pisałeś wyzej ze po nacisku 120kG uginają sie 0,05 mm, wrzeciono niech wazy 7kG, sily od freza weź przy ostrej jezdzie 40kG - ile zostało zapasu ?
Zaczynam swoja maszynkę
-
bartuss1
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
napiąć wystarczy, koledzy nie zwrocili uwagi na fakt ze otwory pod wałki nie sa wykonane w zyletkach tylko w elementach chyba 20mm szerokich a to już jest niczego sobie podparcie, tylko pasowanie na lekki wcisk i napiąć srubkami, zwłaszcza że rozpietość wałków pół metra przy tej srednicy nie spowoduje jakich tak kosmicznych ugięć, błędy obrobki do 0,05
pisałeś wyzej ze po nacisku 120kG uginają sie 0,05 mm, wrzeciono niech wazy 7kG, sily od freza weź przy ostrej jezdzie 40kG - ile zostało zapasu ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
gaspar
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Do grawerki 0,5mm nie ma znaczenia? Nie wiesz bartuss o czym piszeszbartuss1 pisze:do reklamy czy grawerki wystarcza niepodparte, gdzie dokładnośc rzedu 0,5mm nie ma az takiego znaczenia
Dokładność nie jest wymagana przy cięciu materiału w reklamie, ale przy grawerowaniu już tak.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
gaspar

- Kontakt:
W reklamie właśnie często graweruje się tabliczki opisowe frezem V o stopce 0,5mm i mniejszej. Także dokładność jednak bardzo wskazana...
-
ARGUS
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 45
Panowie
poczekajcie jeszcze troszkę , jak złożę to wszystko do "kupy" czytaj zmontuję w calość
i uruchomie to nie omieszkam napisać co i jak
Myślę że do tabliczek opisowych moja maszynka nada się w stu procentach
Ale jak to będzie w rzeczywistości ----zobaczymy
Teraz kombinuję jakie kupić sterowniki
Te co bym chciał troszkę drogie
Te co tanie - nie za bardzo mam do nich przekonanie
Opinie użytkowników bardzo różne
Dalej nie wiem czy kupić podzespoły i zmontować samemu czy pokusić się na gotowy i zmontowany sterownik - od jednego z kolegów z forum
Na razie dorabiam - toczę pokrywki gniazd łożysk
na moim "kochanym NUTOLU
Licząc po 20 zł za element to tokarka już się prawie zwróciła
Pozdrawiam
poczekajcie jeszcze troszkę , jak złożę to wszystko do "kupy" czytaj zmontuję w calość
i uruchomie to nie omieszkam napisać co i jak
Myślę że do tabliczek opisowych moja maszynka nada się w stu procentach
Ale jak to będzie w rzeczywistości ----zobaczymy
Teraz kombinuję jakie kupić sterowniki
Te co bym chciał troszkę drogie
Te co tanie - nie za bardzo mam do nich przekonanie
Opinie użytkowników bardzo różne
Dalej nie wiem czy kupić podzespoły i zmontować samemu czy pokusić się na gotowy i zmontowany sterownik - od jednego z kolegów z forum
Na razie dorabiam - toczę pokrywki gniazd łożysk
na moim "kochanym NUTOLU
Licząc po 20 zł za element to tokarka już się prawie zwróciła
Pozdrawiam
-
gaspar

- Kontakt:
Argus. Jesteś ze Szczecina, jak chcesz zobaczyć Pancernika kolegi Gmaro to zapraszam na Storrady 1 na pogaduchy ;D (tam pracuję)
-
gmaro
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
gaspar pisze:Argus. Jesteś ze Szczecina, jak chcesz zobaczyć Pancernika kolegi Gmaro to zapraszam na Storrady 1 na pogaduchy ;D (tam pracuję)
Ciekawe co u niego i jak się spisuje
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...
-
gaspar

- Kontakt:
Ogólnie na budynku będe od poniedziałku bo teraz jestem na urlopie 
Pytaj o Kacpra na ochronie, skierują cię do pokoju 202. Wszyscy ochroniaże mnie znają, także tu problemów nie będzie ;>
Pancernik wykonuje tylko 2 konkretne roboty w roku - a reszta to hobbystycznie i na własne potrzeby. Dwa razy w roku wykonuje panele domofonowe (po 15 sztuk partia). Nie mam czasu zarabiać na grawerowaniu (od prawie roku prowadzę firmę remontowo budowlaną - hehe zgodnie z koniunkturą ;>).
Powiem szczerze, że maszynka kolegi Gmaro zostanie ze mną na stałe. Polubiłem pracę na niej i jeszcze mnie nie zawiodła (no czasami któryś wężyk paliwowy na enkoderze się przetopi od temperatury serwa
- już stosuje grubsze czarne węże)
Nawet jak by ktoś dawał 20k to bym nie sprzedał. Kawał dobrej roboty gmaro, szkoda że nie robisz ich zawodowo.
Pytaj o Kacpra na ochronie, skierują cię do pokoju 202. Wszyscy ochroniaże mnie znają, także tu problemów nie będzie ;>
Pancernik wykonuje tylko 2 konkretne roboty w roku - a reszta to hobbystycznie i na własne potrzeby. Dwa razy w roku wykonuje panele domofonowe (po 15 sztuk partia). Nie mam czasu zarabiać na grawerowaniu (od prawie roku prowadzę firmę remontowo budowlaną - hehe zgodnie z koniunkturą ;>).
Powiem szczerze, że maszynka kolegi Gmaro zostanie ze mną na stałe. Polubiłem pracę na niej i jeszcze mnie nie zawiodła (no czasami któryś wężyk paliwowy na enkoderze się przetopi od temperatury serwa
Nawet jak by ktoś dawał 20k to bym nie sprzedał. Kawał dobrej roboty gmaro, szkoda że nie robisz ich zawodowo.