Jeśli nie ma wymiernych korzyści wiórowych to montuję lewe z prostej przyczyny - niejednokrotnie w sklepach noże lewe są sporo tańsze od prawych

Retrofit
Hohoho ileż to prac "doktorskich" o tym traktuje tzn. lepszejszym odpadaniu wiórów od noża. A ileż prywatnych teorii o tym traktuje, trudno to zliczyć.Petroholic pisze: ↑25 sie 2018, 22:36Na efekcie wizualnym mi nie zależy. Myślałem, że może ktoś napisze, że spod odwróconego noża wióry inaczej (bezpieczniej/łagodniej/lepiej) latają i może w przypadku wystąpienia wstążek coś to pomaga...
Jeśli nie ma wymiernych korzyści wiórowych to montuję lewe z prostej przyczyny - niejednokrotnie w sklepach noże lewe są sporo tańsze od prawych![]()
Dziękuję za krótką, zwięzłą i zrozumiałą opinięMacGregor pisze:Jak Ci wygodniej tak mocuj
Petroholic pisze: Zastanawiałem się też nad wymianą na szyby ale czy to ma sens?
Całe szczęście, że zrobiłem w życiu sporo balustrad nierdzewnych ze szkłem i kupuję je tanioRobert_K pisze:Do maszyn najlepiej zakładać szyby klejone (w razie wydarcia materiału z uchwytu albo noża z imaka żeby nie zarobić żelazem + odłamkami szkła), a takie są dość drogie.
Osłona jest z 2mm blachy dodatkowo ma pod spodem sporo wzmocnień w postaci profili i żeberekRobert_K pisze:Druga rzecz, że szyba waży więcej niż pleksa o tej samej powierzchni, jak osłona jest papierowa to może to być problem.
lepi pisze:Wszystkie inne efekty odwrócenia noża są pomijalne choć niektórzy twierdzą, że ze starej obrabiarki czynią nową
Osobiście głęboko zastanowiłbym się nad szybą klejoną, "rykoszetem" również można dostać. Pomijamy siłę uderzenia i niektóre czynniki ale kto by chciał stać z twarzą np. przy tym oknie w momencie 4-tego uderzenia testującegoPetroholic pisze: ↑28 sie 2018, 22:05Całe szczęście, że zrobiłem w życiu sporo balustrad nierdzewnych ze szkłem i kupuję je tanioRobert_K pisze:Do maszyn najlepiej zakładać szyby klejone (w razie wydarcia materiału z uchwytu albo noża z imaka żeby nie zarobić żelazem + odłamkami szkła), a takie są dość drogie.Pytanie - jakiej grubości klejonka? 2,2,1? 3,3,1? 4,4,1? Powyżej 8.4mm grubości to już ciężko będzie upchnąć...