Jaki jest koszt porządnego budynku pod warsztat?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Jaki jest koszt porządnego budynku pod warsztat?
A co myślicie o konstrukcji ażurowej z drewna? W marketach budowlanych po parę groszy za element. Ocieplić i heja, jak będzie za malo zawsze można odstawić kolejne elementy. Podloga żeby bylo na bogato z kostki brukowej.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
Gdzie z kostki brukowej jak tam ma być równo? Taniej i szybciej wylewkę zrobić, ostatecznie takie duże bloczki 20cmx20cm.
Co do konstrukcji ażurowej, to widziałem takie rozwiązania w Szwajcarii 20 lat temu. Ale to był kawał konstrukcji szkieletowej jak ze stali, i mogła to być sklejka a nie drewno.
W tytule jest porządny, więc w tak ekstremalne konstrukcje bym nie szedł. Chociaż sam pomysł od strony finansowej interesujący. Przynajmniej łatwo to potem przebudować, ale jak wiatr dmuchnie to może odlecieć...
Dodane 13 minuty 20 sekundy:
Edit:
Chyba jednak nie o tym samym pomyśleliśmy...
Co do konstrukcji ażurowej, to widziałem takie rozwiązania w Szwajcarii 20 lat temu. Ale to był kawał konstrukcji szkieletowej jak ze stali, i mogła to być sklejka a nie drewno.
W tytule jest porządny, więc w tak ekstremalne konstrukcje bym nie szedł. Chociaż sam pomysł od strony finansowej interesujący. Przynajmniej łatwo to potem przebudować, ale jak wiatr dmuchnie to może odlecieć...
Dodane 13 minuty 20 sekundy:
Edit:
Chyba jednak nie o tym samym pomyśleliśmy...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Z drewna to żart jasne, ale taniej i szybciej jest zrobić na filarach betonowych lub teowych, a wypenienie to już wedle uznania no i jest szybko i w miarę tanio. Jak będę w domu to wstawię zdjecie jak wygląda sciana zewnętrzna w firmie w ktorej obecnie pracuję.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W betoniarce to można mielić chudziak, zaprawę murarską ewentualnie małe ilości betonu do zalewania nadproży czy cienkich słupów. Wszystko pozostałe leje się z gruchy dając beton o klasę mocniejszy niż w projekcie, bo trzeba zakładać że betoniarnia oszukuje 9na ilości albo klasie cementu).
A lanie płyty z betoniarki to już jest idiotyzm, bo spęka na 100% nawet bez obciążenia.
Płyta pod maszyny musi być zbrojona, najlepiej w masie + dodatkowo kratownica z prętów jednowarstwowo a najlepiej górą i dołem. 15cm to pod dość lekkie maszyny. Izolacja na styrodurze na chudziaku wylanym na piachu porządnie zagęszczonym mechanicznie.
A lanie płyty z betoniarki to już jest idiotyzm, bo spęka na 100% nawet bez obciążenia.
Płyta pod maszyny musi być zbrojona, najlepiej w masie + dodatkowo kratownica z prętów jednowarstwowo a najlepiej górą i dołem. 15cm to pod dość lekkie maszyny. Izolacja na styrodurze na chudziaku wylanym na piachu porządnie zagęszczonym mechanicznie.
-
Wraca u mnie temat budowy warsztatu na poważnie. Co prawda nie w tym roku ani pewnie następnym ale trzeba zacząć planować jak to ma wyglądać i ile kredytu brać...
Ktoś wspominał o przepisach ppoż w takich budynkach. Można trochę więcej na ten temat bo trudno wyczytać w tej ogromnej ustawie.
Chciałbym postawić budynek o wspomnianych około 100m2. Z jedną łazienką dla pracowników, czyli po prostu kibel, umywalka i prysznic.
Jakie jeszcze przepisy prawne będą mnie dotyczyły i co muszę spełnić?
Ktoś wspominał o przepisach ppoż w takich budynkach. Można trochę więcej na ten temat bo trudno wyczytać w tej ogromnej ustawie.
Chciałbym postawić budynek o wspomnianych około 100m2. Z jedną łazienką dla pracowników, czyli po prostu kibel, umywalka i prysznic.
Jakie jeszcze przepisy prawne będą mnie dotyczyły i co muszę spełnić?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nikt Ci nie odbierze tego budynku, jeśli projekt będzie z czapki a nie od uprawnionego projektanta.
Nie wspomnę, że jak się komuś coś w nim stanie z pracowników, to nie wystarczą prokuratorowi linki z googla do ustaw i przepisów.
Nie wspomnę, że jak się komuś coś w nim stanie z pracowników, to nie wystarczą prokuratorowi linki z googla do ustaw i przepisów.
-
Ok, kumam. Tylko wraz nie mam pojęcia jaką wysokość muszę zakładać, a to mnie głównie obchodzi na chwilę dzisiejszą 
Równie dobrze mogę postawić byle co a potem zrobić z tego garaż czy magazyn do celów prywatnych. Rozważam budowę na pustej działce więc na początek wystarczy byle budynek, żeby chociaż wtyczki elektryczne porobić pod dachem... Ale chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Równie dobrze mogę postawić byle co a potem zrobić z tego garaż czy magazyn do celów prywatnych. Rozważam budowę na pustej działce więc na początek wystarczy byle budynek, żeby chociaż wtyczki elektryczne porobić pod dachem... Ale chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.