MAZAK QT10U Drugie życie :)

Retrofit

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych
Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 37
Kontakt:

Re: MAZAK QT10U Drugie życie :)

Post napisał: Petroholic » 25 sie 2018, 22:36

Na efekcie wizualnym mi nie zależy. Myślałem, że może ktoś napisze, że spod odwróconego noża wióry inaczej (bezpieczniej/łagodniej/lepiej) latają i może w przypadku wystąpienia wstążek coś to pomaga...

Jeśli nie ma wymiernych korzyści wiórowych to montuję lewe z prostej przyczyny - niejednokrotnie w sklepach noże lewe są sporo tańsze od prawych :)

MacGregor
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: MacGregor » 28 sie 2018, 15:19

Petroholic pisze:
25 sie 2018, 22:36
Na efekcie wizualnym mi nie zależy. Myślałem, że może ktoś napisze, że spod odwróconego noża wióry inaczej (bezpieczniej/łagodniej/lepiej) latają i może w przypadku wystąpienia wstążek coś to pomaga...

Jeśli nie ma wymiernych korzyści wiórowych to montuję lewe z prostej przyczyny - niejednokrotnie w sklepach noże lewe są sporo tańsze od prawych :)
Hohoho ileż to prac "doktorskich" o tym traktuje tzn. lepszejszym odpadaniu wiórów od noża. A ileż prywatnych teorii o tym traktuje, trudno to zliczyć. :shock:

Prawda jest taka - Jak Ci wygodniej tak mocuj. Czy do góry czy do dołu - nogami, jak parametry obróbki są idealne każdy wiór spadnie tam gdzie jego miejsce.

Wracając do tematu wiodącego, fajna i sprytna maszynka, też bym taką chciał mieć :cry:
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 28 sie 2018, 21:18

Kolejny update...

Dalszy ciąg walki z blachami... Czyszczenie, prostowanie, składanie, skręcanie. Zaczyna to już powoli przypominać maszynę :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać na załączonym obrazku muszę jeszcze raz wypoziomować maszynę dobre 30mm niżej. Szpara między wanna, a obudową jest stanowczo za duża :( Obawiam się, że przy solidnym prysznicu na materiale mogło by chlapać :D

Wszystkie plexi wymagają wymiany albo polerki bo mega porysowane i prawie nic przez nie nie widać :( Zastanawiałem się też nad wymianą na szyby ale czy to ma sens? Dodatkowo chyba powinna być krata na szybie czołowej bo przez to co jest to element >0.5kg przeleci bez problemu i ubije operatora :(

Z ciekawostek na dzisiaj :) Japończycy wg. mnie nie wykazali inteligencji i oświetlenie jest 220V :( Chyba, że to przeróbka szwabów... Niby działa i światełko w tunelu jest ale i tak wymienię na 24V :)

Obrazek

Światło bardzo słabe bo plexa między lampą, a komorą obróbki porysowana, matowa i zżółknięta... Do wymiany razem ze zródłem światła...

Zastanawiam się jeszcze nad systemem chłodzenia... Jest chłodzenie przez narzędzie ale trochę zdewastowane (do uratowania) i chłodzenie zalewowe odgórne (do przeróbki kompletnie)... Zrobić krótkie regulowane dysze natryskowe czy wężyki segmentowe z opcją przestawienia i zakręcenia każdego z osobna?

Jeśli ktoś ma możliwość - pokażcie jak to u was funkcjonuje :)

Dodane 59 sekundy:
MacGregor pisze:Jak Ci wygodniej tak mocuj
Dziękuję za krótką, zwięzłą i zrozumiałą opinię :)

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Robert_K » 28 sie 2018, 21:46

Petroholic pisze: Zastanawiałem się też nad wymianą na szyby ale czy to ma sens?

Szyba ma ten plus że nie jest tak podatna na zarysowania. Poza tym jest prostsza w utrzymaniu w czystości. Do maszyn najlepiej zakładać szyby klejone (w razie wydarcia materiału z uchwytu albo noża z imaka żeby nie zarobić żelazem + odłamkami szkła), a takie są dość drogie. O wiele droższe niż kawałek pleksi.
Druga rzecz, że szyba waży więcej niż pleksa o tej samej powierzchni, jak osłona jest papierowa to może to być problem.

Pozdrawiam.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 sie 2018, 21:51

Jeśli już to poliwęglan, pleksa pęka jak szyba.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 28 sie 2018, 22:05

Robert_K pisze:Do maszyn najlepiej zakładać szyby klejone (w razie wydarcia materiału z uchwytu albo noża z imaka żeby nie zarobić żelazem + odłamkami szkła), a takie są dość drogie.
Całe szczęście, że zrobiłem w życiu sporo balustrad nierdzewnych ze szkłem i kupuję je tanio :D Pytanie - jakiej grubości klejonka? 2,2,1? 3,3,1? 4,4,1? Powyżej 8.4mm grubości to już ciężko będzie upchnąć...
Robert_K pisze:Druga rzecz, że szyba waży więcej niż pleksa o tej samej powierzchni, jak osłona jest papierowa to może to być problem.
Osłona jest z 2mm blachy dodatkowo ma pod spodem sporo wzmocnień w postaci profili i żeberek :D Dzisiaj prostowałem dolną osłonę pod drzwiami to młotki ledwo dawały radę :D Na szczęście odstęp między blachami w dolnej części wynosi równo 60mm :) Wsadziłem kawałek (1.25mb) profila 60x40 w środek i skręciłem śrubami żeby zlikwidować banana po klepaniu :) Na razie wygląda trochę szpetnie ale w wolnej chwili podmienię zwykłe śruby na soczewki i będzie ładnie. Do tego jakby nie było to dodatkowe wzmocnienie :) Chwilowo musiałem też usunąć logo Mazaka bo kolidowało ze śrubkami ale gdzieś je przyczepię żeby było ładnie :)

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 29 sie 2018, 10:23

lepi pisze:Wszystkie inne efekty odwrócenia noża są pomijalne choć niektórzy twierdzą, że ze starej obrabiarki czynią nową

Niektóre noże do toczenia gwintów są dostępne tylko "prawej" wersji, ale to bardzo rzadki przypadek. Efekt kasowania luzów i "czynienia ze starej nową" to raczej w przypadku rozklekotanych tokarek konwencjonalnych. Odwrócona oprawka bywa bardziej przydatna jak masz dużo prawych, specyficznych noży. Np do konkretnej pracy masz prawy nóż na półce, a na lewy musisz poczekać 2 dni, których to 2 dni nie masz bo robota pilna.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rdarek » 29 sie 2018, 11:41

Petroholic pisze:
28 sie 2018, 22:05
Robert_K pisze:Do maszyn najlepiej zakładać szyby klejone (w razie wydarcia materiału z uchwytu albo noża z imaka żeby nie zarobić żelazem + odłamkami szkła), a takie są dość drogie.
Całe szczęście, że zrobiłem w życiu sporo balustrad nierdzewnych ze szkłem i kupuję je tanio :D Pytanie - jakiej grubości klejonka? 2,2,1? 3,3,1? 4,4,1? Powyżej 8.4mm grubości to już ciężko będzie upchnąć...
Osobiście głęboko zastanowiłbym się nad szybą klejoną, "rykoszetem" również można dostać. Pomijamy siłę uderzenia i niektóre czynniki ale kto by chciał stać z twarzą np. przy tym oknie w momencie 4-tego uderzenia testującego

tu już przy pierwszym strzale

Wiem lepiej takie zabezpieczenie niż nic ;) uważam, że jeśli już to od strony operatora ostatnią warstwą powinna być folia ochronna zapobiegająca odpryskom.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 29 sie 2018, 21:25

Ale to co wrzuciłeś to zwykła klejonka jest co widać po klinowym kształcie złamanych części tafli. Szkło jakiego ja używam to klejonka z szyby hartowanej ESG - bez porównania z tym z filmu. Nawet po uderzeniu młotkiem nic nie odpadnie z tafli tylko cała pójdzie w krateczkę...

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Yarec » 30 sie 2018, 05:57

szyba od wewnątrz; ESG na nią "folia lepiąca" i poliwęglan, razem ≠ ok. 6 ÷ 8,
(spróbuj młotem)
oświetlenie : na taśmach LED (ile wlezie) :)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”