Program .bmp to g-code
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 21
Re: Program .bmp to g-code
Trafiłem jeszcze na coś podobnego - rozwijanego. Nazywa się f-engrave i importuje także DXF-y. Warte pobrania.
Wygląda że Opensource i darmowe.
http://www.scorchworks.com/Fengrave/fengrave.html
Wygląda że Opensource i darmowe.
http://www.scorchworks.com/Fengrave/fengrave.html
Czas na CNC - termotransferowi i chemii mówimy NIE
Tagi:
-
GCBC V0.6 dostępna w : http://chomikuj.pl/MOJPRYWATNYCHOMICZEK
Dodane dodatkowe efekty dla PCB - np uzupełnianie padami miejsc pustych - oszczędność czasu frezowania.
Dodane 6 minuty 23 sekundy:
Jak na przykładzie - użycie dodatkowej funkcji dostępnej pod klawiszem efekty PCB - powoduje wyeliminowanie niepotrzebnie frezowanych miejsc.
Można wybierać wielkość generowanych padów (4 rodzaje funkcji x4,x3,x2,x1)
przed :
po:

Dodane dodatkowe efekty dla PCB - np uzupełnianie padami miejsc pustych - oszczędność czasu frezowania.
Dodane 6 minuty 23 sekundy:
Jak na przykładzie - użycie dodatkowej funkcji dostępnej pod klawiszem efekty PCB - powoduje wyeliminowanie niepotrzebnie frezowanych miejsc.
Można wybierać wielkość generowanych padów (4 rodzaje funkcji x4,x3,x2,x1)
przed :

po:

-
Gdyby ktoś był zainteresowany - powstał z tego o wiele większy projekt. Już nie tylko do konwersji - ale pełnoprawne narzędzie do rysowania i eksportu do gcode. Wraz ze skalowaniem, podglądem w opengl, idealnie nadaje się do frezowania, wycinania nieskomplikowanych elementów oraz tworzenia outlineów np dla PCB.
Na razie nie przepisałem go jeszcze na wersję Delphi z której mógłbym go opublikować. Jak się dowiem że są chętni - przekompiluję.
Poniżej kilka zdjęć.
Dodane 1 godzina 2 minuty 15 sekundy:
I tak - aplikacja wygląda bardzo prosto.

Po lewej stronie mamy zoom na kursor oraz podgląd kodu projektu - a po prawej stronie mamy pole edycji.
Po załadowaniu lub utworzeniu projektu możemy dodawać linie, kwadraty, wielokąty i koła - oraz definiować ile razy dany element ma być frezowany - oraz jaka grubość materiału ma zostać zdjęta za jednym przejazdem.
Np projekt płytki końcowej do profili C-Beam.

Program oferuje także miarkę - aby w skali 1:1 móc mierzyć odległości.
Program oferuje wszystkie wartości w milimetrach - dzięki czemu tworzenie czegoś jest banalnie proste i zrozumiałe, skala wyjściowa gcode o ile dobrze pamiętam także jest w milimetrach - bo specjalnie tak zaprojektowałem swoją maszynę - aby X1.150 pojechało dokładnie w 1,15 milimetra.
Program oferuje podgląd w 3 formach.
na pierwszym zdjęciu widać prostą symulację,
na drugim zdjęciu - symulację z rozróżnieniem głębokości danego elementu
na trzecim zdjęciu - podgląd w opengl - 3D gdzie element można sobie obracać i oglądać go z różnych perspektyw (to jeszcze nie jest skończone - działa w podstawowy sposób, ale mi to wystarcza)

Program fajnie pozwala robić proste PCB. Np utworzyć outline ścieżek ze zdjęcia PCB.
Ja to np robię tak, że robię sobie PCB w Eaglu a później screen zapisuję jako BMP i otwieram w moim jako maskę. Ustawiam wielkość projektu (czyli jaką pcb wyjściową chcę uzyskać) i wszystko idealnie pasuje z faktycznymi wielkościami elementów.

Można także w edytorze uwzględnić grubość freza - wtedy podczas tworzenia widzimy dokładnie co i gdzie nam zostanie czy zniknie.

No i na koniec - program pozwala edytować jeden lub wiele objektów na raz. Można grupowo przesuwać, modyfikować głębokość frezowania itp.

Na pewno będzie dalej rozwijany, bo jest mi potrzebny i w 100% załatwia wszystkie moje problemy.
Na razie nie przepisałem go jeszcze na wersję Delphi z której mógłbym go opublikować. Jak się dowiem że są chętni - przekompiluję.
Poniżej kilka zdjęć.
Dodane 1 godzina 2 minuty 15 sekundy:
I tak - aplikacja wygląda bardzo prosto.

Po lewej stronie mamy zoom na kursor oraz podgląd kodu projektu - a po prawej stronie mamy pole edycji.
Po załadowaniu lub utworzeniu projektu możemy dodawać linie, kwadraty, wielokąty i koła - oraz definiować ile razy dany element ma być frezowany - oraz jaka grubość materiału ma zostać zdjęta za jednym przejazdem.
Np projekt płytki końcowej do profili C-Beam.

Program oferuje także miarkę - aby w skali 1:1 móc mierzyć odległości.
Program oferuje wszystkie wartości w milimetrach - dzięki czemu tworzenie czegoś jest banalnie proste i zrozumiałe, skala wyjściowa gcode o ile dobrze pamiętam także jest w milimetrach - bo specjalnie tak zaprojektowałem swoją maszynę - aby X1.150 pojechało dokładnie w 1,15 milimetra.
Program oferuje podgląd w 3 formach.
na pierwszym zdjęciu widać prostą symulację,
na drugim zdjęciu - symulację z rozróżnieniem głębokości danego elementu
na trzecim zdjęciu - podgląd w opengl - 3D gdzie element można sobie obracać i oglądać go z różnych perspektyw (to jeszcze nie jest skończone - działa w podstawowy sposób, ale mi to wystarcza)

Program fajnie pozwala robić proste PCB. Np utworzyć outline ścieżek ze zdjęcia PCB.
Ja to np robię tak, że robię sobie PCB w Eaglu a później screen zapisuję jako BMP i otwieram w moim jako maskę. Ustawiam wielkość projektu (czyli jaką pcb wyjściową chcę uzyskać) i wszystko idealnie pasuje z faktycznymi wielkościami elementów.

Można także w edytorze uwzględnić grubość freza - wtedy podczas tworzenia widzimy dokładnie co i gdzie nam zostanie czy zniknie.

No i na koniec - program pozwala edytować jeden lub wiele objektów na raz. Można grupowo przesuwać, modyfikować głębokość frezowania itp.

Na pewno będzie dalej rozwijany, bo jest mi potrzebny i w 100% załatwia wszystkie moje problemy.
-
Z tego co pamiętam wersja 0.6 to tylko konwerter bmp na gcode. Nie posiada funkcji cad.
Wersja 0.7 jest nadal ulepszana (to ta z cadem). Co chwilę coś tam dodaję, jak mi przeszkadza brak czegoś. Natomiast gerber-ów nie dodawałem, bo nie było mi to potrzebne, ale może kiedyś - czemu nie.
Na razie nie jest jeszcze publicznie dostępna, bo czekam na kompa na którym mam delphi w odpowiedniej wersji.
Wersja 0.7 jest nadal ulepszana (to ta z cadem). Co chwilę coś tam dodaję, jak mi przeszkadza brak czegoś. Natomiast gerber-ów nie dodawałem, bo nie było mi to potrzebne, ale może kiedyś - czemu nie.
Na razie nie jest jeszcze publicznie dostępna, bo czekam na kompa na którym mam delphi w odpowiedniej wersji.
-
Poniżej na szybko zrobiony uchwyt do wrzeciona. W sklejce takie coś będzie. Silnik ze starej wkrętarki - one są wysokoobrotowe - idealne na małowydajne wrzeciono.

Gcode - z tego co wyszło. Uwaga na freza! nie testowałem wyniku. Schodzi na -15 w Z

Gcode - z tego co wyszło. Uwaga na freza! nie testowałem wyniku. Schodzi na -15 w Z
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jestem bardzo zainteresowany programem bnp to g-code.
O cenie porozmawiajmy na priv.Mój adres to [email protected].
Porozmawiajmy.Pozdrawiam Sławomir.
O cenie porozmawiajmy na priv.Mój adres to [email protected].
Porozmawiajmy.Pozdrawiam Sławomir.
-
Odpisałem. Ale zero odpowiedzi z Pańskiej strony.
Aplikacja przechodzi w obecnej chwili wiele modyfikacji. Jak np import grafik, wypełnianie elementów, gumka, jak mi się skończą możliwości to przestanę dodawać nowe opcje.
Aplikacja przechodzi w obecnej chwili wiele modyfikacji. Jak np import grafik, wypełnianie elementów, gumka, jak mi się skończą możliwości to przestanę dodawać nowe opcje.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam. Bardzo przepraszam,ale Pańska wiadomość musiała umknąć mojej uwadze.
Jeśli można prosić o powtórzenie wiadomości to byłbym bardzo zobowiązany,jeszcze raz przepraszam i proszę o
odpowiedz na moje pytanie.Pozdrawiam Sławomir.
Jeśli można prosić o powtórzenie wiadomości to byłbym bardzo zobowiązany,jeszcze raz przepraszam i proszę o
odpowiedz na moje pytanie.Pozdrawiam Sławomir.