Frezarka CNC - aluminiowa - budowa - v. 1.0
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi, ale Kreesa ustawiłem na prędkośc "1" a ma on taki system elektronicznej regulacji, który w zależności od ustawienia prędkości zwiększa obroty przy dużym obciążeniu aby utrzymać ustawione obroty i powoduje, to, że po osiągnięciu założonej głębokości i wysuwaniu narzędzia (prędkość feed rate ustawiona na F800) następuje automatyczna regulacja (słyszalny spadek obrotów) bo obciążenie nagle spada. Nie wiem czy o to Ci chodziło. A dodatkowo jest to zwykłe wiertło a nie frez, a tej średnicy wiertło bez chłodzenia nie powinno mieć więcej obrotów niż około 200 w aluminium, żeby się nie zaklejało, a niestety w Kressie nie da sie tak niskich ustawić, więc te odgłosy to też może by tego efekt.Leoo pisze:Nie żebym się czepiał ale słyszał Kolega ten dźwięk kiedy frez/wiertło wychodzi zmateriału?unix pisze:wszytko działa poprawnie i ze sztywnością nie ma żadnego problemu
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Łożyska bramy mają mały rozstaw, na dodatek punkt styku freza z materiałem znajduje się poza obszarem podparcia. Podczas wiercenia występuje moment, który przechyla bramę ku tyłowi maszyny, skutkiem czego narzędzie wchodzi w materiał pod kątem. Kiedy wiertło jest wycofywane moment przechylający ustaje (brama prostuje się) a kąt wyjścia z materiału jest inny, co objawia się tarciem o krawędź otworu. Jeśli się dobrze przyjrzeć to okaże się, że otwory są owalne tzn. były by, gdyby oś Z była napędzana symetrycznie. Niestety oś Z napędzana jest "z boku" i tu występuje "przekoszenie" w drugiej płaszczyźnie.
Oczywiście mówię tu o setnych częściach milimetra. Dla jednych to mało, dla innych dużo. Sytuacja znacznie pogorszy się podczas obróbki twardych materiałów lub po stępieniu narzędzia.
Oczywiście mówię tu o setnych częściach milimetra. Dla jednych to mało, dla innych dużo. Sytuacja znacznie pogorszy się podczas obróbki twardych materiałów lub po stępieniu narzędzia.
-
Na pewno, zgadam się, że będzie gorzej, ale maszynka, jak pisałem w pierwszych postach będzie służyć do obróbki w miękkich materiałach jak drewno, mdf, tworzywa po aluminium i mosiądz więc jak teraz daje radę więc będzie OKLeoo pisze:Sytuacja znacznie pogorszy się podczas obróbki twardych materiałów lub po stępieniu narzędzia.

Ostatnio zmieniony 24 lut 2008, 07:51 przez unix, łącznie zmieniany 1 raz.
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
W 100% się zgadzam (jak pisałem wyżej) ale niestety nie da się niskich obrotów ustawić, a że będę budował następną .. to pewne i mam nadzieję, że uda mi się zbudować jeszcze lepsząbartuss1 pisze:na sucho to do obróbki alu daje sie małe obroty a kress nie słuzy do wiercenia
nastepna maszynka bedzie lepsza, wyciagniesz wnioski z pierwszej

-
To wcale nie jest bzdura
Dobra jest też nafta ale strasznie śmierdzi więc w warunkach jak na zdjęciach (pokój mojego dziecka) to raczej nie jest dobry pomysł
Bo już widzę reakcję żony
Ale idzie już do mnie przesyłka z wężykami do chłodziwa, jeszcze muszę kupić jakąś małą pompkę - zastanawiałem się nad filtrem do akwarium - i wyposażyć stół w boczne listwy aby powstało korytko i zrobić system do chłodziwa bo będę próbował robić szlify frezikiem diamentowym na szkle. Ciekaw jestem czy da radę 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jaszuk88 pisze:Ja osobiście lubię stal i nie mam doswiadczenia z obróbką aluminium. Gdzieś, kiedyś usłyszałem, że podczas wiercenia AL nalezy polewac denaturatem i wtedy nie występuje efekt klejenia się materiału do wiertła. To może być bzdura ale tak słyszałem. Może należy sprawdzić - prawda czy fałsz[/quote
Jest to prawda . U nas firma lotnicza, przede wszystkim obrabia się różne gatunki aluminium używa się spirytusu przemysłowego i jego inne odmiany handlowe.
-
No i kicha, bo mi wysiadło sterowanie osi X w sterowniku
Muszę wysłać do reklamacji i jak znam życie to zejdzie ze 2 tygodnie zanim wróci z powrotem. A tu na dziś miałem ambitne plany co do prób frezowania - sąsiad mi wykonał sporo różnych frezów z węglika a tu taki kwas