Święte słowa.
Nie wiem czy dobrze to ujmę, ale nie da się dopasować prądu do zbyt wolnej ręki.
Jeśli masz ślamazarne i niewyrobione ruchy zmniejszanie prądu i tak nie pomoże.
A jak zmniejszysz prąd, bo za szybko topi ci materiał i nie dajesz rady prowadzić palnika, to w końcu będzie za zimno i albo w ogóle nie zrobisz jeziorka albo zaczniesz robić paciorki ze spoiwa naklekrane na materiał spawany..
Przynajmniej ja tak mam.
Proste prowadzenie palnika to jest złożona sprawa. Wielu spawaczy podkłada pod rękę pomocnicze prowadzenie.
Dla mnie sama rysa to za mało. Po pierwsze słabo widzę. Testuję różne okulary, różne doświetlanie.
Podejrzewam, że czeka mnie też w końcu zmiana maski.
Na prowadzenie ma też wpływ pozycja, położenie kabla. Fajnie mieć giętą główkę. Gdzieś ta nasza kinematyka szkieletu ciągnie nas za łokieć albo sam przewód ciężarem ciągnie za tył rączki. Jak główka jest nie gięta to dodatkowo musimy robić niewygodny ruch nadgarstkiem.
To jedno. Drugie to wysokość igły nad materiałem. To jest dopiero horror. Szczególnie jak słabo widzisz. ( maska maska i jeszcze raz maska)
Dodatkowo uparłem się na naukę na cienkich materiałach. Czyli alu <1 mm i nierdzewka <0,5 mm i chyba na razie zaprzestanę tego szkolenia. To są zbyt trudne grubości jak dla mnie. Muszę wrócić do nierdzewki od 1mm i alu raczej 2-3 mm.
Na mniejsze grubości powrócę jak poznam lepiej sprzęt i jego reakcje na ustawienia oraz jak wytrenuję rękę.
Przy stali względnie łatwo utworzyć jeziorko i zacząć podawać materiał.
Przy alu już tak różowo nie jest. Przydaje się wyższy prąd do błyszczącego jeziorka ale już niekoniecznie do dalszego spawania.
Próbowałem ustawiać tak spawarkę aby był impuls 150% A przez 0,5 s na początku. Ale jakoś nie do końca mi się to sprawdza.
Osobnym problemem jest sczepianie.
Sczepianie stali bez materiału przy 1mm da się opanować. Bardzo ostra igła i mała odległość oraz co ważne , brak szczelin między materiałami.
Ale sczepianie aluminium to kolejna masakra. Nie mam pojęcia jak to robić. Widziałem miliony filmów, z materiałem i bez. Ja tego nie umiem na razie i nie wiem jak się do tego zabrać.
Tego dobrze nie widać ale możne jest potrzeby jakiś ruch prawo lewo ?
pzdr