Tokarka Holzmann ed 400fd - spalony silnik
Spalony silnik. Nowy, czy modyfikować?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 14
Re: Tokarka Holzmann ed 400fd - spalony silnik
Ok. Czyli coś takiego było by ok? 0.75kW nie widzę, ale będę szukał. Koło orginalne trzeba będzie i takprzetoczyć pod nowy wał bo w orginale ma 10mm. Z używek w moim rejonie jakoś nie widzę ale szukam intensywnie
Rozumiem, że obroty będę regulował na falowniku? Jest tam taka opcja? Falownik lepiej jedno czy trzy-fazowy? Mam u siebie 3 fazy.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Główna zaleta falownika to regulacja obrotów. Do takiego małego silnika wystarczy falownik jednofazowy, na allegro są nowe silnik 0,75kw 2800 za 260zł z dostawa.
-
Ok. Silnik i falownik już mam. Teraz zrobił się problem bo pasek klinowy musi być dłuższy i mieć ok. 60 cm, a tu jest jakiś wynalazek o szerokości 5mm i symbolu 5M375 Gates . Szukam po sklepach ale nigdzie nie mogą mi dobrać. Macie jakieś namiary na dobry sklep z paskami w sieci? A może ktoś już to robił i zna jakiś symbol dłuższego zamiennika?
-
Może kiedyś trzeba będzie ale na chwilę obecną trzeba by przetoczyć również drugie potrójne koło
I koło się zamyka
Ale to już pomyślę po uruchomieniu tego co kupiłem. Zobaczymy jak długo pochodzi na tym wąskim.

-
Dziękuję. 6mm może być troszkę za szeroki. Znalazłem coś takiego.
Myślę, że to będzie to
Dzisiaj wybebeszyłem tokarkę ze starej elektroniki. Jutro popatrzę z podłączeniem silnika do falownika i z jego konfiguracją. Chciałbym wykorzystać orginalny włącznik, wyłącznik bezpieczeństa osłony uchwytu i przełącznik kierunków z tej tokarki. Widzę, że są w falowniku sloty do podpięcia, ale jeszcze się nie zagłębiałem, czy to będzie działać tak jak przy konfiguracji starego silnika.

Myślę, że to będzie to

Dzisiaj wybebeszyłem tokarkę ze starej elektroniki. Jutro popatrzę z podłączeniem silnika do falownika i z jego konfiguracją. Chciałbym wykorzystać orginalny włącznik, wyłącznik bezpieczeństa osłony uchwytu i przełącznik kierunków z tej tokarki. Widzę, że są w falowniku sloty do podpięcia, ale jeszcze się nie zagłębiałem, czy to będzie działać tak jak przy konfiguracji starego silnika.