Jeśli nie ma wymiernych korzyści wiórowych to montuję lewe z prostej przyczyny - niejednokrotnie w sklepach noże lewe są sporo tańsze od prawych
MAZAK QT10U Drugie życie :)
Retrofit
-
Petroholic
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 37
- Kontakt:
Re: MAZAK QT10U Drugie życie :)
Na efekcie wizualnym mi nie zależy. Myślałem, że może ktoś napisze, że spod odwróconego noża wióry inaczej (bezpieczniej/łagodniej/lepiej) latają i może w przypadku wystąpienia wstążek coś to pomaga...
Jeśli nie ma wymiernych korzyści wiórowych to montuję lewe z prostej przyczyny - niejednokrotnie w sklepach noże lewe są sporo tańsze od prawych
-
MacGregor
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
Hohoho ileż to prac "doktorskich" o tym traktuje tzn. lepszejszym odpadaniu wiórów od noża. A ileż prywatnych teorii o tym traktuje, trudno to zliczyć.Petroholic pisze: ↑25 sie 2018, 22:36Na efekcie wizualnym mi nie zależy. Myślałem, że może ktoś napisze, że spod odwróconego noża wióry inaczej (bezpieczniej/łagodniej/lepiej) latają i może w przypadku wystąpienia wstążek coś to pomaga...
Jeśli nie ma wymiernych korzyści wiórowych to montuję lewe z prostej przyczyny - niejednokrotnie w sklepach noże lewe są sporo tańsze od prawych![]()
Prawda jest taka - Jak Ci wygodniej tak mocuj. Czy do góry czy do dołu - nogami, jak parametry obróbki są idealne każdy wiór spadnie tam gdzie jego miejsce.
Wracając do tematu wiodącego, fajna i sprytna maszynka, też bym taką chciał mieć
POZDRAWIAM
-
Petroholic

- Kontakt:
Kolejny update...
Dalszy ciąg walki z blachami... Czyszczenie, prostowanie, składanie, skręcanie. Zaczyna to już powoli przypominać maszynę

Jak widać na załączonym obrazku muszę jeszcze raz wypoziomować maszynę dobre 30mm niżej. Szpara między wanna, a obudową jest stanowczo za duża
Obawiam się, że przy solidnym prysznicu na materiale mogło by chlapać 
Wszystkie plexi wymagają wymiany albo polerki bo mega porysowane i prawie nic przez nie nie widać
Zastanawiałem się też nad wymianą na szyby ale czy to ma sens? Dodatkowo chyba powinna być krata na szybie czołowej bo przez to co jest to element >0.5kg przeleci bez problemu i ubije operatora 
Z ciekawostek na dzisiaj
Japończycy wg. mnie nie wykazali inteligencji i oświetlenie jest 220V
Chyba, że to przeróbka szwabów... Niby działa i światełko w tunelu jest ale i tak wymienię na 24V 

Światło bardzo słabe bo plexa między lampą, a komorą obróbki porysowana, matowa i zżółknięta... Do wymiany razem ze zródłem światła...
Zastanawiam się jeszcze nad systemem chłodzenia... Jest chłodzenie przez narzędzie ale trochę zdewastowane (do uratowania) i chłodzenie zalewowe odgórne (do przeróbki kompletnie)... Zrobić krótkie regulowane dysze natryskowe czy wężyki segmentowe z opcją przestawienia i zakręcenia każdego z osobna?
Jeśli ktoś ma możliwość - pokażcie jak to u was funkcjonuje
Dodane 59 sekundy:
Dalszy ciąg walki z blachami... Czyszczenie, prostowanie, składanie, skręcanie. Zaczyna to już powoli przypominać maszynę

Jak widać na załączonym obrazku muszę jeszcze raz wypoziomować maszynę dobre 30mm niżej. Szpara między wanna, a obudową jest stanowczo za duża
Wszystkie plexi wymagają wymiany albo polerki bo mega porysowane i prawie nic przez nie nie widać
Z ciekawostek na dzisiaj

Światło bardzo słabe bo plexa między lampą, a komorą obróbki porysowana, matowa i zżółknięta... Do wymiany razem ze zródłem światła...
Zastanawiam się jeszcze nad systemem chłodzenia... Jest chłodzenie przez narzędzie ale trochę zdewastowane (do uratowania) i chłodzenie zalewowe odgórne (do przeróbki kompletnie)... Zrobić krótkie regulowane dysze natryskowe czy wężyki segmentowe z opcją przestawienia i zakręcenia każdego z osobna?
Jeśli ktoś ma możliwość - pokażcie jak to u was funkcjonuje
Dodane 59 sekundy:
Dziękuję za krótką, zwięzłą i zrozumiałą opinięMacGregor pisze:Jak Ci wygodniej tak mocuj
-
Robert_K
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
Petroholic pisze: Zastanawiałem się też nad wymianą na szyby ale czy to ma sens?
Szyba ma ten plus że nie jest tak podatna na zarysowania. Poza tym jest prostsza w utrzymaniu w czystości. Do maszyn najlepiej zakładać szyby klejone (w razie wydarcia materiału z uchwytu albo noża z imaka żeby nie zarobić żelazem + odłamkami szkła), a takie są dość drogie. O wiele droższe niż kawałek pleksi.
Druga rzecz, że szyba waży więcej niż pleksa o tej samej powierzchni, jak osłona jest papierowa to może to być problem.
Pozdrawiam.
-
Petroholic

- Kontakt:
Całe szczęście, że zrobiłem w życiu sporo balustrad nierdzewnych ze szkłem i kupuję je tanioRobert_K pisze:Do maszyn najlepiej zakładać szyby klejone (w razie wydarcia materiału z uchwytu albo noża z imaka żeby nie zarobić żelazem + odłamkami szkła), a takie są dość drogie.
Osłona jest z 2mm blachy dodatkowo ma pod spodem sporo wzmocnień w postaci profili i żeberekRobert_K pisze:Druga rzecz, że szyba waży więcej niż pleksa o tej samej powierzchni, jak osłona jest papierowa to może to być problem.
-
Majster70
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
lepi pisze:Wszystkie inne efekty odwrócenia noża są pomijalne choć niektórzy twierdzą, że ze starej obrabiarki czynią nową
Niektóre noże do toczenia gwintów są dostępne tylko "prawej" wersji, ale to bardzo rzadki przypadek. Efekt kasowania luzów i "czynienia ze starej nową" to raczej w przypadku rozklekotanych tokarek konwencjonalnych. Odwrócona oprawka bywa bardziej przydatna jak masz dużo prawych, specyficznych noży. Np do konkretnej pracy masz prawy nóż na półce, a na lewy musisz poczekać 2 dni, których to 2 dni nie masz bo robota pilna.
-
rdarek
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Osobiście głęboko zastanowiłbym się nad szybą klejoną, "rykoszetem" również można dostać. Pomijamy siłę uderzenia i niektóre czynniki ale kto by chciał stać z twarzą np. przy tym oknie w momencie 4-tego uderzenia testującegoPetroholic pisze: ↑28 sie 2018, 22:05Całe szczęście, że zrobiłem w życiu sporo balustrad nierdzewnych ze szkłem i kupuję je tanioRobert_K pisze:Do maszyn najlepiej zakładać szyby klejone (w razie wydarcia materiału z uchwytu albo noża z imaka żeby nie zarobić żelazem + odłamkami szkła), a takie są dość drogie.Pytanie - jakiej grubości klejonka? 2,2,1? 3,3,1? 4,4,1? Powyżej 8.4mm grubości to już ciężko będzie upchnąć...
tu już przy pierwszym strzale
Wiem lepiej takie zabezpieczenie niż nic
-
Petroholic

- Kontakt:
Ale to co wrzuciłeś to zwykła klejonka jest co widać po klinowym kształcie złamanych części tafli. Szkło jakiego ja używam to klejonka z szyby hartowanej ESG - bez porównania z tym z filmu. Nawet po uderzeniu młotkiem nic nie odpadnie z tafli tylko cała pójdzie w krateczkę...
-
Yarec
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 12
szyba od wewnątrz; ESG na nią "folia lepiąca" i poliwęglan, razem ≠ ok. 6 ÷ 8,
(spróbuj młotem)
oświetlenie : na taśmach LED (ile wlezie)
(spróbuj młotem)
oświetlenie : na taśmach LED (ile wlezie)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design