wydruku. Wypełnienie 70% i potrójne ścianki ale i tak wszystko jest bardzo elastyczne. Silnik przy ruszaniu aż wygina cały adapter. Muszę wykombinować inne mocowanie "z". Przy obecnym tracę jakieś 1.5cm ruchu w osi, zastanawiam się nad montażem do boku odlewu a nie pod spodem, na razie nie widzę przeciwwskazań
X

Y

Z
"

Maszyna ma pierwsze ruchy za sobą. Muszę zestroić serwa bo "z" czasami wpada w rezonans. Wygląda na to że przeciwwaga nie będzie potrzebna, na docelowych adapterach, zestrojonych serwach i wyższych prędkościach się okaże. Przełożenie na wszystkich osiach 1:1, oś x oraz y koła 22z, "z" 24z że względu na grubość śruby.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 7446
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Fda16 cnc

#36

Post napisał: bartuss1 » 19 paź 2020, 08:05

daj do wypalenia na laserze ze stali, a otwory se powiercisz i pogwintujesz, pierwsze widze zeby ktoś podwieszenie silnika z plastiku robił.
otwór pod flansze silnika daj z luzem 0,15 (na rysunku), bo laser też doskonały nie jest i może wyjśc tak ze wepchniesz silnik na zero.


mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 305
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Fda16 cnc

#37

Post napisał: mineque » 19 paź 2020, 09:16

Korzystaj z oferty kimli @nicek na darmowe wycinanie właśnie z 15mm


Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18
Posty: 120
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#38

Post napisał: Znaki » 06 lis 2020, 23:10

Patrzyłem na ostatnie oferty wypalania na forum, zastanawiałem się czy się nie zgłosić. Na razie plan mam taki żeby w praktyce spróbować coś pofrezować, zrobić model i zaprogramować obróbkę. Własne adaptery z aluminium wydają się być dobrym pierwszym projektem.

Ciąg dalszy, maszyna jest złożona. Ręcznie przejechałem kilka razy po kawałku aluminium i pięknie pracuje :D x y bez żadnych zastrzeżeń. Fota poniżej

Posów na jogu obroty ustawione ręcznie jeszcze nie z programu a bezpośrednio z falownika. Pierwszy był przejazd po lewej stronie. Mierząc suwmiarką okazało się że było około 0.4 fz przy zagłębieniu około 5mm i ae 5mm frez hss 8mm. Wióry aż dzwoniły :) parametry "trochę bardzo" nie optymalne, reszta przejazdów była na innych parametrach

Teraz przyszła kolej na strojenie silników. Powód oczywisty na filmie:

https://youtube.com/watch?feature=youtu ... Of-CcvfQNE

Ustawianie w mach mam następujące


Próbowałem połączyć się z sterownikiem za pośrednictwem programu Asda soft, wydawało mi się to proste firewire do kompa a później do sterownika. Niestety nie mogę się połączyć




Podejrzewam że problem jest w wyborze portu com, com 1 jako jedyny od razu nie wyrzuca błędu, ale patrząc w ustawienia

Wydaje mi się że wybieram nieodpowiedni port, firewire jest w innym miejscu i nie widzę możliwości wyboru go z programu.

Co powinienem zrobić inaczej?

Przy okazji testuje klawiaturę bezprzewodową, kosztowała grosze


maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 247
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Fda16 cnc

#39

Post napisał: maciek95k » 07 lis 2020, 00:13

To nie fireware niestety. Spędziłem nad tym naprawdę sporo czasu i nie udało mi się ogarnąć tematu. Przewód z CSlabu do ich serw pasuje i po jego zastosowaniu wszystko zaskoczyło od razu. Nawet wygrzebanie samej wtyczki i podpięcie do RSa nie powiodło się w moim przypadku.


Autor tematu
Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18
Posty: 120
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Fda16 cnc

#40

Post napisał: Znaki » 07 lis 2020, 20:44


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”