Nakładarka kleju

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.
Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 31 gru 2007, 08:28

Kol. Jaszuk88: pamiętaj, że wytrwałość -choć jest podobno cnotą - najczęściej prowadzi do:

- choroby kręgosłupa :cry: ,
- alienacji od otoczenia :razz: ,
- i ciągłego narażania się na brak zrozumienia ze strony własnej żony :twisted: .

Pozdrawiam i życzę sukcesu na polu "nakładania kleju gdziekolwiek" :wink:

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 02 sty 2008, 21:19

Wikipedia

Alienacja - poczucie wyobcowania ze społeczeństwa, utrata tożsamości jednostki charakterystyczna dla dużych ośrodków miejskich w społeczeństwach przemysłowych.

musiałem sprawdzić :lol:

lankoff
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lankoff » 15 sty 2008, 23:22

Srzytkawka z silniczkiem krokowym
(takie dozowniki stosuje sie do podawania lekow(precyzyjne mg/godzine) podobne do kroplowki(ustawienie na oko).zastosuj dwie osie "z" jedna dojazd odjazd(realizuje to cokolwiek np podnosnik szyby,silownik elektromagnes mimosrod ster jak chlodziwem) a wlasiwa dozujaca "Z" ukladu ze sterowia wspolrzedna potraktuj jako przyrostowa i w kazdym punkcie mozesz postawic inna "kropke kleju" lub jezeli proces jest ciagly to pompke zebata lub tloczkowa :shock:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 16 sty 2008, 12:08

Przy gęstych klejach to się może nie sprawdzić. Poza tym może istnieć konieczność wykonania lekkiego zasysania po położeniu kropli kleju, żeby następna nie spadła w trakcie przemieszczania głowicy.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

lankoff
Posty w temacie: 2

Post napisał: lankoff » 16 sty 2008, 12:24

powinno zadzialac zalezy tylko od "strzykawki" ponadto mozliwosc zasysania kropli istnieje. (przeciez smary typu "Towot" wycisnie sie z tubki rekami)

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Leoo » 16 sty 2008, 12:57

Bez dodatkowego zaworu nie obejdzie się. Jeśli zasobnik (strzykawka) będzie duży to mimowolny wyciek nastąpi, podobnie jak z tuby silikonowej. Jeśli komuś nie zależy na dokładności to polecam:
https://www.cnc.info.pl/topics15/frezar ... lukrownica
Dla mnie "kiszka".

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 16 sty 2008, 15:02

Leoo pisze:Dla mnie "kiszka".
A dla mnie bomba - super pomysł! Taki z "jajem" :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 16 sty 2008, 20:06

Witam
Leoo, lukrownica jest fajna, czy wszystkie cnc muszą być takie poważne? :mrgreen:

Posłuchałem rady Leoo i jestem w trakcie montażu osi Z.
Zdjęcia za kilka dni. Robiłem próby - wyciskałem klej strzykawką. Powstaje ogonek tak jak przewidział Leoo. Podnoszenie strzykawki do góry urywa ogonek. Mam nadzieję, że nie będzie potrzeby zasysania kleju z powrotem do dozownika , to by skomplikowało maszynkę. Widziałem rysunki głowic dozujących.
W jednej z nich zastosowano zasysanie kleju, ale większość tej "opcji nie posiadała".
Fajnie, że jest dyskusja na temat samego dozownika. Moje rozważania idą w kierunku
podawania kleju pod ciśnieniem myślę, że około 1 atm.

1.Zbiornik o poj. około 5l z półokrągłym dnem, w dnie otwór i zamocowany w nim elastyczny wąż o średnicy wewnętrznej 8 mm, od góry pokrywa z zamontowanym regulatorem ciśnienia powietrza.
2.Dozownik - druga końcówka węża z zamocowaną dyszą o średnicy 1mm ( dokładną średnicę dobiorę w czasie prób).
3.Zawór zamykający dopływ kleju to łożysko, które ściska elastyczny wąż(tak jak w pompie perystaltycznej).
Zawór zaciśnięty sprężyną, a otwierany siłownikiem elektrycznym. Myślałem o zastosowaniu siłownika do zamków samochodowych.

Zalety prosta konstrukcja i możliwość łatwego czyszczenia z kleju.
Wady - piszcie śmiało jakoś przeżyję :oops:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Leoo » 16 sty 2008, 21:21

Jaszuk88 pisze:3.Zawór zamykający dopływ kleju to łożysko, które ściska elastyczny wąż(tak jak w pompie perystaltycznej).
Bardzo dobra koncepcja. Jak robić to dokładnie. Jeśli klej nie jest zbyt gęsty, to taka pompa z trzema lub czterema łożyskami powinna się sprawdzić. Jako napęd proponuję zastosować silnik krokowy z przekładnią, skonfigurowany jako oś obrotowa. Siłowniki centralnego zamka wymagają specyficznego sterowania tzn. zmiana biegunowości i zasilanie przez sekundę.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 16 sty 2008, 22:46

Leoo nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją myśl.
Czy jako zawór zastosować pompę perystaltyczną napędzaną silnikiem krokowym?

Moja wizja jest na rysunku w załączniku. Proszę o komentaż. Wiem już, że elektromagnes od zamka samochodowego się nie nadaje, trzeba znaleść inny.
Załączniki
rysunek schematyczny głowicy dozownika.pdf
(16.26 KiB) Pobrany 1025 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”