Remont WS 15
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 22
Są rysunki "wiertarka stołowa WS-15 rysunki części zamiennych.pdf"
https://chomikuj.pl/bialasgabriel
https://chomikuj.pl/bialasgabriel
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 14
Cześć, już mam dość powoli tej wiertarki. Udało się ściągnąć koło pasowe, poszło łatwiej niż myślałem, udało się osadzić łożyska jak radziliście(choć nie w pełni tak jak być powinno bo lekko wystają ale przy próbie wbicia wyskakuje to z jednej to z drugiej strony).
Tym razem mam problem taki, że po odkręceniu kurka który był pod kołem pasowym wrzucam tam wałek odpowiedzialny za podnoszenie wrzeciona i ni jak nie chce mi się zazębić z wałkiem który pracuję na łożyskach (strona 51 moje zdjęcie numer 1 tylko po drugiej stronie wałka są na nim zęby, kto robił ten wie).
Kończą mi się pomysły, nie wiem jak to zrobić, próbuję na różne sposoby i efekt ten sam...
Ktoś to kiedyś robił i może doradzić?
Tym razem mam problem taki, że po odkręceniu kurka który był pod kołem pasowym wrzucam tam wałek odpowiedzialny za podnoszenie wrzeciona i ni jak nie chce mi się zazębić z wałkiem który pracuję na łożyskach (strona 51 moje zdjęcie numer 1 tylko po drugiej stronie wałka są na nim zęby, kto robił ten wie).
Kończą mi się pomysły, nie wiem jak to zrobić, próbuję na różne sposoby i efekt ten sam...
Ktoś to kiedyś robił i może doradzić?
-
Widzisz Gabe, pewno masz rację rzecz w tym, że jak wkładam wałek to jedno łożysko musi być już na nim osadzone a drugie dopiero wbijam z drugiej strony, musi tak być bo technicznie nie wykonalne jest, żeby założyc oba łożyska i dopiero później wałek. A w momencie jak zaczynam wbijać to drugie łożysko to pierwsze zaczyna się zsuwać. Podejrzewam że jest jakiś przyrząd przeznaczony do zablokowania takiego łożyska ale ja go nie mam dlatego ratowałem się opierając całą wiertarkę wystającym wałkiem o kawałek drewna a z drugiej strony wbijałem drugie łożysko. Nie doszły do końca łożyska ale nie mam innego pomysłu jak to zrobić dlatego postanowiłem zostawić jak jest.
No i druga sprawa z tym wałkiem pionowym, ni hu hu nie chce się zazębić z wałkiem poziomym. Rynce opadjo !
No i druga sprawa z tym wałkiem pionowym, ni hu hu nie chce się zazębić z wałkiem poziomym. Rynce opadjo !
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
Bez urazy musisz robić jakiś błąd. Na pierwszej stronie masz przekrój https://www.cnc.info.pl/topics80/remont ... 636,50.htm zamontowanego wałkaczibo pisze:........ Nie doszły do końca łożyska ale nie mam innego pomysłu jak to zrobić dlatego postanowiłem zostawić jak jest.
Tam naprawdę trudno coś schrzanić. Na wałku są gwinty zakładaj dopasowane do średnicy łożyska tulejki i naprężaj je śrubą/nakrętką podczas wbijania.
-
Rybiarz nie problem w tym, że między wałkami jest luz a w tym, że wałek pionowy zapiera się o wałek poziomy i nie mogę ich ze sobą zazębić.
radarel otwory w wałku poziomym są, jednak nie ma tam gwintów, może faktycznie warto by rozwiercić, nagwintować i robić zgodnie z tym co sugerowałeś!
GABE spójrz na zdjęcia. Zęby na wałku poziomym są juz trochę zużyte ale chyba powinny jeszcze swoje dopracować. Dodam taki szczegół, że wałek pionowy jest z innej maszyny, znaczy się też z WS15 ale z innego rocznika, wizualnie identyczne sprzęty.

radarel otwory w wałku poziomym są, jednak nie ma tam gwintów, może faktycznie warto by rozwiercić, nagwintować i robić zgodnie z tym co sugerowałeś!
GABE spójrz na zdjęcia. Zęby na wałku poziomym są juz trochę zużyte ale chyba powinny jeszcze swoje dopracować. Dodam taki szczegół, że wałek pionowy jest z innej maszyny, znaczy się też z WS15 ale z innego rocznika, wizualnie identyczne sprzęty.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
Jak są otwory to powinny być gwinty w tym wypadku wewnętrzne - no chyba, że ten wałek aż tak skatowany.czibo pisze:rdarek otwory w wałku poziomym są, jednak nie ma tam gwintów, może faktycznie warto by rozwiercić, nagwintować i robić zgodnie z tym co sugerowałeś!
Natomiast jeśli chodzi o wałek podnoszenia i wałek sprężyny byłem przekonany, że są z kompletu a w twoim wypadku może być różnie. Na fotce sprawia wrażenie jakby wałek sprężyny zbyt płytko się zazębiał z wałkiem podnoszenia co może właśnie powodować kłopot z jego montażem.
Może masz czym poprawić zarys zębów.