Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#31

Post napisał: Steryd » 22 cze 2020, 12:10

to, że jak wrzeciono się zakręci to i wiatrak ruszy i pchnie powietrze, a anemometr to wykryje


Można?
Morzna!!!

Tagi:


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#32

Post napisał: bartekn86 » 22 cze 2020, 15:15

heh, sprytne no aaale E, działać będzie tylko to tak zaś partyzantką zalatuje ;p no i ile by kosztowało takie urządzenie coby wyjście cyfrowe miało coby to znowu połączyć z kontrolerem ;p Taniej jest tak jak napisałeś równolegle do outa dać przekaźnik mocy findera np. a przekaznika w przetwornicy nie męczyć i sobie to wykorzystać jakoś sensowniej, nie wiem no tak mi się wydaje. AA dalej mnie ciekawi ten odkurzacz, czy on się włączy jak będzie włączony i wsadzi się go do gniazdka ;p akurat mam na tapecie takie odpylanie do swojej maszynki także temat ciekawy


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#33

Post napisał: Steryd » 22 cze 2020, 16:57

To chyba zależy od odkurzacza.
Można?
Morzna!!!


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#34

Post napisał: bartekn86 » 22 cze 2020, 17:23

Tyle niewiadomych, kurde.
W zasadzie nie spotkałem się z żadną szlifierką kątową która rusza w przypadku załączonego dingsa i wsadzeniu przewodu 230 do gniazdka, Ciekawe czy jakaś norma określa jak taki odkurzacz ma się zachować. Bieda jakiś złoty środek znaleźć. Z drugiej strony domowe odkurzacze ruszają w taki sposób.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#35

Post napisał: RobWan » 22 cze 2020, 19:16

Odkurzacz, odkurzacz, odkurzacz... :-)
Ale macie świadomość, że to odciąg z silnikiem indukcyjnym?
I oczywiście ma włącznik bezpieczeństwa elektromagnetyczny
https://www.ebmia.pl/wylaczniki-elektro ... VoQAvD_BwE

Robert

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1195
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#36

Post napisał: TOP67 » 22 cze 2020, 19:56

To trzeba go wymienić na stycznik. Rozwiązuje to problem obciążenia przekaźnika


sandstorm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 17 cze 2020, 00:23

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#37

Post napisał: sandstorm » 28 cze 2020, 00:19

sandstorm pisze:
20 cze 2020, 00:22
Steryd pisze:
19 cze 2020, 21:12
Pompa wody do wrzeciona nic tu nie da. Jest tylko jedno wyjście przekaznikowe.
Ostatecznie mozesz:
Jak masz w falowniku wyjście na przekaznik tam się podpiąć.
Jak nie uzywasz sygnału enable, tam dać układ sterowania przekaznikiem za 6 zlotych od arduino i skonfigurować włączanie przez M3, lub inną funkcję.
Jeśli masz mniej niż 5 osi, to dowolne nieobslugiwane wyjście tak skonfigurować.
No i konkretna odpowiedź, dziękuję za naprowadzenie do tematu :)

Dodane 33 minuty 45 sekundy:
RobWan pisze:
19 cze 2020, 22:51
sandstorm pisze:Idzie wysterować sygnał do załączenia odkurzacza?

Czegoś nie rozumiem. Gdzie masz problem?
Nie wiesz gdzie i jak podłączyć przekaźnik i dalej odkurzacz do niego?

Robert
Robert, wybacz ale jestem raczkujący w tym temacie, a nie chciałbym czegoś spalić :?

Mam falownik GD10 tam jest wyjście RO na przekaźnik.

Obrazek

Zakładając, że mam przekaźnik z firmy Pulsar: https://www.pulsar.pl/PL_6145_AWZ514_mo ... owy-pu1,hv

Obrazek

To odkurzacz wpinam w PINy /+|+/ natomiast gdzie powinienem wpiąć NC NO oraz C?

Nie wkurzajcie się na tych zielonych :oops: każdy od czegoś zaczynał prawda? A najlepsze jest, że tutaj mamy kopalnię wiedzy. Więc wszystko co napisane - dostępne dla innych, może tak samo zielonych jak ja :roll:
Hej Wam,

miałem urwanie głowy bo maszyna miała "wady ukryte" i musiałem kilka spraw naprawić w osi Z :)

Ale już wracam do gry. Odciąg to konieczność, a jego automatyczne uruchamianie będzie zbawieniem dla mojej pracy. Odciąg jest w drugim pomieszczeniu (wyje jak szalony więc go wywaliłem w cholerę). Stąd pytanie i powrót do początku dyskusji.

Odciąg chyba ma wolny start. Przypomina to trochę syrenę strażacką :P

Ale wracając do meritum i początku.

Potrzebuję to w miarę logicznie rozwiązać. Odciąg ma włącznik elektromagnetyczny oraz silnik indukcyjny.
Nie chcę "męczyć" inwertera. Więc chciałbym to spiąć z przekaźnikiem w parze.

Włącznik elektromagnetyczny "ominę" wpinając się za nim. Wtedy będę miał opcję uruchomienia odkurzacza niezależnie od tego czy CNC będzie sterować przekaźnikiem czy nie.

ROA RO Wyjście przekaźnikowe
ROC Wytrzymałość styków: 3A/AC250V,1A/DC30V

W ogóle bardzo dziękuję Wam, że jesteście aktywni :wink:

Odciąg BASS - 750W 230V
Steryd pisze:
21 cze 2020, 17:38
w takim razie ja bym zrobił tak:
Kupujesz przekaźnik (min 6A) zasilany z 24V nie zaszkodzi dwuparowy.
łączysz RC z +24V w falowniku, RA z jedna nóżką cewki przekaźnika
drugą nóżkę z GND falownika
Do styków NC przekaźnika podłączasz kabel z wtyczką,
do styków NO z kabel gniazdkiem.

W ten sposób masz przedłużacz sterowany włączaniem wrzeciona.

Dodane 1 minuta 48 sekundy:
oczywiście PE trzeba połąłczyć na stałe
Dane z przekaźnika:
Napięcie cewki przekaźnika 10÷16V DC/AC (-/+5%),
Prąd sterowania cewki 33mA@12VDC
Rezystancja cewki 360 OHM (-/+10%)
Moc cewki 400mW
Ilość przekaźników 1
Napięcie styków przekaźnika 30VDC / 250VAC max.
Prąd styków przekaźnika 6A max.
Styki przekaźnika C/NC/NO (wyprowadzenia Ø 2,05mm:
AWG 24-12)
Czas załączenia/wyłączenia 15ms/8ms (-/+5%)
Bezpiecznik F1 T6,3A

Instrukcja PDF - Przekaźnik

Czy ja ten przekaźnik "wyzwolę" jednym z dostępnych wyjść falownika?

Będę musiał sobie to jakoś rozrysować ;) Mam nadzieję, że zamiast "wrzeciona" chodziło o "odciągu".

:)
TOP67 pisze:
20 cze 2020, 09:29
sandstorm pisze:
20 cze 2020, 00:22
To odkurzacz wpinam w PINy /+|+/ natomiast gdzie powinienem wpiąć NC NO oraz C?
Jest dokładnie odwrotnie.

NC to wyjście z przekaźnika zwarte z C gdy nie ma żadnego zasilania.
NO to wyjście z przekaźnika zwarte z C wtedy gdy podasz 12V pomiędzy wejścia +/-

Nie wiem jakie jest napięcie i prąd na wyjściu falownika. Ta płytka to w zasadzie sam przekaźnik. Są też płytki z tranzystorem, które nie obciążają wyjścia i można jest sterować sygnałem TTL.
Podałeś chyba jedno z najprostszych rozwiązań tej sprawy.

Na chłopski rozum mój: ROA oraz ROC do -/+|+/- oraz do NO wpinam przewód z prądem i do C przewód z prądem z gniazdka. Przekaźnik wpięty za włącznikiem elektromagnetycznym. Czy to ma prawo działać? W takim układzie, potrzebuję podprowadzić dwużyłowy przewód do przekaźnika, który będzie sterował (jakby na krótko) zwieraniem i rozwarciem obiegu za włącznikiem odciągu.

Bo rozumiem, że przekaźnik zamknie i otworzy obieg w tej konfiguracji.

Dobrze myślę?

Dzięki Panowie za pomoc!

Dodane 31 minuty 47 sekundy:
Szczegóły włącznika:

Włącznik w odciągu


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#38

Post napisał: RobWan » 28 cze 2020, 12:41

sandstorm pisze:Odciąg chyba ma wolny start. Przypomina to trochę syrenę strażacką

Nie ma, to bezwładność.
sandstorm pisze:Włącznik elektromagnetyczny "ominę" wpinając się za nim.

Może być problem. Piko zasili razem z silnikiem cewkę włącznika elektromagnetycznego. Pewnie kinematyka tego mechanizmu jest taka, aby blokować przycisk w dolnym położeniu. Lepiej sprawdzić co się ztanie jak zasilisz cewkę z nieprzyciśniętym przyciskiem START w właczniku.
sandstorm pisze:Styki przekaźnika C/NC/NO

Ma tylko jedną parę NO a potrzeba dwie. Ale i tak nawet gdyby miał dwie, to z tego co napisałem wyżej trzeba sprawdzić.
sandstorm pisze:Na chłopski rozum mój: ROA

Tu już nie będzie problemu. Tylko musisz zdecydować co z wyłącznikiem elektromagnetycznym.


Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#39

Post napisał: bartekn86 » 28 cze 2020, 18:42

Powywalac graty z tego wentylatora zeby zostal sam silnik, stycznik, wyłącznik magnetotermiczny coby miec jakies zabezpieczenie, zdublowac enable na inne wyjscie w piko. Jest to opisane w pdf plc w dziale download. Za tym przekaznik i z przekaznika stycznik odpalac . Nie do zabicia powinno byc rozwiązanie


sandstorm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 17 cze 2020, 00:23

Re: Pkio steruje zał/wył odkurzaczem

#40

Post napisał: sandstorm » 28 cze 2020, 21:42

Chłopaki, bo zaraz mi wyjdzie, że najprościej będzie wytargać włącznik odciągu i zamontować go przy CNC :D

Dużo skrótów myślowych :) Pozostaje próbować jakoś to wszystko spiąć, ale wciąż więcej pytań niż odpowiedzi. ♥

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”