victor.sajda pisze:Już widzę Polski laser 20 letni z czego 15 lat pracy non-stop,chyba na złomie
Tak patrzę na ostatni film wrzucony przez @nicek , to gdyby laser z napędem na listwie zębatej miał pracować z taką prędkością i przyśpieszeniami, to marne ma szanse nawet na kilka lat bezawaryjnej pracy.
Bo jednak te "15 lat pracy non-stop", to chyba ze znacznie wolniejszą pracą, tak?
Avalyah pisze:Ogólnie fascynujący temat - z jednej strony użytkownik/cy sugerujący, że polskie lasery to szmelc i zło wcielone, ale używa mocno naciąganej retoryki. A z drugiej reprezentant polskich laserów, również z mocną retoryką, pewnie w jakiś sposób też naciąganą, ale jednak pokazane były próbki, są filmy w internecie i jako laik skłaniam się, żeby uwierzyć właśnie jemu.
Kolega Victor nie tak dawno szukał maszyny, zdecydował się bodajże na Trumpfa, kupił chyba maszynę nową, więc co ma nie być zadowolony? Dłuższy czas pochodzi pewnie bez awarii. To dobre maszyny i nie zauważyłem, żeby Kimla mówił, że to złom.
Ponieważ jednak śmie twierdzić, że w pewnych kwestiach ma przewagę nad "niemcem", to od razu toczycie krucjatę, że porównuje te maszyny do złomu.
Ma prawo i powody do dumy z tego co ze swoim zespołem stworzył.
Jaka część z forumowiczów może pochwalić się podobnymi osiągnięciami?
harma pisze:A coś mi się nie chce wierzyć, że elektronikę w całości też tutaj robimy, albo np. wszystkie części to napędów liniowych. Jeden młody gostek z lutownicą transformatorową na filmiku marketingowym to trochę za mało jak na linię produkcyjną, bardziej to przypomina manufakturę z losową powtarzalnością produktu....
Avalyah pisze:Obejrzałbyś chociaż ten filmik, który się w tym temacie pojawił, odcinek Fabryki w Polsce i zobaczyłbyś jak wykonywane są te frezarki i jak Polacy nawijają druty na te napędy liniowe. Korpusy polskie, napędy polskie, oprogramowanie polskie, to chyba na chiński składak trochę tego polskiego za dużo.
Spokojnie, skoro tyle robią sami, to.. wiem! Kolego harma, podpowiem, magnesów pewnie nie robią sami! To możesz im wypomnieć.
@harma Sprawa ostatnia, czy filmik zamieszczony przez Pana Kimlę to ściema czy nie? Czy ten laser zasuwa tak naprawdę?