Gięcie blachy
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Gięcie blachy
Witam kolegów.
Mam pytanie do tych, którzy mają styczność z giętarkami do blach (najchętniej oczywiście CNC). Czy możliwe jest wygięcie profilu, który pokazuję poniżej? Chcę mieć go wygięty z 1 mm blachy nierdzewnej.
Mam pytanie do tych, którzy mają styczność z giętarkami do blach (najchętniej oczywiście CNC). Czy możliwe jest wygięcie profilu, który pokazuję poniżej? Chcę mieć go wygięty z 1 mm blachy nierdzewnej.
- Załączniki
-
- giecie.jpg (12.91 KiB) Przejrzano 17320 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
no na krawędziarce tego nie zagniesz ......te gięcie z ostrym kątem stanowi problem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
nie tylko to. nawet jesli zalozymy, ze zrobi sie cala jedna strone, to jak pozniej zrobic druga, skoro to co juz jest gotowe bedzie wchodzilo w stempel?adam Fx pisze:no na krawędziarce tego nie zagniesz ......te gięcie z ostrym kątem stanowi problem
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam
Mozna zrobic taki profil ale nie naprasie metoda gięcia lecz za pomocą walcowania w specjalnie uformowanych rolkach. Z jednej strony wkładasz tasme odpowiedniej szerokoscii i grubości ,przepuszczasz to przez kilkadziesiąt rolek które stopniowo nadają odpowiedni kształt. Tak uformowany profil tnie sie nastepnie na odpowiednie odcinki . Taką metodą robi sie m.innymi rury. profile. i pokrycia dachowe i elementy estakad.
Wada tej metody jest to ze nadaje sie tylko do wielkoseryjnej produkcji bo koszt oprzyżądowania jest ogromny.
Mozna zrobic taki profil ale nie naprasie metoda gięcia lecz za pomocą walcowania w specjalnie uformowanych rolkach. Z jednej strony wkładasz tasme odpowiedniej szerokoscii i grubości ,przepuszczasz to przez kilkadziesiąt rolek które stopniowo nadają odpowiedni kształt. Tak uformowany profil tnie sie nastepnie na odpowiednie odcinki . Taką metodą robi sie m.innymi rury. profile. i pokrycia dachowe i elementy estakad.
Wada tej metody jest to ze nadaje sie tylko do wielkoseryjnej produkcji bo koszt oprzyżądowania jest ogromny.
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Może jednak?
Popatrzcie proszę koledzy na możliwości gięcia, jakie umieścił jeden z użytkowników Allegro, jako reklamę tego, co oferuje jego giętarka. Trzecie środkowe w dolnym rzędzie pokazuje coś w sumie podobnego - w każdym razie dość skomplikowany profil...
Popatrzcie proszę koledzy na możliwości gięcia, jakie umieścił jeden z użytkowników Allegro, jako reklamę tego, co oferuje jego giętarka. Trzecie środkowe w dolnym rzędzie pokazuje coś w sumie podobnego - w każdym razie dość skomplikowany profil...
- Załączniki
-
- giecie.jpg (19.3 KiB) Przejrzano 6959 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
własnie tak jak pisał Kowal - o tym myslałem ale nie wypowiadałem sie bo niemam besposredniego kontaktu z tą metodą...
[ Dodano: 2008-02-21, 11:18 ]
problem jest z grubością stempla w tym miejscu na zielono zaznaczonym
[ Dodano: 2008-02-21, 11:18 ]
problem jest z grubością stempla w tym miejscu na zielono zaznaczonym
- Załączniki
-
- stempel.JPG (6.12 KiB) Przejrzano 17142 razy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)