Konstrukcja nie powala, wyjściem może być mocowanie wytaczaków w gniazdach które mają być .
Przeróbka ustrojstwa na CNC
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 170
- Kontakt:
Re: Przeróbka ustrojstwa na CNC
Jak wyjmie kostki to tak będzie 
Konstrukcja nie powala, wyjściem może być mocowanie wytaczaków w gniazdach które mają być .
-
bartuss1
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 191
- Kontakt:
to ma dzialać a nie powalać, a wytaczak zlapany na obie śrubki gniazda,
,poza tym kostki mozna wyjmować zależnie od danego procesu, a przezbrajanie to chwila, oczywiście jesli bedzie taka potrzeba
,poza tym kostki mozna wyjmować zależnie od danego procesu, a przezbrajanie to chwila, oczywiście jesli bedzie taka potrzeba
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
bartuss1

- Kontakt:
a jeszcze odnosnie wytaczaka,jest zamocowany tak jak w standardowym imaku tokarskim, o cym ten impulsik pierniczy ze tak spytam? ze za dużo wystaje?
no może i cud techniki to nie jest, no ale
Dodane 2 minuty 58 sekundy:
kostki do wzdlużnego wyjmiesz razem z wytaczakiem, glowica ma naciety rowek, kostka wypust, przzykręcane po skrajniach
Dodane 7 minuty 54 sekundy:
a no to pstryk z bliska

no może i cud techniki to nie jest, no ale
Dodane 2 minuty 58 sekundy:
kostki do wzdlużnego wyjmiesz razem z wytaczakiem, glowica ma naciety rowek, kostka wypust, przzykręcane po skrajniach
Dodane 7 minuty 54 sekundy:
a no to pstryk z bliska

-
lepi
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 19
Czy przy takich kombinacjach w przezbrajaniu, kosztach przekładni harmo i robociźnie gotowa głowica za 1800 nadal wydaje się droga? A można kupić samą tarcze narzedziową i cieszyć się setkami różnorodnych oprawek za nieduże pieniądze. To pytanie nie do autora, raczej takie retoryczne
-
bartuss1

- Kontakt:
szukalem wczesniej gotowego rozwiązania, poniżej 10kzl nie znalazlem.
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 27
bartuss1 pisze:o cym ten impulsik pierniczy ze tak spytam? ze za dużo wystaje?
bartuss1 pisze:a jeszcze odnosnie wytaczaka,jest zamocowany tak jak w standardowym imaku tokarskim, o cym ten impulsik pierniczy ze tak spytam? ze za dużo wystaje?

Zlituj się, nóż wisi w powietrzu poza imakiem pewnie z 40mm co dla wytaczaka jest wielkością dużą. A gdybyś któryś z tych dwu imaczków wydłużył to mógłbyś wytaczać otwory mając krawędż otworu wytaczanego prawie obok śruby mocującej wytaczak.
-
bartuss1

- Kontakt:
i nigdy nie wytaczaleś otworow głebiej jak 80mm? jak w powietrzu? bo nie kumam, przecież moge zalożyć mniejszy
Dodane 11 minuty 4 sekundy:
wytaczak sluzy do toczenia wewnętrznego i nie tylko krotkie podtoczenia,ale i dlugie przy okreslonych parmetrach. Jakbym sie juz malo natoczyl roznych dupereli,, wytaczak ma "wisieć w powietrzu", impulsik tokarzu hehe
Dodane 3 minuty 48 sekundy:
co do duzo wystających wytaczakow,to ustawiamy je nieco powyżej osi, bo przy nacisku wior nam go nieco odegnie w dol
Dodane 11 minuty 4 sekundy:
wytaczak sluzy do toczenia wewnętrznego i nie tylko krotkie podtoczenia,ale i dlugie przy okreslonych parmetrach. Jakbym sie juz malo natoczyl roznych dupereli,, wytaczak ma "wisieć w powietrzu", impulsik tokarzu hehe
Dodane 3 minuty 48 sekundy:
co do duzo wystających wytaczakow,to ustawiamy je nieco powyżej osi, bo przy nacisku wior nam go nieco odegnie w dol
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 27
Chyba się nie rozumiemy.
Chodzi o to że jak bedziesz miał zamocowany powiedzmy detal fi 140 z otworem fi40 to w tym patencie jaki masz obecnie czoło tego detalu oprze się na tym imaczku (na zdjęciu pionowym) na którym mocujesz noże do toczenia zewnętrznego. Czyli NIEPOTRZEBNIE w tej chwili ten wytaczak wisi o całą szerokość imaka (tego umieszczonego z czoła tarczy rewolwera) w powietrzu.
Ogólnie nie wiem czy nie byłoby lepiej zrobić oprawki z otworem pod wytaczaki.
Dodane 1 minuta 26 sekundy:
przy ręcznych tokarkach z reguły tak, przy CNC już nie bo bład będzie w wymiarach. Chyba że jest bardzooooo dłuuuugi.
Chodzi o to że jak bedziesz miał zamocowany powiedzmy detal fi 140 z otworem fi40 to w tym patencie jaki masz obecnie czoło tego detalu oprze się na tym imaczku (na zdjęciu pionowym) na którym mocujesz noże do toczenia zewnętrznego. Czyli NIEPOTRZEBNIE w tej chwili ten wytaczak wisi o całą szerokość imaka (tego umieszczonego z czoła tarczy rewolwera) w powietrzu.
Ogólnie nie wiem czy nie byłoby lepiej zrobić oprawki z otworem pod wytaczaki.
Dodane 1 minuta 26 sekundy:
bartuss1 pisze:co do duzo wystających wytaczakow,to ustawiamy je nieco powyżej osi, bo przy nacisku wior nam go nieco odegnie w dol
przy ręcznych tokarkach z reguły tak, przy CNC już nie bo bład będzie w wymiarach. Chyba że jest bardzooooo dłuuuugi.
-
bartuss1

- Kontakt:
kostkę można zdjąć tą przeszkdzającą,ale to już sobie użytkownik zaplanuje wcześśniej proces, problemy robisz
Dodane 24 minuty 18 sekundy:
poza tym załozylem dla picu najwiekszy wytaczak jaki mam, a mam ich jeszcze kilka i najmniejszy bedzie wystawał poza swoja oprawkę moze kilkanascie mm, kostke do zewnetrznego sie zdejmie i robi swoje.
Przy toczeniu konwencjonalnym czesto zmienia sie noże w imaku, tu jest spora wygoda, także wniosek z mojej strony jest taki ze nie ma co marudzić, skoro mogę na raz zalozyć przynajmniej 6 narzędzi i niczego nie poprawiac dla jednego procesu.
Dodane 24 minuty 18 sekundy:
poza tym załozylem dla picu najwiekszy wytaczak jaki mam, a mam ich jeszcze kilka i najmniejszy bedzie wystawał poza swoja oprawkę moze kilkanascie mm, kostke do zewnetrznego sie zdejmie i robi swoje.
Przy toczeniu konwencjonalnym czesto zmienia sie noże w imaku, tu jest spora wygoda, także wniosek z mojej strony jest taki ze nie ma co marudzić, skoro mogę na raz zalozyć przynajmniej 6 narzędzi i niczego nie poprawiac dla jednego procesu.