Remont tokarki rewolwerowej Rv32

Naprawa tokarki w warunkach garażowychy.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 32

Re: Remont tokarki rewolwerowej Rv32

Post napisał: Ja35 » 12 kwie 2018, 17:21

Czy ktoś mógłby by mi podpowiedzieć jak zamocować najlepiej nowe sanki narzędziowe do mojej tokarki aby była opcja obracania ich?

Troche mierzyłem płyte, poczyściłem ją dokładniej, odbijałem dwuteownik w kilku miejscach. Wydaje mi sie że w jednym miejscu jest górka i ona powodowała różne zakłamania. Nie mierzyłem dokładnie tego miejsca czujnikiem ale później napewno to zrobie. Teraz odbijam w innym miejscu i lepiej to wychodzi, odbicia są powtarzalne.
Obrazek
Dostałem od brata troche uchwytów z których można zrobić statywy do czujnika zegarowego. Musze do nich tylko zamówic wałek liniowy fi 12.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: rc36 » 12 kwie 2018, 17:42

Ja35 pisze:Czy ktoś mógłby by mi podpowiedzieć jak zamocować najlepiej nowe sanki narzędziowe do mojej tokarki aby była opcja obracania ich?

Jak ma być obrotnica, to musi być wyfrezowany rowek teowy, tu masz wszystko pokazane przeglad-generalny-czyli-nutool-w-neglizu-t48507.html

Autor tematu
Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Ja35 » 12 kwie 2018, 18:47

Obrazek
Tak to u mnie wygląda myśle że nie bende w stanie zrobić rowka teowego w tej szufladce po za tym w pozycji równoległej sanek narzędziowych do łoża miałbym orginalny rowek teowy. Myślałem bardziej o płycie łaczącej kasete mojej tokarki z nowymi sankami. Moge zamocować śrubami w rowku teowym lub nawiercić nagwintować i przykręcić do kasety mojej tokarki płytę z wyfrezowanym nie pełnym kołem lub dwie wytoczone płyty jedna w drugiej tak aby pomiedzy przesuwały sie śruby teowe. Kanał na łby tych śrub mógłby być wyfrezowany w kasecie mojej tokarki a płyta by trzymała te śruby.

Jakiej grubości powinna być taka płyta?

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rc36 » 12 kwie 2018, 18:54

Przykręcana płyta pośrednia z frezowanym rowkiem teowym to jedyne rozwiązanie. Utrudniłeś sobie zadanie kupując tokarkę rewolwerową, no ale już klamka zapadła.

atlc
Posty w temacie: 3

Post napisał: atlc » 12 kwie 2018, 19:13

Zmierz rozstaw otworów w tych sankach.
Może będzie pasowała podstawa od imadła obrotowego bisona, jest tego trochę na olx-ach i innych portalach. Tam rowek teowy masz gotowy. W imadle 160mm otwory w podstawie są rozsunięte na 150mm.

Awatar użytkownika

wiman
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13

Post napisał: wiman » 12 kwie 2018, 20:21

A mnie tam nurtuje jedno pytanie. Czy jak tam Kolega przykręci tą płytę pośrednią to jak z wysokością. Czy po założeniu imaka nie będzie za wysoko od osi wrzeciona ?
Jeżeli ktoś mówi ,że czegoś nie potrafi, to z reguły dlatego ,że mu się nie chce.

Autor tematu
Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Ja35 » 12 kwie 2018, 20:56

Rc36 masz racje klamka zapadła ale chodziło tu głównie o aspekt finansowy bo za 650 zł to tej wielkości tokarki chyba nie kupie, po za tym transport z pobliskiego złomu gratis.

Atlc rozstaw śrub to 13 cm ale tak jak Rc36 napisał płyta to jedyne wyjście.

Ale posiadam też orginalny uchwyt nożowy który wystarczy oczyścić. Gdyby nie wyszło z dodatkowym posuwem to i tak bendzie można toczyć chce tylko ulepszyć tą konstrukcje.
Obrazek

Wimian na kasetce jest mocowany imak z podstawą, nóż jest mocowany od 7.5 cm nad kasetką w orginale. Miejsce na noże to około 3 cm. Nowe sanki mają 6 cm wysokości bez imaka + 1.5 cm dla dolnej części nowego imaka (musze zrobić)=7.5cm. Tak to wygląda

Niby po równo ale brakuje miejsca dla tej płyty łaczącej te elementy. Dla tego pytam się ile musiała by mieć grubości taka płyta?

Ostatecznie moge obniżyć nowe sanki lub zrobić gniazdo na płyte w kasetce mojej tokarki jest tam conajmniej 10 mm miejsca sam nie wiem jak to ugryść.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rc36 » 12 kwie 2018, 21:08

Biorąc pod uwagę że w płycie pośredniej musi być rowek teowy, to owa płyta powinna mieć minimum 25mm, podstawę imaka można spokojnie stoczyć do 15mm. I jeszcze pytanie jakie wysokie noże chcesz stosować?

Autor tematu
Ja35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Ja35 » 12 kwie 2018, 21:41

Obrazek
Rc36 noże to mi sie wydaje że nie aż tak wysokie wiem że wiąże się to z sztywnością ale zdecydowanie mniejsze bende używał, może 15x15 nie wiem sam. Imak nie bende ztaczał bo ten jest dobry zistawie go jako zapasowy, posiada zapadke pod sobą i łożysko wewnątrz. Imak zrobie drugi.

Na załaczonym foto przedstawiam jak wygląda ten mój zestaw może dało by sie coś lekko odchudzić i zmienić mocowanie noży na mniejsze. A może wyfrezować szersze roweki w kasetce na łby śrub teowych a płyte przykręcić już troche cieńszą z otwotami wyfrezowanymi na te śruby. Chodzi mi o to że szersza część rowka teowego była by w kasetce a węższa w płycie przykręconej do kasetki razem by twożyły rowek teowy.
A może jeszcze inaczej sie to da zrobić.

atlc
Posty w temacie: 3

Post napisał: atlc » 12 kwie 2018, 21:59

To pewnie podejdzie taka podstawa od imadła: https://www.e-darmet.pl/podstawa-obroto ... d-796.html
Rozstaw śrub w niej to 126mm.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”