Elektrodrążarka drutowa na LinuxCNC
-
- Posty w temacie: 66
Re: Elektrodrażarka drutowa na LinuxCNC
Właśnie to drożej jest dyskusyjne.
Jak biorę tego paletę od Chińczyków to cena wychodzi praktycznie jak za krokowiec ze sterownikiem kupiony u nas, a do krokowców jeszcze trafo, kondensatory..
Tu serwo 100W z przekładnią to aż nadto.
Jak biorę tego paletę od Chińczyków to cena wychodzi praktycznie jak za krokowiec ze sterownikiem kupiony u nas, a do krokowców jeszcze trafo, kondensatory..
Tu serwo 100W z przekładnią to aż nadto.
-
Drutu u nas nie zamierzam kupować (chyba że mi braknie w połowie roboty...), mam 0.18 z Chin, tylko muszę przekładnie zmienić. Próbowałeś nawijać 0.18 na przekładni dla 0.14?
Serw w kraju też nigdy nie kupowałem, w Chinach wielokrotnie i w sporych ilościach.
Jak będę zamawiał kolejną partię (z transportem morskim) to dam Ci znać, może będziesz coś chciał.
Serw w kraju też nigdy nie kupowałem, w Chinach wielokrotnie i w sporych ilościach.
Jak będę zamawiał kolejną partię (z transportem morskim) to dam Ci znać, może będziesz coś chciał.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Czułość zwarcia jest regulowane pokrętłem, to chcę zostawić i wpiąć się w led'a z panelu.
U ciebie prędkość drążenia jest stała i jedynie zatrzymywana w momencie zwarcia?
Zastanawiam się czy mając prąd pracy i analizując częstotliwość zwarć nie wpływać na prędkość.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 368
- Kontakt:
U mnie prędkość drążenia teoretycznie dają g-cody. Piszę teoretycznie bo ostatecznie warunkuje to ilość zwarć. I tak np. F2 bez zwarć daje szybsze przepalenie niż F10 przy gęstym zatrzymywaniu. Po kilku paleniach się to wyczuwa.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Przeglądałem różne projekty i zainteresowały mnie sterowniki https://dynomotion.com
Mają cofanie, można je oprogramowywać i widziałem projekt jeden drążarki z automatyczną regulacją szybkości.
Przez pomiar napięcia dobiera się optymalną szybkość i jedzie bez zwarć. Kuszące.
Widziałem że nie obsługujecie cofania, postój na zwarciu zawsze wystarcza czy zdarza się sytuacja że trzeba się wycofać?
Sprawdzaliście jaką wydajność udaje wam się uzyskać w stali? Nowe chińczyki pracują w okolicach 100-150 mm2/min, co jest dobrym wynikiem.
Mają cofanie, można je oprogramowywać i widziałem projekt jeden drążarki z automatyczną regulacją szybkości.
Przez pomiar napięcia dobiera się optymalną szybkość i jedzie bez zwarć. Kuszące.
Widziałem że nie obsługujecie cofania, postój na zwarciu zawsze wystarcza czy zdarza się sytuacja że trzeba się wycofać?
Sprawdzaliście jaką wydajność udaje wam się uzyskać w stali? Nowe chińczyki pracują w okolicach 100-150 mm2/min, co jest dobrym wynikiem.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Cofanie jest już zaimplementowane w Linuxcnc od wer. 2.9, przynajmnie tak tu piszą.
https://forum.linuxcnc.org/plasma-laser ... y-hardware.
Osobiście nie było ani czasu, ani potrzeby jak do tej pory, żeby to sprawdzać.
Mam u siebie regulowany próg zwarcia.
U mnie przy 2 A idzie ok 50.
-
Użytkuję od jakiegoś czasu drutówkę i również nie widziałem do tej pory konieczności rewersu.
Zbyt agresywne palenie (z dużą ilością zwarć) powoduje spowolnienie cięcia, więc dodatkowy ruch wsteczny nie będzie powodował przyspieszenia drążenia.
Najszybsze cięcie w moim odczuciu jest przy pracy na granicy zwarcia, tu ciężko jednak odnieść maszynę do maszyny, bo wszystko zależy od czułości generatora w wykrywaniu zwarcia.
Ruch wsteczny pomoże w płukaniu urobku, co w chinkach w oryginale jest dosyć słabe, więc warto zainteresować się skuteczniejszym płukaniem szczeliny, czyli lepsze dysze, większe ciśnienie i lepsze osłony, bo bez tego okolica maszyny będzie wiecznie mokra i brudna.
To są moje obserwacje ze stosunkowo krótkiego czasu użytkowania zmodernizowanej chinki na drut molibdenowy.
Zbyt agresywne palenie (z dużą ilością zwarć) powoduje spowolnienie cięcia, więc dodatkowy ruch wsteczny nie będzie powodował przyspieszenia drążenia.
Najszybsze cięcie w moim odczuciu jest przy pracy na granicy zwarcia, tu ciężko jednak odnieść maszynę do maszyny, bo wszystko zależy od czułości generatora w wykrywaniu zwarcia.
Ruch wsteczny pomoże w płukaniu urobku, co w chinkach w oryginale jest dosyć słabe, więc warto zainteresować się skuteczniejszym płukaniem szczeliny, czyli lepsze dysze, większe ciśnienie i lepsze osłony, bo bez tego okolica maszyny będzie wiecznie mokra i brudna.
To są moje obserwacje ze stosunkowo krótkiego czasu użytkowania zmodernizowanej chinki na drut molibdenowy.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 368
- Kontakt:
Tego to jeszcze u mnie nie grali
Trytytka powstrzymuje odpad na drutówce.