Szlifierka do płaszczyzn.
Opinie kolegów na temat budowy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Szlifierka do płaszczyzn.
Jedna prowadnica pod kątami 45 stopni, druga płaska. Przy takim rozwiązaniu najszybciej wyprowadzisz geometrię. Pamiętaj, że szlifierki nie podskakują, nie szarpnie jej frez, czy wiertło, a więc nie potrzebujesz czegokolwiek, co by trzymało stół, żeby nie odleciał. On ma się przesuwać gładko, a przed poderwaniem ochroni go jego ciężar, który dociska stół do prowadnic.
Co do napeędu, ja bym kombinował przy małej szlifierce z korbowodem.
Co do napeędu, ja bym kombinował przy małej szlifierce z korbowodem.
-
- Posty w temacie: 2
W samochodach elektrycznych każde hamowanie powoduje ładowanie kondensatorów/akumulatorów. Tutaj wystarczą kondensatory bo energia będzie niewielka.
Wystarczy układ przełączający zasilanie/ładowanie i już mamy z silnika hamulec elektromagnetyczny.
Zresztą nie wiem po co się rozwodzić nad zużytym prądem. Przecież to szlifierka amatorska, i tak wyjdzie ułamek tego co zlecenie szlifowania na zewnątrz.
Jak sam zainteresowany napisał, skupmy się na mechanice a nie tym jaki rodzaj napędu zastosować bo to nie wpływa istotnie na osiągi szlifierki amatorskiej.
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Najtańsze i najprostrze w wykonaniu amatorskim będzie prowadzenie na łańcuchach rolkowych. W sieci nie widzę ale zajrzyj do DTR jakiejś ostrzałki a skapujesz o co chodzi.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Jako wzorzec do zrobienia podobnej szlifierki to mam film z netu. Tylko zamiast tarczy szlifierskiej poziomej to pionowa.
Poniżej dane do tej strony na google. U mnie się otwiera jako pierwszy.
Very impressive small surface grinder will be sad to see it.mp4
Poniżej dane do tej strony na google. U mnie się otwiera jako pierwszy.
Very impressive small surface grinder will be sad to see it.mp4
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Tu masz zdjęcia też dość prostego prowadzenia na łożyskach mala-szlifierka-na-cnc-t60992-10.html