Używam ArtCAMa Premium 2018.
Przy wybieraniu kieszeni (2D Area Clearance) w jakimś nierównym kształcie zdarza się, że ścieżka zostanie zaprogramowana tak, że omija jakiś fragment a potem do niego wraca.
Na rysunku zaznaczyłem, gdzie frez zaczyna wybieranie - w punkcie ze strzałką 1. Wybiera kolejne ścieżki w warstwie, omijając fragment zaznaczony strzałką 2. Potem wybiera kolejną głębszą warstwę ciągle pomijając fragment ze strzałką 2.

Jeśli frezuję na wylot materiału kończy się tak, że fragment 2 zostaje wycięty dookoła i pląta się jako luźny element, stwarzając na przykład ryzyko sklinowania się gdzieś między frezem a materiałem.
Potem program przechodzi do wybrania kolejnymi warstwami tego pozostawionego wcześniej miejsca (czyli pracuje już de facto w powietrzu).
Czy jest możliwość, żeby zaprogramować ścieżkę tak, żeby frezować całość warstwy w obrębie jednego wektora lub nawet całego rysunku i dopiero potem przechodzić na kolejny skok narzędzia głębiej?
W obróbce nie chcę wybierać jako "Tool Clearance Strategy" "Raster", tylko "Offset".
Dzięki!