mineque pisze: ↑12 sie 2020, 23:03
Szafa którą zamówił w EBMIA też była usługą jednostkową a pełną dokumentację i deklarację CE musi dostać od producenta rozdzielnicy.
Deklaracja od samej rozdzielnicy będzie tylko mówiła o tym ,że została ona wykonana ze sztuką ...
Czyli przewody odpowiednich kolorów i odpowiednie prowadzenie , certyfikowane komponenty , a po za tym o niczym więcej.
bartuss1 pisze:Poza instrukcją stanowiskową maszynę powinno się ogrodzić siatką,tak jak stanowisko robota
Siatka nic nie da jeśli ktoś może wejść w pole obróbki a druga postronna może mu wcisnąć start i przejechać frezem po głowie

Po to właśnie są certyfikowane sterowniki bezpieczeństwa które mają nad nim czuwać.
Ogólnie temat rzeka
bartuss1 pisze:Nie tak dawno widziałem sie z wiekszymi kimlowskimi maszynami i zabezpieczen ponad krancówki nie widziałem
Nie wgłębiałem się dokładnie w Kimlę , ale wielu producentów robi tak ,że układ sterowania zawiera w sobie elementy bezpieczeństwa itp . Jednak nie zawiera kurtyn , mat itp . W instrukcji wtedy jest jasno napisane ,że do urządzenia wymagana jest instalacja tego typu rzeczy.