Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1045
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#1

Post napisał: dasza77 » 18 gru 2013, 11:25

Witam, jak wykonać załączanie odkurzacza (odciągu trocin)?
Gdzie podłączyć przekaźnik?
Oraz jakimi G-kodami załączać odkurzacz z poziomu programu?
Czy wbudowany CAM przewiduje taką opcję, czy trzeba samemu wstawić do programu taką komendę ?
Proszą o praktyczne podpowiedzi - jak to koledzy rozwiązali.



Tagi:


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 139
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#2

Post napisał: tad1 » 18 gru 2013, 12:46

Ja bym podłączył dodatkowy przekażnik pod wrzeciono.
Rusza wrzeciono rusza odciąg.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#3

Post napisał: mc2kwacz » 18 gru 2013, 16:26

W Piko nie da się sterować odkurzaczem oddzielnie z poziomu programu. Masz do dyspozycji wyłącznie sygnał uruchomienia wrzeciona.
Sprzętowo byłoby to możliwe. Ale sygnał PWM musiałby być uruchamiany wraz ze startem wrzeciona a w stanie spoczynkowym być wyłaczony. Wtedy sam PWM wystarczyłby do kontrolowania wrzeciona (aczkolwiek sygnał cyfrowy w przypadku użycia falownika i tak jest wskazany) a wyjście przekaźnikowe mogłoby być użyte do czegoś innego, np sterowania odsysaniem pyłu.
Ale to chyba nie problem? Wióry i tak powstają tylko wtedy kiedy wrzeciono się kręci. Można to sprząc na stałe i zamontować w razie potrzeby np dodatkowy przełącznik ON-AUTO-OFF.


marand68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 22 sty 2009, 23:07
Lokalizacja: Wrocław

#4

Post napisał: marand68 » 18 gru 2013, 21:59

PikoCNC ma dwa wyjścia przekaźnikowe. Jedno stosuje się zazwyczaj do sterowania załączania wrzeciona, drugie pozostaje do wykorzystania. Najczęściej jest to pompa chłodziwa. Jeśli kolega nie wykorzystuje chłodzenia, to można odkurzacz podpiąć do tego wyjścia i z poziomu programu za pomocą g-kodów sterować to wyjście lub przyciskiem na ekranie.
Jeśli chłodzenie jest wykorzystywane to pozostaje tak jak wyżej napisano podpiąć odkurzacz pod sterownie wrzecionem.


Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1045
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#5

Post napisał: dasza77 » 18 gru 2013, 22:07

Planuję wykorzystywać chłodziwo i odkurzacz ale prawdopodobnie nie w tym samym czasie, tzn. gdy będę stosował chłodziwo, to bez odkurzacza, bo by go zalało.
I tutaj może być wyjście z sytuacji. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Już trochę się rozejrzałem po sterowaniu i widzę że jest nawet jeden wolny przekaźnik na płytce od Markcompa77.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#6

Post napisał: mc2kwacz » 18 gru 2013, 22:34

Problem jest tylko taki, że będziesz musiał wchodzić w ustawienia i zmieniać działanie tego wyjścia za każdym razem.
Niestety Piko nie grzeszy możliwościami rozwoju, w podstawowej wersji hardware.


sandstorm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 17 cze 2020, 00:23

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#7

Post napisał: sandstorm » 19 cze 2020, 20:53

Hej Dziubki ;*

Odkopię temat, bo kiedy mam do zrobienia testowe strzały na CNC lub jakieś małe detale to chciałbym aby mój odciąg działał automatycznie ♥

Czy mając taką płytkę:

Obrazek

Idzie wysterować sygnał do załączenia odkurzacza? Oczywiście trzebaby mieć jakis przekaźnik, który by załączył oraz wyłaczył całość (tak samo jak pompę wody we wrzecionie. Mam wrzeciono chłodzone powietrzem, stąd "miejsce" na coś w zamian :)

Pomożecie?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2119
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#8

Post napisał: Steryd » 19 cze 2020, 21:12

Pompa wody do wrzeciona nic tu nie da. Jest tylko jedno wyjście przekaznikowe.
Ostatecznie mozesz:
Jak masz w falowniku wyjście na przekaznik tam się podpiąć.
Jak nie uzywasz sygnału enable, tam dać układ sterowania przekaznikiem za 6 zlotych od arduino i skonfigurować włączanie przez M3, lub inną funkcję.
Jeśli masz mniej niż 5 osi, to dowolne nieobslugiwane wyjście tak skonfigurować.
Można?
Morzna!!!


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#9

Post napisał: RobWan » 19 cze 2020, 22:51

sandstorm pisze:Idzie wysterować sygnał do załączenia odkurzacza?

Czegoś nie rozumiem. Gdzie masz problem?
Nie wiesz gdzie i jak podłączyć przekaźnik i dalej odkurzacz do niego?

Robert


sandstorm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 17 cze 2020, 00:23

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#10

Post napisał: sandstorm » 20 cze 2020, 00:22

Steryd pisze:
19 cze 2020, 21:12
Pompa wody do wrzeciona nic tu nie da. Jest tylko jedno wyjście przekaznikowe.
Ostatecznie mozesz:
Jak masz w falowniku wyjście na przekaznik tam się podpiąć.
Jak nie uzywasz sygnału enable, tam dać układ sterowania przekaznikiem za 6 zlotych od arduino i skonfigurować włączanie przez M3, lub inną funkcję.
Jeśli masz mniej niż 5 osi, to dowolne nieobslugiwane wyjście tak skonfigurować.
No i konkretna odpowiedź, dziękuję za naprowadzenie do tematu :)

Dodane 33 minuty 45 sekundy:
RobWan pisze:
19 cze 2020, 22:51
sandstorm pisze:Idzie wysterować sygnał do załączenia odkurzacza?

Czegoś nie rozumiem. Gdzie masz problem?
Nie wiesz gdzie i jak podłączyć przekaźnik i dalej odkurzacz do niego?

Robert
Robert, wybacz ale jestem raczkujący w tym temacie, a nie chciałbym czegoś spalić :?

Mam falownik GD10 tam jest wyjście RO na przekaźnik.

Obrazek

Zakładając, że mam przekaźnik z firmy Pulsar: https://www.pulsar.pl/PL_6145_AWZ514_mo ... owy-pu1,hv

Obrazek

To odkurzacz wpinam w PINy /+|+/ natomiast gdzie powinienem wpiąć NC NO oraz C?

Nie wkurzajcie się na tych zielonych :oops: każdy od czegoś zaczynał prawda? A najlepsze jest, że tutaj mamy kopalnię wiedzy. Więc wszystko co napisane - dostępne dla innych, może tak samo zielonych jak ja :roll:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”