plemnik7 pisze:zerknij na ten filmik
może tu widzę 2 błędy w instr.
Dodane 4 minuty 32 sekundy:
drzasiek90 pisze:dużo szybciej wyłapać.
cy jest możliwość udostępnienia całej paczki konfiguracji - w instr. wkradają się błędy wynikające z edycji kodu w celu przerobienia go na instr. gotowe pliki mogły by pomóc uniknąć literówek błędów kopiowania tekstu ze strony itp.np w instr:
[TOOL_CHANGE_POS]
X = 120
Y = 0
Z = 0
[TOOLSENSOR]X = 220
Y = 13
Z = -48
MAX_CHANGE = 32
[AFTER_CHANGE_POSITION]
X = 120
Y = 0
Z = 0
a powinno być
[TOOL_CHANGE_POS]
X = 120
Y = 0
Z = 0
[TOOLSENSOR]
X = 220
Y = 13
Z = -48
MAX_CHANGE = 32
[AFTER_CHANGE_POSITION]
X = 120
Y = 0
Z = 0
Dodane 1 minuta 20 sekundy:
aha ta (flaga) nie może być w nawiasie bo zagęszcza komentarz
Dodane 34 minuty 36 sekundy:
b.becelewski pisze:i nic więcej sie nie dzieje z wyjątkiem komunikatu na ekranie "bad number format (conversion failed) parsing"
potwierdzam u mnie tak samo
błędu "bad number format (conversion failed) parsing" nie da się zlokalizować bo podaje że w okolicy 1 lini programu ( niezależnie jaki program wybiorę to błąd już widzi w pierwszej lini)
hmmm ciekawe że u plemnik7 to działa może dlatego że ma 2.7.15 a ja 2.9 bo testowałem MPG
b.becelewski na jakim linuxcnc uruchamiasz? 2.7.15?
Dodane 1 godzina 18 minuty 32 sekundy:
OK znalazłem jeszcze takie coś :
G43.1 Z[
#_ActualMeasureZ> - #<_FirstMeasureZ>](Ustawia dynamicznie offset długości aktualnego narzędzia -działa do momentu wystąpienia M72)
O200 ENDIF
G90(Programowanie absolutne)
G53 G0 Z#<_ini[TOOLSENSOR]Z>(Podnosi oś Z do zdefiniowanego punktu czujnika)
M100 P2(Wświetla komunikat aby zdemontować/zabezpieczyć czujnik)
G53 G0 Z #<_ini[AFTER_CHANGE_POSITION]z>(Przesówa oś Z do zdefiniowanego punktu po wymianie narzędzia)
G53 G0 X #<_ini[AFTER_CHANGE_POSITION]x> Y #<_ini[AFTER_CHANGE_POSITION]y>(Przesówa oś X,Y do zdefiniowanego punktu po wymianie narzędzia)
M72(Przywraca zapisany stan)
G43.1 Z[
#_ActualMeasureZ> - #<_FirstMeasureZ>](Ponownie ustawia dynamicznie offset długości aktualnego narzędzia)
O <wymiana_narzedzia> endsub
m2
nie powinno tam być z dzióbkiem? #<_ActualMeasureZ>
błąd "bad number format (conversion failed) parsing" powoduje ostania linijka
G43.1 Z[
#_ActualMeasureZ> - #<_FirstMeasureZ>](Ponownie ustawia dynamicznie offset długości aktualnego narzędzia)
m2
a dokładnie
#_ActualMeasureZ> z dzióbkiem czy bez to nie pomaga
za to pomaga ponowienie #<_ActualMeasureZ> = #5063(Zapisuje wynik aktualnego pomiaru w osi Z) po M72 ale niem czy to prawidłowo zadziała
Tak przynajmniej nie ma błędu
Kod: Zaznacz cały
#<_ActualMeasureZ> = #5063(Zapisuje wynik aktualnego pomiaru w osi Z)
G43.1 Z[#<_ActualMeasureZ> - #<_FirstMeasureZ>](Ustawia dynamicznie offset długości aktualnego narzędzia -działa do momentu wystąpienia M72)
O200 ENDIF
G90(Programowanie absolutne)
G53 G0 Z#<_ini[TOOLSENSOR]Z>(Podnosi oś Z do zdefiniowanego punktu czujnika)
M100 P2(Wświetla komunikat aby zdemontować/zabezpieczyć czujnik)
G53 G0 Z #<_ini[AFTER_CHANGE_POSITION]z>(Przesówa oś Z do zdefiniowanego punktu po wymianie narzędzia)
G53 G0 X #<_ini[AFTER_CHANGE_POSITION]x> Y #<_ini[AFTER_CHANGE_POSITION]y>(Przesówa oś X,Y do zdefiniowanego punktu po wymianie narzędzia)
M72(Przywraca zapisany stan)
#<_ActualMeasureZ> = #5063(Zapisuje wynik aktualnego pomiaru w osi Z)
G43.1 Z[#<_ActualMeasureZ> - #<_FirstMeasureZ>](Ponownie ustawia dynamicznie offset długości aktualnego narzędzia)
m2
Dodane 45 minuty 22 sekundy:
plemnik7 pisze:radość była przedwczesna zerknij na ten filmik
wydaje mi się że wina jest w M100 gdy wklejma kod z poradnika do M100
#!/usr/bin/python
title="Komunikat LinuxCNC"
To robi się kaszana i na pewno nie wygląda jak na grafice
download/file.php?id=40146&mode=view
np linia 44 wygląda tak po skopiowaniu do Gedit
instruction = "There is no message for numbern" + P + "n in the filen" +
MessageFilePath
Polecenie nawet nie jest w jednej lini brak \ a to tylko jeden z wielu błędów wynikających z kopiowania
nie znam Python ale czy to nie błąd nasz plik nazywa się M100messages.ini a w prog. jest coś takiego MessageFilePath = __file__ + "messages.ini" (no chyba ze to __file__+ znaczy M100) nie wiem ale rzuciło mi się w oczy.