Mała frezarka do S355 i Alu

Mały gabaryt do 30k

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Mała frezarka do S355 i Alu

Post napisał: strikexp » 26 mar 2019, 09:26

Ja to mogę potwierdzić, też chciałem sam robić. Maszyny manualne kupiłem ale schodzi się tyle czasu że lepiej będzie zlecać... CNC też wymaga pewnego nakładu pracy. A w Twoim przypadku dochodzi jeszcze kwestia dokładności wykonania.

Autor tematu
troy
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9

Post napisał: troy » 26 mar 2019, 10:35

Póki co zlecałem, ale robię w bardzo nieregularnych odstępach czasowych i mikro partie, po 1-3-5 szt. maks. Mało kto chce tak wspolpracowac, a jesli juz, to ceny sa ogromne... z wykonaniem bywa roznie, a terminowosc to juz wiadomo, lepiej nie mowic.

Awatar użytkownika

MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: MarLip » 26 mar 2019, 17:38

Kolega troy jak ma pytania niech piszę! Cenę rzuciłem żeby zobaczyć odzew ;)
K.I.S.S - Keep it simple stupid!

Autor tematu
troy

Post napisał: troy » 26 mar 2019, 20:46

MarLip pisze:
26 mar 2019, 17:38
Kolega troy jak ma pytania niech piszę! Cenę rzuciłem żeby zobaczyć odzew ;)
Chętnie bym zobaczył jak ona idzie w stali.

Trafiłem jeszcze na taką frezarkę, cena jest w miarę ok, te MESy, z racji tego, ze po czesci jestem mocno w temacie, pozostawię bez komentarza (niech to mowi samo za siebie), ale nagrania z pracy już są (wydaje mi się) całkiem całkiem. Jak uważacie?

http://tnijurl.com/6e55d7f89cee/

Z tym, że w aukcji jest ona na śrubach 16x10, a na zdjeciach i wideo chyba 25ki? Będzie duża roznica? Warto przy tak małej maszynie się tym przejmować?

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 27 mar 2019, 01:37

troy pisze:Z tym, że w aukcji jest ona na śrubach 16x10, a na zdjeciach i wideo chyba 25ki? Będzie duża roznica? Warto przy tak małej maszynie się tym przejmować?
Do pracy w stali założyłbym optymalnie 20tki ale obowiązkowo ze skokiem 5mm!!! 10tka będzie za szybka i bardzo obciąży serwa... Optymalnie to nawet napędy na 5tkę dałbym z redukcją to już całkiem byłby miodek :)

Tak mi się przypomniało :)
troy pisze:Nie no, bez przesady. Wydawać 30 koła na maszynę na jaskółczych ogonach 4razy wiekszym gabarycie, przy mniejszej wadze niż ten chinol czy mlm to raczej bez sensu.
MLM jedna 200kg druga 240kg. CNCProfi 360kg. CroMachine ten twój ostatni pomysł 240kg. Wklejany wcześniej przeze mnie Cormak 340kg - tylko wez pod uwagę, że ma kolumnę, a nie bramę (jedna noga mniej) :) Jak zalejesz kolumnę betonem to może być i 450kg :D
A co do jaskółek to do pracy w stali nawet bym wolał jaskółki... Tokarka, którą właśnie robię też jest na jaskółkach i pomyka 8m/min :) Jakby jej wykleić prowadnice to i 10m/min pociągnie tylko po co?

PS Nie pracuję dla Cormaka / Makteka czy innego teka, ani nie oferuję ci swoich usług ale prywatnie uważam, że wszystkie twoje wklejone maszyny to strzał w kolano :( Szczególnie ta ostatnia z wrzecionem 1.5kW 24krpm które do stali pasuje jak siodło do świni... Nawet na tym ich filmie słychać jak zwalnia i się męczy robiąć czołem na ile 0.5mm??? Będziesz tak orał czołem na obrotach to na frezy (albo ostrzenie czoła) nie wyrobisz... Do stali wrzeciono minimum 4-5kW i obroty jak najniższe... Do alu 7500 wystarczy w zupełności...

Autor tematu
troy

Post napisał: troy » 27 mar 2019, 11:45

Też właśnie myślałem o śrubach z mniejszym skokiem, żeby wyższe siły generować . Co do tego wrzeciona to jest to faktycznie problem, ale widziałem, że kombinują tam z redukcją do frezowania stali. Mniej obrotów, większy moment, nie wiem tylko jak się spisują takie pomysły tj. szybkoobrotowe wrzeciona z przeniesieniem napędu. Jakieś problemy z paskami albo coś w tym stylu? Jak się to ma do takiego typowo wolnoobrotowego?

Co do tego cormaka 340kg to po odjęciu tej podstawy, skrzynek i innych pierdółek, takiej "surowej" masy pewnie zostaje tyle co w pozostałych opcjach, dlatego się tym nie sugerowałem specjalnie. Druga sprawa, to to, że bym kogoś potrzebował do zrobienia tej przerobki. O sterowaniu i całej tej elektronice nie mam zbyt dużego pojęcia.

Awatar użytkownika

MarLip

Post napisał: MarLip » 27 mar 2019, 20:34

Ja również zgodzę się z przedmówcą na temat wrzeciona. Swoją "zabawkę" popełniłem z myślą o alu i tworzywach, nie stali. Może jakimś mniejszym wiórem to by ruszyło ale mało miałoby to wspólnego z efektywnym skrawaniem :( Przykro mi :(
K.I.S.S - Keep it simple stupid!

FTW
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: FTW » 27 mar 2019, 21:03

Małe elementy da się obrabiać ze stali na takich maszynach całkiem wydajnie w rozsądnej dokładności (ok. 0,1mm), o ile są na prowadnicach liniowych, a wrzeciono to coś lepszego niż chińczyk (w moim wypadku Teknomotor DB 1,8kw na 12000rpm). Kwestia doboru odpowiedniego narzędzia oraz dobrania parametrów tak, żeby nie było drgań. Ostatnio tak fajnie poszło w C45, że aż się sam zdziwiłem. Z zawodowej uprzejmości nic więcej nie powiem, wrzucę jedynie zdjęcie wiórów, wyraża więcej niż 1000 słów :) Frezarka ma ok. 200kg.
wiorek.jpg

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 27 mar 2019, 21:23

troy pisze:Co do tego wrzeciona to jest to faktycznie problem, ale widziałem, że kombinują tam z redukcją do frezowania stali. Mniej obrotów, większy moment, nie wiem tylko jak się spisują takie pomysły tj. szybkoobrotowe wrzeciona z przeniesieniem napędu. Jakieś problemy z paskami albo coś w tym stylu? Jak się to ma do takiego typowo wolnoobrotowego?
Żadne kombinowanie ze zmianą obrotów nie przejdzie chyba, że ktoś zrobi skrzynię biegów do wrzeciona tak jak jest np. w HAASie. Wszystkie inne rozwiązania można wsadzić w buty :( Ale to nie oznacza, że się nie da :) Nawet na forum były robione wrzeciona z silników typu "jamnik"... Taki jamniczek np. 3kW i obrotach nominalnych rzędu 700 to już coś :) Falownikiem jesteś w stanie zwolnić go spokojnie do 300 albo pogonić do 3-4 tysięcy...

Nie odbierzcie tego za reklamę ale maszyny typu tego Cormaka lub pochodne mają skrzynkę i obroty na poziomie 75-3600 lub podobne. Dokładając falownik uzyskasz spokojnie zakres 30-7000 :)
troy pisze:Co do tego cormaka 340kg to po odjęciu tej podstawy, skrzynek i innych pierdółek, takiej "surowej" masy pewnie zostaje tyle co w pozostałych opcjach, dlatego się tym nie sugerowałem specjalnie.
Nie wiem dokładnie jak w tym wypadku ale w większości maszyn tego typu podstawa jest opcją za dopłatą więc punkt "masa" podaje raczej masę samej maszyny bez podbudowy... Choć mogę się mylić :(
troy pisze:Druga sprawa, to to, że bym kogoś potrzebował do zrobienia tej przerobki. O sterowaniu i całej tej elektronice nie mam zbyt dużego pojęcia.
Pomógłbym z chęcią ale niestety aktualnie u mnie z terminami krucho :(
FTW pisze:wrzucę jedynie zdjęcie wiórów, wyraża więcej niż 1000 słów :)
Całkiem zacne wiórki ale widać, że robiłeś inteligentnie bokiem freza nie czołem :) Liniowo czy trochoidem? :)

FTW
Posty w temacie: 3

Post napisał: FTW » 27 mar 2019, 21:36

Petroholic pisze:
27 mar 2019, 21:23
Całkiem zacne wiórki ale widać, że robiłeś inteligentnie bokiem freza nie czołem :) Liniowo czy trochoidem? :)
Liniowo, zwykły przejazd z ręki. Owszem było inteligentnie, czasami trzeba pokombinować ale jak widać da się.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”