Instalacja "pneumatyczna" w warsztacie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Re: Instalacja "pneumatyczna" w warsztacie
U siebie zrobiłem instalacje z lutowanych(cyna) rurek miedzianych ⌀15mm, omijając w ten sposób problem spadków na przewodach, do których można bez problemu dostać cała armaturę(złączki, mufy, kolanka, itp). Cały proces lutowania dziecinnie prosty (niezbędna pasta, lutowie, szczotka wewnętrzna, gąbka ścierna, i palnik).
(UWAGA! Najlepiej skręcać gwintowaną armaturę na stare dobre pakuły, taśmy teflonowe nie zdają egzaminu - puszczają)
Sprężarkę mam też 50L/280Lwydech, dwucylindrowa, w razie potrzeby mogę jeszcze dodatkowo podpiąć jednocylindrową.

Oprócz 50 L zbiornika sprężarki w instalacji jeszcze dodatkowy zbiornik 100L (przerobiony z bojlera) i membranowy 35L od zestawu CO z dużym widocznym z daleka zegarem,
https://pfmrc.eu/topic/78764-koledzy-w- ... 0a/page/2/

całość ma na tyle dużą pojemność, że wystarcza do w miarę wydajnej pracy nawet dość powietrzożerrnych narzędzi pneumatycznych.
Przydaje się też zrobiony z filtra do wody osuszacz na regenerowalny żel, doskonały do przygotowania powietrza dla przecinarki plazmowej która lepiej pracuje,
odwadniacz-i-filtr-powietrza-do-plazmy-t103394.html

(UWAGA! Najlepiej skręcać gwintowaną armaturę na stare dobre pakuły, taśmy teflonowe nie zdają egzaminu - puszczają)
Sprężarkę mam też 50L/280Lwydech, dwucylindrowa, w razie potrzeby mogę jeszcze dodatkowo podpiąć jednocylindrową.

Oprócz 50 L zbiornika sprężarki w instalacji jeszcze dodatkowy zbiornik 100L (przerobiony z bojlera) i membranowy 35L od zestawu CO z dużym widocznym z daleka zegarem,
https://pfmrc.eu/topic/78764-koledzy-w- ... 0a/page/2/

całość ma na tyle dużą pojemność, że wystarcza do w miarę wydajnej pracy nawet dość powietrzożerrnych narzędzi pneumatycznych.
Przydaje się też zrobiony z filtra do wody osuszacz na regenerowalny żel, doskonały do przygotowania powietrza dla przecinarki plazmowej która lepiej pracuje,
odwadniacz-i-filtr-powietrza-do-plazmy-t103394.html

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
Kolega Roman jak zwykle pełna profeska
Chyba jednak mimo wszystko pozostanę przy przewodach elastycznych, chcę to zrobić jak najszybciej i jak najprościej, żeby nie wozić tego kompresora spod tokarki do frezarki co jakiś czas

Chyba jednak mimo wszystko pozostanę przy przewodach elastycznych, chcę to zrobić jak najszybciej i jak najprościej, żeby nie wozić tego kompresora spod tokarki do frezarki co jakiś czas

-
To weź pod uwagę średnicę wewnętrzną by się potem nie rozczarować, bo popularne przewody ⌀6mm/wew. do zasilania narzędzi pneu. się nie nadają. Na moim jednym zdjęciu widać zasilający instalację z kompresora zielony ⌀8/wew. i to też nieraz za mało, ale do większego musiałbym przerabiać/zwiększyć wyjścia kompresora...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Rura PEX do podłogówki 16x2 to koszt 2 zł za metr bieżący. Do tego złączki do wyboru do koloru, trochę droższe, ale kilka sztuk i instalacja niemal profi. Jest i wygląd i przepustowość.
W węże ogrodowe bym się nie bawił, może i dobre, ale nie lubię badziestwa. Jak robić to od razu dobrze.
Zrobić i zapomnieć. Ma działać latami.
W węże ogrodowe bym się nie bawił, może i dobre, ale nie lubię badziestwa. Jak robić to od razu dobrze.
Zrobić i zapomnieć. Ma działać latami.
zlp.com.pl
-
- Posty w temacie: 3
Najtańszy wąż z ogrodniczego - 1/2 czy 5/8"" będzie lepszy i nic nie kosztuje.
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Posty w temacie: 24
Panowie a może guma od "majtek" byłaby lepsza proste tanie i na lata ,rury PP-R produkowane zresztą w Polsce we Włocławku zresztą na taką instalację rura zgrzewana fi 25 aż nadto są do nich wszystkie złączki kolanka trójniki . Całość niezawodna i estetyczna . Instalacja z metalowymi uchwytami i do 5 przyłączy to kilka stówek, Można sobie to zamówić w BIMS co nie zużyjecie można zwrócić .wytrzymałość rur przy 90 stopniach 10 Bar w temperaturze 20 -50 stopni do 30 bar .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 3
Miedzianych? Ło panie! 20zł/kg w skupie - za to można pozłacane rurki położyć

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Posty w temacie: 24
Mam cała instalację powietrza zrobioną na tych rurach jakieś 70mb nie dość że dziła to jeszcze ładnie wygląda
Dodane 6 minuty 56 sekundy:

Dodane 6 minuty 56 sekundy:

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
oprawcafotografii pisze:Miedzianych? Ło panie! 20zł/kg w skupie - za to można pozłacane rurki położyć
... to ludzie kładący z tego CO w domach chyba nie wiedzą co czynią...

https://alle gro.pl/listing?string=rura%20miedziana%20fi%2015&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-hou-1-1-0605
pozdrawiam,
Roman
Roman