Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

mineque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 249
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#21

Post napisał: mineque » 21 cze 2020, 18:02

A nie lepiej dołożyć przekaźnik 1x16A lub stycznik modułowy 1x20A za 15-30 zł i mieć pewnosc że nic szlag nie trafi?



Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#22

Post napisał: RobWan » 21 cze 2020, 18:08

Można, ale po co?
To tak jak wozić w aucie 5-osobowym tylko 4 osoby. :-)

Robert


mineque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 249
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#23

Post napisał: mineque » 21 cze 2020, 18:24

Prąd rozruchowy, zatarcie silnika. A te 3 i 6A przekaźniki lubią sklejać styki.

Dodane 31 sekundy:
Tu masz prąd nomilnalny na granicy a co z rozruchem

Dodane 1 minuta 26 sekundy:
Dodatkowo dałeś idealny przykład . W szafie sterowniczej osprzęt powinien być dobrany tak by był obciążony w 80%

I myślę że 99% aut zarejestrowanych na 5 osób wozi 4 osoby ew plus pies


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#24

Post napisał: RobWan » 21 cze 2020, 18:44

Tak jak podczas rozruch idzie większy prąd, tak samo styki przekaźnika mają znacznie większy dopuszczalny chwilowy prąd.

Robert

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1061
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#25

Post napisał: TOP67 » 21 cze 2020, 18:53

Tak, jak już pisałem, jeśli odkurzacz ma softstart, to prąd nie będzie większy. Ale przy obciążeniu indukcyjnym bardziej bym się obawiał rozłączania.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#26

Post napisał: bartekn86 » 22 cze 2020, 06:47

Pany, a taki przekaznik jak wezniecie do odpylanie to czym wystawicie z przetwornicy jej bład zeby piko wiedzialo ze mu sie narzędzie nie kręci ? :P
Macie jakies wyjscie dedykowane ?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2119
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#27

Post napisał: Steryd » 22 cze 2020, 09:51

To nie jest sygnał, że się narzędzie obraca, tylko, że falownik dostał sygnał od pico, także ten... Ono i tak wie, że wysłało sygnał.

W praktyce- nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten przekaznik podpiąć rownolegle do sygnału do pico, (separując w razie potrzeby oczywiście) lepiej byłoby IMHO użyć choćby sygnału częstotliwości wtedy to bardziej odpowiada temu, że silnik się kręci (i jak szybko).
Można?
Morzna!!!


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#28

Post napisał: bartekn86 » 22 cze 2020, 10:14

Przekazniki idzie konfigurowac na wiele opcji, gotowosc do pracy, praca, bład itp. mnie chodzilo o opcję bład. Skoro przetwornica dostaje sygnal run i lub fwd to zaxzyna kręcic napędem. Jak jej cos nie pasuje wywala błąd przez takowy przekaznik. Jezeli ktos ma dwa przekaZniki to Temat raczej prosty. Jak jest jeden to wracamoje poprzednie pytanie. Skąd piko wie albo bardziej precyzyjnie co na przetwornicy wystawia wyjscie alarmowe ze jednak nie kręci :) no chyba ze to znowu nie jest ważne i operator wierzy ze napęd kręci i wierzy ze nigdy nie przeciąży go tak ze podczas pracy stanie, nie mnie to oceniac :p
A drugie pytanie czy ten odkurzacz nie zachowuje sie przypadkiem jak kątówka, wlączony na zielonym przycisku podając napięcie czy rusza ?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#29

Post napisał: RobWan » 22 cze 2020, 10:20

bartekn86 pisze:co na przetwornicy wystawia wyjscie alarmowe ze jednak nie kręci

Przecież napisał, że ma chłodzone powietrzem. Przykręci anemometr i po sprawie. :-)

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#30

Post napisał: bartekn86 » 22 cze 2020, 10:28

A co ma chłodzenie powietrzem do obrotu narzędzia bo nie złapałem zartu :p

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”