Pkio steruje zał/wył odkurzaczem
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem
heh, sprytne no aaale E, działać będzie tylko to tak zaś partyzantką zalatuje ;p no i ile by kosztowało takie urządzenie coby wyjście cyfrowe miało coby to znowu połączyć z kontrolerem ;p Taniej jest tak jak napisałeś równolegle do outa dać przekaźnik mocy findera np. a przekaznika w przetwornicy nie męczyć i sobie to wykorzystać jakoś sensowniej, nie wiem no tak mi się wydaje. AA dalej mnie ciekawi ten odkurzacz, czy on się włączy jak będzie włączony i wsadzi się go do gniazdka ;p akurat mam na tapecie takie odpylanie do swojej maszynki także temat ciekawy
-
Tyle niewiadomych, kurde.
W zasadzie nie spotkałem się z żadną szlifierką kątową która rusza w przypadku załączonego dingsa i wsadzeniu przewodu 230 do gniazdka, Ciekawe czy jakaś norma określa jak taki odkurzacz ma się zachować. Bieda jakiś złoty środek znaleźć. Z drugiej strony domowe odkurzacze ruszają w taki sposób.
W zasadzie nie spotkałem się z żadną szlifierką kątową która rusza w przypadku załączonego dingsa i wsadzeniu przewodu 230 do gniazdka, Ciekawe czy jakaś norma określa jak taki odkurzacz ma się zachować. Bieda jakiś złoty środek znaleźć. Z drugiej strony domowe odkurzacze ruszają w taki sposób.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Odkurzacz, odkurzacz, odkurzacz... 
Ale macie świadomość, że to odciąg z silnikiem indukcyjnym?
I oczywiście ma włącznik bezpieczeństwa elektromagnetyczny
https://www.ebmia.pl/wylaczniki-elektro ... VoQAvD_BwE
Robert

Ale macie świadomość, że to odciąg z silnikiem indukcyjnym?
I oczywiście ma włącznik bezpieczeństwa elektromagnetyczny
https://www.ebmia.pl/wylaczniki-elektro ... VoQAvD_BwE
Robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
To trzeba go wymienić na stycznik. Rozwiązuje to problem obciążenia przekaźnika
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Hej Wam,sandstorm pisze: ↑20 cze 2020, 00:22No i konkretna odpowiedź, dziękuję za naprowadzenie do tematuSteryd pisze: ↑19 cze 2020, 21:12Pompa wody do wrzeciona nic tu nie da. Jest tylko jedno wyjście przekaznikowe.
Ostatecznie mozesz:
Jak masz w falowniku wyjście na przekaznik tam się podpiąć.
Jak nie uzywasz sygnału enable, tam dać układ sterowania przekaznikiem za 6 zlotych od arduino i skonfigurować włączanie przez M3, lub inną funkcję.
Jeśli masz mniej niż 5 osi, to dowolne nieobslugiwane wyjście tak skonfigurować.
Dodane 33 minuty 45 sekundy:Robert, wybacz ale jestem raczkujący w tym temacie, a nie chciałbym czegoś spalić![]()
Mam falownik GD10 tam jest wyjście RO na przekaźnik.
Zakładając, że mam przekaźnik z firmy Pulsar: https://www.pulsar.pl/PL_6145_AWZ514_mo ... owy-pu1,hv
To odkurzacz wpinam w PINy /+|+/ natomiast gdzie powinienem wpiąć NC NO oraz C?
Nie wkurzajcie się na tych zielonychkażdy od czegoś zaczynał prawda? A najlepsze jest, że tutaj mamy kopalnię wiedzy. Więc wszystko co napisane - dostępne dla innych, może tak samo zielonych jak ja
![]()
miałem urwanie głowy bo maszyna miała "wady ukryte" i musiałem kilka spraw naprawić w osi Z

Ale już wracam do gry. Odciąg to konieczność, a jego automatyczne uruchamianie będzie zbawieniem dla mojej pracy. Odciąg jest w drugim pomieszczeniu (wyje jak szalony więc go wywaliłem w cholerę). Stąd pytanie i powrót do początku dyskusji.
Odciąg chyba ma wolny start. Przypomina to trochę syrenę strażacką

Ale wracając do meritum i początku.
Potrzebuję to w miarę logicznie rozwiązać. Odciąg ma włącznik elektromagnetyczny oraz silnik indukcyjny.
Nie chcę "męczyć" inwertera. Więc chciałbym to spiąć z przekaźnikiem w parze.
Włącznik elektromagnetyczny "ominę" wpinając się za nim. Wtedy będę miał opcję uruchomienia odkurzacza niezależnie od tego czy CNC będzie sterować przekaźnikiem czy nie.
ROA RO Wyjście przekaźnikowe
ROC Wytrzymałość styków: 3A/AC250V,1A/DC30V
W ogóle bardzo dziękuję Wam, że jesteście aktywni

Odciąg BASS - 750W 230V
Dane z przekaźnika:Steryd pisze: ↑21 cze 2020, 17:38w takim razie ja bym zrobił tak:
Kupujesz przekaźnik (min 6A) zasilany z 24V nie zaszkodzi dwuparowy.
łączysz RC z +24V w falowniku, RA z jedna nóżką cewki przekaźnika
drugą nóżkę z GND falownika
Do styków NC przekaźnika podłączasz kabel z wtyczką,
do styków NO z kabel gniazdkiem.
W ten sposób masz przedłużacz sterowany włączaniem wrzeciona.
Dodane 1 minuta 48 sekundy:
oczywiście PE trzeba połąłczyć na stałe
Napięcie cewki przekaźnika 10÷16V DC/AC (-/+5%),
Prąd sterowania cewki 33mA@12VDC
Rezystancja cewki 360 OHM (-/+10%)
Moc cewki 400mW
Ilość przekaźników 1
Napięcie styków przekaźnika 30VDC / 250VAC max.
Prąd styków przekaźnika 6A max.
Styki przekaźnika C/NC/NO (wyprowadzenia Ø 2,05mm:
AWG 24-12)
Czas załączenia/wyłączenia 15ms/8ms (-/+5%)
Bezpiecznik F1 T6,3A
Instrukcja PDF - Przekaźnik
Czy ja ten przekaźnik "wyzwolę" jednym z dostępnych wyjść falownika?
Będę musiał sobie to jakoś rozrysować

Podałeś chyba jedno z najprostszych rozwiązań tej sprawy.TOP67 pisze: ↑20 cze 2020, 09:29Jest dokładnie odwrotnie.
NC to wyjście z przekaźnika zwarte z C gdy nie ma żadnego zasilania.
NO to wyjście z przekaźnika zwarte z C wtedy gdy podasz 12V pomiędzy wejścia +/-
Nie wiem jakie jest napięcie i prąd na wyjściu falownika. Ta płytka to w zasadzie sam przekaźnik. Są też płytki z tranzystorem, które nie obciążają wyjścia i można jest sterować sygnałem TTL.
Na chłopski rozum mój: ROA oraz ROC do -/+|+/- oraz do NO wpinam przewód z prądem i do C przewód z prądem z gniazdka. Przekaźnik wpięty za włącznikiem elektromagnetycznym. Czy to ma prawo działać? W takim układzie, potrzebuję podprowadzić dwużyłowy przewód do przekaźnika, który będzie sterował (jakby na krótko) zwieraniem i rozwarciem obiegu za włącznikiem odciągu.
Bo rozumiem, że przekaźnik zamknie i otworzy obieg w tej konfiguracji.
Dobrze myślę?
Dzięki Panowie za pomoc!
Dodane 31 minuty 47 sekundy:
Szczegóły włącznika:
Włącznik w odciągu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
sandstorm pisze:Odciąg chyba ma wolny start. Przypomina to trochę syrenę strażacką
Nie ma, to bezwładność.
sandstorm pisze:Włącznik elektromagnetyczny "ominę" wpinając się za nim.
Może być problem. Piko zasili razem z silnikiem cewkę włącznika elektromagnetycznego. Pewnie kinematyka tego mechanizmu jest taka, aby blokować przycisk w dolnym położeniu. Lepiej sprawdzić co się ztanie jak zasilisz cewkę z nieprzyciśniętym przyciskiem START w właczniku.
sandstorm pisze:Styki przekaźnika C/NC/NO
Ma tylko jedną parę NO a potrzeba dwie. Ale i tak nawet gdyby miał dwie, to z tego co napisałem wyżej trzeba sprawdzić.
sandstorm pisze:Na chłopski rozum mój: ROA
Tu już nie będzie problemu. Tylko musisz zdecydować co z wyłącznikiem elektromagnetycznym.
Robert
-
Powywalac graty z tego wentylatora zeby zostal sam silnik, stycznik, wyłącznik magnetotermiczny coby miec jakies zabezpieczenie, zdublowac enable na inne wyjscie w piko. Jest to opisane w pdf plc w dziale download. Za tym przekaznik i z przekaznika stycznik odpalac . Nie do zabicia powinno byc rozwiązanie
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Chłopaki, bo zaraz mi wyjdzie, że najprościej będzie wytargać włącznik odciągu i zamontować go przy CNC 
Dużo skrótów myślowych
Pozostaje próbować jakoś to wszystko spiąć, ale wciąż więcej pytań niż odpowiedzi. ♥

Dużo skrótów myślowych