Mam Pewien problem. Kupiłem 3,5 roku temu wrzeciono HSD jak na zdjęciu, używane było z innym falownikiem, falownik padł, zastąpiłem go kilka tygodni temu falownikiem LG SV055iG5A-4
Wcześniej było używane różnie, w jeden dzień przez 10h, inny przez 3h a w inne dni nawet wcale.
Aktualnie wrzeciono po 10min pracy na sucho (bez obciążenia) rozgrzewa się tak mocno nie nie można utrzymać go ręką. W ostatnim czasie nie kontrolowałem temperatury. Obawiam się że się spali po kilku godzinach intensywnej pracy, bo temperatura robi się spora.
Na wcześniejszym falowniku grzało się też ale na pewno słabiej.
Czy to wina otoczenia że we warsztacie mam 29st C?
Co sprawdziłem:
- że temperatura nie zależy od obciążenia - na sucho na 18000 obr po 10 min też nie można go utrzymać.
- wentylator, oczyszczony i nawet wymieniłem łożyska na nowe, przedmuchane kanały w korpusie wrzeciona - chodzi idealnie, dmucha mocno na spodzie
- zrobiłem test - po odkręceniu wentylatora, sprawdzałem co pierwsze się nagrzewa - moim zdaniem korpus, łożyska u góry i na dole są chłodniejsze niż środek korpusu.
- wrzeciono nie wyje, nie buczy a po odłączeniu zasilania oś wrzeciona kręci się swobodnie bardzo bardzo długo.... więc raczej to nie łożyska....
Może wina leży w ustawieniach falownika:

mam kilka niewiadomych

Dla jakiej częstotliwości wprowadzić parametry?
Czy wprowadzać parametry w nawiasie?
Jaki tryb sterowania będzie odpowiedni U/F czy wektorowo?
jak ustawić H30 -można wybrać 5,5kw albo chyba coś około 3,7KW ?
h31 ??? - ile biegunów?
jak wypełnić pozostałe paramenty H? jaki znamionowy prąd silnika?
Wrzeciono używam głownie do 300hz.
Jeśli są jeszcze jakieś inne kluczowe parametry to proszę dać znać.
Czy jest możliwe aby od ustawień falownika grzało się wrzeciono?
Jak je zabezpieczyć przed ewentualnym spaleniem??
LINK DO PEŁNEJ INSTRUKCJI FALOWNIKA
Z góry dziękuję za pomoc.