Od dawna kombinowałem nad tanim i prostym czujnikiem do pomiaru długości narzędzia we frezarce.
Miało być płasko, tanio i prosto.
Żadnej precyzyjnej i skomplikowanej obróbki, żadnych drogich czy trudno dostępnych materiałów czy podzespołów, najlepiej żeby się dało wydrukować 3D, albo wyciąć z pleksi na laserze ...
No i przede wszystkim to, co mnie przeraża patrząc na powszechnie dostępne, wielkie i ciężkie czujniki, czyli żeby przy pomiarze nie połamać wiertła 0.5 mm ...
Dzisiaj wpadłem na ciekawy pomysł, ale że jak siebie znam to go za szybko nie zrealizuję, postanowiłem podzielić się ideą, może komuś się spodoba i spróbuje wykonać model lub prototyp.
Żeby było płasko najlepiej wykorzystać płaskie sprężyny, a żeby było tanio łatwo dostępne elementy elektroniczne.
Najtrudniej będzie zdobyć "encoder strip" czyli pasek przezroczystego tworzywa z nadrukowanymi bardzo cienkimi paskami :

Taki element można pozyskać z zezłomowanej drukarki, albo zakupić na Aliexpress za kilkanaście złotych.
Specjalnie wybrałem to właśnie zdjęcie, bo widać na nim efekt mory.
Polega to na tym, że chociaż nadrukowane paski są bardzo cienkie i ledwo je widać, to przy odpowiednim ustawieniu względem siebie całkowicie zasłaniają światło, natomiast przy przesunięciu o zaledwie szerokość nadrukowanego paska przepuszczają 50% światła.
Oznacza to, że przy odpowiednim ustawieniu dwóch kawałków takiej taśmy (jeden ruchomy względem drugiego), możemy zwykłym transoptorem szczelinowym wyłapać przesunięcie mniejsze niż 0.1 mm, a przy użyciu prostej dźwigni nawet kilkakrotnie mniejsze.
Czyli już powinno być wszystko jasne - na końcach dwóch płaskich sprężyn umieszczamy dwa kawałki "encoder strip", na które "patrzy" transoptor szczelinowy. Trzeba jeszcze zadbać żeby te płaskie sprężyny WZGLĘDEM SIEBIE mogły się przesuwać TYLKO o szerokość nadrukowanych pasków, ale RAZEM o kilka milimetrów by ustąpić przed najeżdżającym narzędziem.
Załączam jeszcze dwa poglądowe szkice :

Pewnie ktoś zapyta czy zamiast "encoder strip" nie mogłyby być po prostu dwie blaszki z otworami ?
Mogłyby, ale byłoby mniej dokładnie.