Frezarka - zagadka
A dokładnie przywracanie jej zdolności bojowej
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 16
Re: Frezarka - zagadka
Problem był taki, że po kliknięciu na "wrzucanie obrazków" nie pojawiało się nowe okno do wyboru obrazka. Sprawdzałem na dwóch komputerach, widocznie była to jakaś chwilowa zwiecha.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Nie było chętnego i poszła na żyletki 
Albo CNC albo huta
A żyletki to jeszcze produkują ?

Albo CNC albo huta

A żyletki to jeszcze produkują ?

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 16
Prace powoli ale lecą do przodu.
Gniazdo oprawki omawiane na wcześniejszych stronach dzisiaj zostało roztoczone tak, żeby oprawka wchodziła bez problemu. Rozfrezowane są też gniazda pod kostki.

Korzystając z okazji, że oprawka wreszcie siada na stożku pomalowałem stożek w pierwszej lepszej oprawce i takie coś mi wyszło po włożeniu o przekręceniu jej kilka razy:

Widać, że stożek pracuje głównie węższą częścią. Jest się czym przejmować czy ten typ tak ma?
Na koniec dwa pytania:
Czy można gdzieś kupić te kostki do wrzeciona? Jak one się fachowo nazywają?
Drugie pytanie - Do czego służy nacięcie na końcu stożka wrzeciona widoczne na zdjęciu poniżej? :

Pozdrawiam.
Gniazdo oprawki omawiane na wcześniejszych stronach dzisiaj zostało roztoczone tak, żeby oprawka wchodziła bez problemu. Rozfrezowane są też gniazda pod kostki.

Korzystając z okazji, że oprawka wreszcie siada na stożku pomalowałem stożek w pierwszej lepszej oprawce i takie coś mi wyszło po włożeniu o przekręceniu jej kilka razy:

Widać, że stożek pracuje głównie węższą częścią. Jest się czym przejmować czy ten typ tak ma?
Na koniec dwa pytania:
Czy można gdzieś kupić te kostki do wrzeciona? Jak one się fachowo nazywają?
Drugie pytanie - Do czego służy nacięcie na końcu stożka wrzeciona widoczne na zdjęciu poniżej? :

Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli masz ciężką, sztywną obrabiarkę, z małymi obrotami i dużym momentem, do ciężkich obróbek, to stożek ISO40 może być za mały. Zazwyczaj takie wrzeciona miało stożki nr większe, ISO50. Obecność stożka ISO40 wskazuje zaś na przeznaczenie do lżejszych obróbek - to ciekawe. Jakie obr. max ma ta frezarka? Co chcesz robić na niej w przyszłości?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Robert_K pisze:Czy można gdzieś kupić te kostki do wrzeciona? Jak one się fachowo nazywają?
Na te kostki mówi się kamienie, ja takie kamyszki dorobiłem ze starego noża składaka.
Robert_K pisze:Widać, że stożek pracuje głównie węższą częścią. Jest się czym przejmować czy ten typ tak ma?
Ja naciągniesz trzpień śrubą, to stożek wrzeciona trochę napuchnie i przyleganie będzie jeszcze lepsze. Najważniejsze żeby trzpień nie kiwał się we wrzecionie.