TSA-16 remont
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 49
Re: TSA-16 remont
Wczoraj akurat nacinałem gwint M10x1 na TSA-16. I rzeczywiście dla calowych na jednym zestawieniu kół możemy samym nortonem ustawić 9 różnych skoków gwintu. Dla metrycznych maksymalnie dwa, na przykład skok 0,9mm, i 1 mm. Tu rzeczywiście trochę lipa. Czyli kolega ma absolutną rację o calowym systemie posuwu w tej tokarce. Na czas gdy powstawał projekt maszyny, pewnie to było normą. Zresztą nie zdziwiłbym się, gdyby ta tokarka była po prostu kopią jakiegoś anglosaskiego sprzętu. Rosjanie coś tam w tym temacie wyśledzili kiedyś.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
Te ostatnie zdanie wydaje się bardzo prawdopodobne, gdyż podczas wojny dostawali konwoje, a po tym co się dało to kopiowali na potęgę. Tą drogą mogło to trafić do nas i pewnie tak było, że tokarkę taką zastosowano we wyposażeniu warsztatów mobilnych we wojsku, a ci z kolei po odejściu ruskich wyprzedawali stary sprzęt który trafił pod strzechy. Najśmieszniejsze to to, że całe samochody na podwoziu stara66 były sprzedawane za 5000zł, a teraz tyle wołają za nie w pełni kompletną maszynę.
0,9mm to nie jest skok gwintu, a więc zostaje tylko 1mm.
0,9mm to nie jest skok gwintu, a więc zostaje tylko 1mm.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 93
Ja też o gwintach, bo nie znam typowych posuwów. Właśnie to nieprawdziwe. Przykłady : skoki w mm typowych gwintów (0,5 i 0,75); (1 i 1,5); (2 i 3) można uzyskać przy tym samym zestawie kół przechodząc z Nortonem z 6 na 1. Oczywiście te dane dotyczą 3 różnych zestawów kół.pioterek pisze: ↑30 mar 2018, 09:34Niby co nie prawdziwe?Andrzej 40 pisze:Co do drugiej części - też nie całkowicie prawdziweMoże jakieś przykłady? Ja nie pisałem o typowych posuwach tylko o skokach typowych gwintów metrycznych.Andrzej 40 pisze:Na tym Nortonie można uzyskać w pewnych ustawieniach kilka typowych posuwów metrycznych bez zmiany kół.
Pozostaje pytanie - po co kol. trzyma taki bubel ?
-

Coś tu nie widzę tych wszystkich przykładów, a więc pewnie jakieś nietypowe, acha, M3 i nietypowy, M6 i M10, M24 i M16... mało tego.
Andrzej 40 pisze:Pozostaje pytanie - po co kol. trzyma taki bubel ?
Założyłem w uchwyt na osi kamień do szlifowania noży i sobie szlifuję w razie potrzeby.
-
To miały być przykłady, a nie wykaz wszystkich możliwych wariantów. To dodajmy M8 i M20 (1,25 i 2,5). Co do nietypowych - drobnozwojowe można uznać za nietypowe, ale są znormalizowane i używane. I tak skok 0,75 występuje dla gwintów M4,5;M6;M7;M8:M9;M10 i M11. Pozostałe skoki 1;1,25;2 i 3 poza normalnymi występują w gwintach drobnozwojowych do M50 (może i powyżej, ale nie mam danych). Nie twierdzę, że to ideał tokarki, ale używanie jej do szlifowania noży ocenią może inni. Wolę się nie wypowiadać.
-
To dobrze się nie wypowiadać o czymś o czym się nie ma ...
Zawsze ten kamień mogę zdjąć i używać jej do robienia spławików i innych g.... elementów.
Zawsze ten kamień mogę zdjąć i używać jej do robienia spławików i innych g.... elementów.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
pioterek podaj kilka maszyn dostępnych na naszym rynku o takich gabarytach jak tsa16 ale lepszych od niej, pewnie podasz myford, i tos mn80 ale oprócz tych jest coś innego?
-
- Posty w temacie: 32
Chyba nie masz pojecia o robieniu spławików... szkoda takiej maszynki dla kogoś z takim podejściem ... nie umiesz wykorzystac jej walorów to szukasz zwady ..
-
Jeżeli masz pojęcie o robieniy spławików możesz się wykazać, od tego jest forum. Pisząc "szkoda takiej maszynki" zapewne masz na uwadze jej doskonały stan, bogaty osprzęt i fabryczny wygląd, ale moja taka nie jest i proszę mniej to na uwadze. Walory tokarki zresztą i frezarki oraz innych maszyn do obróbki skrawaniem, można docenić jedynie pracując na niej razem z nieograniczonym dostępem do jej bogatego wyposarzenia i części. W tym przypadku słabo to widzę. Wielokrotnie robiąc coś na większej maszynie zastanawiam się jak by to poszło na TSA-16 i nie wygląda to zbyt ciekawie. Na naszym rynku nie ma takich maszyn, napisałem już o tym.
-
Nie bardzo Cię rozumiem. Oceniasz tę tokarkę mając jej zdemolowany egzemplarz bez z wyposażenia.