TUM-25B "reanimacja"
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 89
Re: TUM-25B "reanimacja"
Jak swoje łoże szlifowałem to wpadłem na ten sam pomysł, czyli szlifować wszystko oprócz miejsca pod wrzeciennikiem.
Od tego pomysłu dowiódł mnie kierownik zakładu w którym przeprowadzano szlif loża. Nie pamiętam dokładnie jego argumentów ale powiedział, że tak się nie powinno robić.
Wrzeciennik zostaje na swoim miejscu a cała reszta leci w dół (suport, konik). Dużo trzeba później podnosić.
A jak zrobisz szlif loża na calej długości to tylko suport podnosisz o wielkość jego obróbki.
Od tego pomysłu dowiódł mnie kierownik zakładu w którym przeprowadzano szlif loża. Nie pamiętam dokładnie jego argumentów ale powiedział, że tak się nie powinno robić.
Wrzeciennik zostaje na swoim miejscu a cała reszta leci w dół (suport, konik). Dużo trzeba później podnosić.
A jak zrobisz szlif loża na calej długości to tylko suport podnosisz o wielkość jego obróbki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
To zależy jak jest przenoszony napęd z wrzeciennika niżej. Jeśli jest gitara to gitara
, ale jak nie ma to obniżając wrzeciennik ściskasz koła.

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 25
Przeważnie sa żeliwne, nie stalowe. I powinny być skrobane, co jest trudne nie posiadając płyty traserskiej. W zakładzie, w którym pracowałem były skrobane i nie skrobane. Zależy od jej przeznaczenia i wymiarów. Jedne były małe i skrobane, ponieważ służyły do skrobania powierzchni pod wrzeciennik a inne spore i tylko szlifowane służące do kontroli płaskości detali po frezowaniu. Pamiętam jak stół o długości 1300mm po szlifowaniu miał odchyłki do 12 mikronów. Suma sumarum wydaję mi sie, że dobry szlif powinien wystarczyć.
-
Wstaw link do tej płyty ja również prawdopodobnie brałem ją pod uwagę. Jednak zdecydowałem się na taką ze złomu za 50 zł. I obróbka.
-
Na tych tarczach będziesz miał możliwość ostrzyć jedynie na boku tarczy. Na Twoim miejscu poszukałbym takiej która ma nasyp z czoła i po bokach.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Na czole tarczy nie poostrzy nawet jak znajdzie taką szeroką ściernicę. Do tego na czole wychodzi kąt wklęsły. Najlepiej ostrzyć właśnie na boku ściernicy bo dość że łatwo znaleźć taką z szerokim nasypem to w dodatku po dorobienia kawałka stolika pod nóż możemy regulować kąt.arkadiusz525 pisze: ↑17 mar 2020, 15:48Na tych tarczach będziesz miał możliwość ostrzyć jedynie na boku tarczy. Na Twoim miejscu poszukałbym takiej która ma nasyp z czoła i po bokach.