Modernizacja dłutownicy DAA 16
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: Modernizacja dłutownicy DAA 16
To byly akurat serwa sterowane analogowo. Nie mam teraz oscyloskupo zybe sprawdzic sygnal z tacho. Ale podejze licznik enkoderowy. Mysle, ze bedzie stabilny.
Dodane 32 minuty 22 sekundy:
W sumie to mogą być również niedoskonałości czujnika.
https://youtu.be/iW7vfaSlPfY
Dodane 32 minuty 22 sekundy:
W sumie to mogą być również niedoskonałości czujnika.
https://youtu.be/iW7vfaSlPfY
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
- Kontakt:
Dzięki, jakiś˙ pogląd to daje, zobaczymy. Rzadko się robi takie grube wypałki i nie wiem czy wykrzesam motywacje 
I ciągle mam obawy jak się zachowa na długim dystansie przy tysiacach zwarć i nawrotów. A może ktoś w tzw. miedzyczasie zrobi

I ciągle mam obawy jak się zachowa na długim dystansie przy tysiacach zwarć i nawrotów. A może ktoś w tzw. miedzyczasie zrobi

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 40
Ja bym jednak dał po 2 pary kół zebatych. Jedna para 1:1 a druga 10:1 .Na silnik zespolone na stałe a na śrubie przełączane raz jedno a raz drugie. Skoro rzadko zachodzi potrzeba aby palić duże przekroje to i wolne ruchy mozna przecierpieć. 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Dystans długi czy krótki to dla serwa nie ma znaczenia. Serwo pracuje cały czas nawet jak stoi. Dopóki enkoder nie padnie to masz pewność że pozycja cały czas się zgadza co do +-2 impulsy enkodera. Oczywiście przy większej dynamice uchyb chwilowy może być większy. Nie ma się czego bać

-
- Posty w temacie: 40
kamar pisze:Jeśliby koła zębate to szlifowane
Krokowiec zamocowany na ośce i dopchnięty sprężyną wystarczy jeśli chodzi o luz. Ewentualnie jakiś zderzaczek aby go nie wypchnęło gdyby miał na siłę mierzyć się z jakąś przeszkodą.

-
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
@kamar mówisz i masz 
25 setek do przodu z F0.33, sekunda postoju, szybki wycof o ćwiartkę i powrót na pozycję 0.25 (F50), sekunda postoju dla odczytu i znów ćwiartka do przodu powoli i odczyt
Chińska maszyna, chińska śruba, chińskie serwo, chiński driver tylko czujnik ruski i operator biały murzyn
Jak wykombinuję jakiś statyw na telefon to zrobię test z F0.033 bo stać 15 minut jak debil z telefonem w ręce nie bardzo

25 setek do przodu z F0.33, sekunda postoju, szybki wycof o ćwiartkę i powrót na pozycję 0.25 (F50), sekunda postoju dla odczytu i znów ćwiartka do przodu powoli i odczyt

Chińska maszyna, chińska śruba, chińskie serwo, chiński driver tylko czujnik ruski i operator biały murzyn

Jak wykombinuję jakiś statyw na telefon to zrobię test z F0.033 bo stać 15 minut jak debil z telefonem w ręce nie bardzo

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
- Kontakt:
Dzięki, ładnie zrobione. Już się nie poświęcaj , czuje się przekonany 

-
- Posty w temacie: 14
Normalnie historyczna chwila, kamar napisał mniej więcej że serwa też są spoko 

-