Czwarta oś do mojej frezarki 7045
Budowa od podstaw.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
Re: Czwarta oś do mojej frezarki 7045

Gdy kupowałem ta była najciekawsza z wyglądu. Miała być niebieska. Jak się niema co się chce.......
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Kiedyś zmienisz pokrętło na siłownik pneumatyczny i będzie hamulec automatyczny
Podzielam zdanie @Avalyah odnośnie koloru ale też znam kogoś kto choruje na zielony
(@atlc)

-
- Posty w temacie: 1
Petroholic pisze:ale też znam kogoś kto choruje na zielony (@atlc)
Misiaczku, pewny jesteś, że o takiej zieleni mowa?

-
- Kontakt:
Jesteśmy obaj facetami
Zielony to zielony i nie ma co drążyć

-
Zielony nie zielony karawana idzie dalej...nie ma miękkiej gry.
Poskładałem wszystko w całość. Zaciąg zrobiony. Zastosowałem łożysko oporowe by zmniejszyć tarcie. Otwory pod klucz wywiercone. Otwór wyfrezowany pod płetwę. Osadzona płetwa i zaspawana.

Pierwsza próba kręcenia i test działania. No i efekt praktycznego frezowania. Na początek pręt stalowy Φ 12 obrobiony na pięciobok(pięciokąt).

Poskładałem wszystko w całość. Zaciąg zrobiony. Zastosowałem łożysko oporowe by zmniejszyć tarcie. Otwory pod klucz wywiercone. Otwór wyfrezowany pod płetwę. Osadzona płetwa i zaspawana.

Pierwsza próba kręcenia i test działania. No i efekt praktycznego frezowania. Na początek pręt stalowy Φ 12 obrobiony na pięciobok(pięciokąt).

-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Działa, sprawdza się robi robotę. Koła do wagonu tym nie zrobisz, ale wiele drobniejszych rzeczy ogarnął ten patent.
Konia zrób do kompletu bo nie jest trudny, a możliwości sporo wzrosną.
-
Jeśli chodzi o mnie to koń też będzie. Teraz muszę ten napęd (4 oś) doprowadzić do równoległości w pionie i poziomie na stole frezarki. Jest też bicie 0.1 mm na zabieraku wrzeciona. Mam pomysł by to przyszlifować na frezarce. Czyli obraca się cały czas wrzeciono z zabierakiem, a w uchwycie frezarki zamocowany kamień szlifierski kręci w przeciwną stronę. Po zbliżeniu do siebie powinno się doszlifować.
-
Co by tu jeszcze namieszać
Przestawiałem dzisiaj nieco narzędzi i przyrządów. No i leży sobie od dłuższego czasu podstawa obrotowa od imadła.
A gdyby tak do 4-tej osi dorobić jeszcze jedną oś?. Im więcej możliwości manewru danym ustrojstwem tym lepiej.
Przetoczyłem krążek zdobyty na złomie. Średnica jak ulał, grubość 12mm. Centralnie wywierciłem i rozwierciłem otwór Φ 20H7. Posadowiłem na tym krążku 4-tą oś(urzadzenie) i wyznaczyłem otwory mocujące. Wywierciłem 2 otwory na śruby. Trzpień od podstawy obrotowej wystawał więc trzeba było wywiercić podobny otwór Φ 20H7 w podstawie 4-tej osi. Jest to baza ustalająca pozycję w osi X. Będzie jeszcze trzecia śruba mocująca, ale muszę dospawać mały wysięgnik. Będzie jeszcze śruba ustawcza ustalająca pozycję zerową. Jeśli zajdzie potrzeba przestawienia z pozycji zero do ± 30 stopni, wystarczy zluzować dwie nakrętki. W podstawie obrotowej od imadła są kamienie. Myślę że dokładność będzie dobra. Jak będzie trzeba lepszej to ustawię na czujnik zegarowy.

Przestawiałem dzisiaj nieco narzędzi i przyrządów. No i leży sobie od dłuższego czasu podstawa obrotowa od imadła.
A gdyby tak do 4-tej osi dorobić jeszcze jedną oś?. Im więcej możliwości manewru danym ustrojstwem tym lepiej.
Przetoczyłem krążek zdobyty na złomie. Średnica jak ulał, grubość 12mm. Centralnie wywierciłem i rozwierciłem otwór Φ 20H7. Posadowiłem na tym krążku 4-tą oś(urzadzenie) i wyznaczyłem otwory mocujące. Wywierciłem 2 otwory na śruby. Trzpień od podstawy obrotowej wystawał więc trzeba było wywiercić podobny otwór Φ 20H7 w podstawie 4-tej osi. Jest to baza ustalająca pozycję w osi X. Będzie jeszcze trzecia śruba mocująca, ale muszę dospawać mały wysięgnik. Będzie jeszcze śruba ustawcza ustalająca pozycję zerową. Jeśli zajdzie potrzeba przestawienia z pozycji zero do ± 30 stopni, wystarczy zluzować dwie nakrętki. W podstawie obrotowej od imadła są kamienie. Myślę że dokładność będzie dobra. Jak będzie trzeba lepszej to ustawię na czujnik zegarowy.