kamar pisze:Ta, robiomwiater i hałas
Na lato w sam raz.

IMPULS3 pisze:To ja zostałem daleko w tyle bo mam 1.5m i co gorsza nie mam zamiaru przyśpieszać.Podziwiam wszystkich co robią przy takich prędkościach.
Nie do końca... Przy skórowaniu WNMG08 posuw ustawiasz w granicach 0.3mm co przy załóżmy 3000rpm dla małych średnic daje posuw roboczy 0.9m/min... Przejazdy G0 na maszynach nowej generacji to 10+m/min...kamar pisze:Ta, robiom,wiater i hałas
Ale z czego miała by wynikać różnica ? Przecież drogę przebyć musi tę samą, współczynnik tarcia aż tak się z prędkością zmienia? Czy obawiasz się spadku parametrów oleju? Intryguje mnie to i nie to żebym namawiał do 10m/min bo sam mam 2.5m/min i nie narzekam, sam magazyn daje taki komfort pracy ze te odjazdy do zmiany narzędzia nawet jak trwają 5 sekund dłużej na sztukę nie robią takiej różnicy, no chyba że tych sztuk jest 10000 do zrobienia a dla każdej sztuki 10 narzędzi do wymiany.Petroholic pisze: ↑04 kwie 2019, 22:41Mimo, że jak wiadomo prędkość przejazdu ma duży wpływ na czasy obróbki to chyba idąc za głosem rozsądku zejdę w dół z prędkościąMyślę, że 5m/min Z i 3m/min X wystarczy... Szkoda mi zarżnąć łoża... Jak będą się robiły ciepłe jaskółki i pryzma to dalej w dół...
Petroholic pisze:Mimo, że jak wiadomo prędkość przejazdu ma duży wpływ na czasy obróbki
Wszystkiego po trochu... Generalnie łoża ślizgowe nie zostały wymyślone do kosmicznych prędkości i przy szaleństwach zaczynają się grzać. Podniesienie temperatury prowadnicy powoduje delikatne zacieśnienie klina co w konsekwencji zwiększa tarcie... Zwiększenie tarcia powoduje znowu skok temperatury i dalej to błędne koło napędza się samoDOHC pisze:Ale z czego miała by wynikać różnica ? Przecież drogę przebyć musi tę samą, współczynnik tarcia aż tak się z prędkością zmienia? Czy obawiasz się spadku parametrów oleju? Intryguje mnie to...
Nie no samochód musi być szybkiIMPULS3 pisze:Ale co kto lubi.
Ale nagrzewa sie całość więc też i ta część która "opina" jedną z prowadnic. Jeśli byłby z tym kłopot to żadna ze strugarek by nie mogła pracować ciągle-a pracują.Petroholic pisze: Podniesienie temperatury prowadnicy powoduje delikatne zacieśnienie klina co w konsekwencji zwiększa tarcie
Jakich temperatur się spodziewasz ? Miałeś z tym do czynienia żeby zobaczyć to naocznie? Łoże tokarki swoje waży i zagrzanie tego o powiedzmy 10 stopni wymaga naprawdę sporo energii. Nie neguje tego co piszesz bo ma to sens ale wydaje mi się że różnica między 2-5 m nie jest jeszcze aż tak duża żeby różnica była do wychwycenia.Petroholic pisze: ↑04 kwie 2019, 23:02Wszystkiego po trochu... Generalnie łoża ślizgowe nie zostały wymyślone do kosmicznych prędkości i przy szaleństwach zaczynają się grzać. Podniesienie temperatury prowadnicy powoduje delikatne zacieśnienie klina co w konsekwencji zwiększa tarcie... Zwiększenie tarcia powoduje znowu skok temperatury i dalej to błędne koło napędza się samoDOHC pisze:Ale z czego miała by wynikać różnica ? Przecież drogę przebyć musi tę samą, współczynnik tarcia aż tak się z prędkością zmienia? Czy obawiasz się spadku parametrów oleju? Intryguje mnie to...Generalnie rzecz ujmując nie podklejane łoże ślizgowe przy dużych prędkościach wytrze się dużo bardziej niż łoże użytkowane "normalnie" przy tej samej liczbie zrobionych elementów... Dlatego łoża ślizgowe nowych maszyn są wyklejane. Wyklejka zmniejsza tarcie, a w razie potrzeby jest łatwiejsza do naprawy niż lite łoże
Dodane 2 minuty 28 sekundy:Nie no samochód musi być szybkiIMPULS3 pisze:Ale co kto lubi.Maszyna ma przede wszystkim robić robotę
![]()
Między 2 a 5 to i owszem ale między 2 a 10 jest już zauważalnaDOHC pisze: wydaje mi się że różnica między 2-5 m nie jest jeszcze aż tak duża żeby różnica była do wychwycenia.
Nie narzekałbym na updaty w Twoim temacie, intrygowały mnie te Twoje wielkie serva bo u mnie pracuja 12 nm krokowce z enkoderami i błędu nigdy nie wypluły przy normalnej pracy, a u Ciebie te serwa mają pewnie 12 nm ale przy 2500 obr a nie 400Petroholic pisze: ↑04 kwie 2019, 23:30Między 2 a 5 to i owszem ale między 2 a 10 jest już zauważalnaDOHC pisze: wydaje mi się że różnica między 2-5 m nie jest jeszcze aż tak duża żeby różnica była do wychwycenia.![]()