Po pierwsze założenia

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

vegelus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: vegelus » 01 sie 2005, 20:00

Ja bede chyba ze wersja z ruchomym stolem :-)
Latwiejsza konstrukcja. Minus to dokladnosc i niewielkie obciazenie.

Szukam jakiegos Cada z opcja 3d pod win98 ? ma ktos jakies sugestie bo szukam juz od tygodnia i co sciagne to pod XP :-(

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 01 sie 2005, 22:26

jeśli to ma być naprawde maszyna dla początkującch to faktycznie stała brama i ruchomy stół to jajleprze rozwiązanie nednakże ja zaczynałęm przygode z CNC od ruchomej bramy ......

martwi mnie kwestja sterownika -- weźmy ten od chaosa nadaje się dobrze do maszyn nawet średnio zaawansowanych .... i teraz jeśli ktoś zbuduje cnc na sterowniku za tyle kasy i stwierdzi że nie lubi CNC no to wsumie ją zmarnował ( no chyba ze sprzeda na allegro)

ale jeśi zbuduje łatwą maszyne z takim sterownikiem i powie kocham cnc chce zbudowć coś lebszego nie musi wydawać kasy na nowy ster.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

vegelus
Posty w temacie: 7

Post napisał: vegelus » 02 sie 2005, 07:56

Wg moich szacunkow silniki i sterownik sa najdrozszymi przedmiotami jakie trzeba zdobyc do CNC. Pocieszajacy jest fakt tak jak Adm stwierdzil, ze mozna to zawsze uplynnic ;-)

jacekosw
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: jacekosw » 02 sty 2007, 13:34

Witam !!!
Post nadgryziony zębem czasu, ale jakże aktualny dla początkującego budowniczego CNC
Czy budować tanią i szybką maszynkę od której można otrzymać tylko doświadczenie czy budować tą z wyższej pułki rama z profili stalowych, sztywna - tylko się do niej przytulić :mrgreen: to żart - która prócz doświadczenia stworzy pewne możliwości tworzenia. Zdecydowałem się na drugą opcję (żeby tylko finansowanie pozwoliło to zrealizować i doświadczeni FORUMOWICZE chcieli odpowiadać – w sumie na ciągle te sama pytania).

jarek36
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: jarek36 » 03 sty 2007, 01:29

Witam, jestem na forum po raz pierwszy. Zainteresowała mnie sama technologia CNC, ale przeglądając większość postów dochodzę do wniosku, że brak faktycznie prostego projektu. Z elektrotechniki jestem całkiem "zielony" znowu od strony technicznej sądzę, że dałbym sobie radę wykonać prostą konstrukcję z drewna. Ale czy jest dostępny jakiś prosty schemat, projekt prostej frezarki np. do drewna na dwie osie i zestawienie potrzebnych podzespołów(jakie silniki, sterowniki) dla amatorów ??? Dlaczego to pytanie, ponieważ czytając posty dochodzę do wniosku, że wszyscy są w dość mocnym stopniu zaawansowani z elektrotechniki raczej w celach komercyjnych, niż amatorskich. Chętnie posłuchałbym kogoś, kto w dość prosty sposób wyjaśniłby same zasady(bez zagłębiania się w szczegóły elektroniki) działania lub podał jakieś linki. Sądzę, że jest więcej takich ludzi jak ja, ale zawsze pozostaje to ale wykonam konstrukcję, a nie będę umiał wykonać i podłączyć reszty :cry: Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników CNC

jacekosw

Post napisał: jacekosw » 03 sty 2007, 06:25

Witam !!!
Mysle, że problem sterowania, aczkolwiek istotny i może najważniejszy, nie powinien decydować o podjęciu decyzji czy budować czy nie, są na rynku gotowe rozwiązania – ostatnio kupiłem z allegro kompletny zestaw sterowników i płytkę gł. nie za jakieś kosmiczne pieniądze, schematy podłączeń są praktycznie na każdym kroku jak węszysz za cnc po necie, jasne drobne problemy mogą się zdarzyć i tu na ratunek przychodzi forum
:wink:

jarek36

Post napisał: jarek36 » 03 sty 2007, 09:18

Witam, zgadzam się że można kupić gotowe rozwiązania(o tym właśnie myślę) jest w tej chwili na allegro zestaw za 150 zł, ale ja osobiście nie wiem, czy nada on się do użytku i jakie później będę musiał szukać silniczki. Są od 10 zł do 200 zł kupię jakiś pośrodku, a on będzie za słaby lub nie to napięcie i dalej jeszcze większe schody. A jeżeli na początku znam chociaż przybliżone parametry to łatwiej coś poszukać konkretnego lub zastosować jakieś zamienniki

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 04 sty 2007, 01:48

Kolego jarek36, proponuje zalozyc własny temat i tam zadawać pytania . Poruszanie innych tematów w wątku robi bałagan na forum . Proponuje dokładnie poczytać forum bo pytania typu "czy taki silnik pociągnie" były zadawane wielokrotnie .
Pooglądaj stronę http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... kowych.htm na pewno znajdziesz tam kilka interesujących informacji a oprócz tego będziesz w stanie oszacować jaki będzie koszt przyszłej maszynki . Zerknij tez tu http://www.hobbycnc.hu/English.htm?Cach ... l=no-cache jest tam kilka fajnych konstrukcji . O elektronikę sie nie martw to nie jest APOLLO 13 :) Jeśli zdecydujesz sie na zakup gotowego zestawu to otrzymasz instrukcje i na pewno dasz rade to sklecić do kupy . :wink:

jarek36

Post napisał: jarek36 » 04 sty 2007, 07:46

Witam, kolego skoti, przeglądałem całe forum i ten dział najbardziej pasował mi do mojego pytania(pomijając fakt, że ten temat padł). Projekt już kupiłem, ale i tak do końca nie jestem pewien, czy uda mi się elektronikę uruchomić. A dlaczego nie ma działu dla całkiem "początkujących" ???

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Wodzu » 07 sty 2007, 00:46

Jesli ma byc to maszynka dla poczatkujacych, ale takich od poczatku :mrgreen: to powinna byc to maszynka w polowie manualna. Dlaczego a no dlatego ze nie karzdy bedzie potrafil ustawic odpowiednie parametry oborbki dla swojej mszynki a reka b. latwo jest wyczuc jak to idzie w danym materiale.
Natomiast jezeli chodzi o ma terialy z jakich powinna byc wykonana to najlepsze bedzie alu. ze wzgledu na latwosc obrobki.

[ Dodano: 2007-01-07, 00:48 ]
Idac dalej ograniczmy pole obrobki do 300x300x200mm wtedy kazdy bedzie mogl wrzucic swoj szkic ale tylko w tej klasie.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”