Kręcąc korbą aby odpalić Żuka można wyliczyć jakiej mocy byłby potrzebny rozrusznik?
Jak dobrac moc silnika 3 faz, z motoreduktorem 47-56 obrotów?
-
pitsa
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Jak dobrac moc silnika 3 faz, z motoreduktorem 47-56 obrotów?
Nie wyobrażam sobie jak można kręcić kluczem albo ciągnąc sznurkiem, żeby dobrać moc silnika. 
Kręcąc korbą aby odpalić Żuka można wyliczyć jakiej mocy byłby potrzebny rozrusznik?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
strikexp
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
Silnik spalinowy przy rozruchu nie ma stałego momentu, chyba kojarzysz szarpanie kosiarki spalinowej? A diesel to już całkiem potrzebuje zdaje się prędkości żeby nagrzać mieszankę paliwową a nie momentu.
-
pitsa
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Koszę elektryczną. 
Za to DT-75 odpalałem tak jak na filmie.
Kluczem w doborze silnika jest wyliczenie sumy momentów bezwładności.
Za to DT-75 odpalałem tak jak na filmie.
Kluczem w doborze silnika jest wyliczenie sumy momentów bezwładności.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
StudentIB
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 3
Słuszna uwaga.
Dla autora tematu:
M = I * ε
gdzie: I - moment bezwładności, można łatwo znaleźć dla prostych kształtów, np. walec (wał) ma I = 1/2*m*r^2,
ε - przyspieszenie kątowe, ε = ω/t = (pi*n)/30*t
Tu jest fajnie opisane sumowanie momentów bezwładności poszczególnych członów napędu i potem wykorzystanie sumy w powyższym wzorze:
http://www.jakubmozaryn.esy.es/wp-conte ... d-2_JM.pdf
Generalnie dobór silnika jest zdecydowanie bardziej złożonym procesem, uwzględnia się znacznie więcej parametrów (np. charakterystyki dynamiczne związane z rozruchem), ale na początek to powinno wystarczyć.
-
zooproducent
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
Pomyślę nad tym kluczem, zawsze od kogoś można go pożyczyć, łatwiej niż silnikDuszczyk_K pisze: ↑16 maja 2019, 14:42Zadanie jest banalne, są wzory i se policz, jak gość nic nie kuma to można się z niego pośmiać. Fajny tok rozumowania
Ale serio to mi tu brakuje jednego. Wzory są a w nich tajemniczy M_wy no proste moment na wyjściu ale co to jest i jak to zjeść? Jeśli temat jest taki prosty to napiszcie mu np. silnik 5kW i zamykamy temat. Ale zdaje się, że nie jest to takie proste. Sito jest na łożyskach czy na panewkach? jaką ma średnicę?
Brakuje informacji o oporach jakie stawia sito, czy kręci się ono w powietrzu, w oleju czy w smole? już bez liczenia widać, że to ostatnie miało by najciężej. Niestety wyliczenie tego teoretyczne będzie trudne. Jeśli jednak o to pytasz, to może masz taką maszynę w warsztacie? Jeśli tak to można by zmierzyć rzeczywiste opory np za pomocą sznurka jak strike napisał czy za pomocą klucza dynamometrycznego. Jak? nastaw na kluczu np 10Nm i przyłóż klucz do nakrętki na osi sita. jeśli klucz "przeskoczy" a sito się nie ruszy to potrzeba większego momentu niż 10Nm do ruszenia tego więc zwiększasz nastawę na kluczu i tak do skutku aż sito ruszy. Jeśli ruszy przy np.:25Nm to taką siłę podstawiłbym pod M_wy.
Jeśli nie masz klucza dynamo a metoda ze sznurkiem na osi nie działa można ją zmodyfikować i na oś założyć zwykły klucz, przedłużyć go rurką np do 1metra i powiesić odważniki...
Oczywiście testy robił bym z zasypem w środku i w warunkach możliwie podobnych do rzeczywistej pracy, by nie badać oporów dla pustego sita a następnie obliczyć, kupić, zmontować, wsypać zbiornik mokrych trocin i zdziwić się, że padło.
Co do silnika używanego, to nie ma sensu takiego zakupu robić, bo ja chcę z motoreduktorem, a pytałem w dwóch miejscach i za uzywkę z obrotami w ok 50/min chce ok 500zł, a nowy kupuję za 640
Dowiedziałem się od jednego sprzedajacego, ze do sita 800mm średnicy, długosci ok 3000mm bierze ktś od nich 56 obrotów i 0,75kw/siłowy - podobno się sprawdza
-
strikexp
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
W markowym silniku asynchronicznym zużywają się praktycznie tylko łożyska. No ale w motoreduktorze to zęby lecą jak szalone. Więc bardzo dobre założenie żeby nie kupować używki za taki hajs.