frezarka cnc X1500 Y500 Z500
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Witam
jednego stać na maszynę za 50.000 zł a drugiego za 500 zł ale łączy ich jedno, chęć budowania i poznawania nowego (nowych rozwiązań - jeśli kogoś stać na maszynę za 50.000 lub nowych tanich rozwiązań przez osoby które budują za 500 zł )

Święte słowaMex pisze:ale chyba kolega nie rozumi do czego to forum służy i kogo w swoim
gronie skupia zapaleńców z wizją którzy pragną zbudować wszystkimi dostępnymi środkami
jakimi dysponują własne cnc

jednego stać na maszynę za 50.000 zł a drugiego za 500 zł ale łączy ich jedno, chęć budowania i poznawania nowego (nowych rozwiązań - jeśli kogoś stać na maszynę za 50.000 lub nowych tanich rozwiązań przez osoby które budują za 500 zł )

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 93
Witam
Poniżej umieszczam parę fotek i filmów z pracy maszyny oraz elementów wykonanych na
tejże maszynie .
Poniżej umieszczam parę fotek i filmów z pracy maszyny oraz elementów wykonanych na
tejże maszynie .
- Załączniki
-
- P1010007 (Custom).JPG (49.02 KiB) Przejrzano 1182 razy
-
- P1010004 (Custom).JPG (48.92 KiB) Przejrzano 1175 razy
-
- P1010001 (Custom).JPG (48.32 KiB) Przejrzano 1180 razy
-
- P1010022 (Custom).JPG (35.39 KiB) Przejrzano 1166 razy
-
- P1010017 (Custom).JPG (53.92 KiB) Przejrzano 1174 razy
-
- P1010003 (Custom).JPG (50.47 KiB) Przejrzano 1182 razy
-
- P1010005 (Custom).JPG (67.64 KiB) Przejrzano 1185 razy
-
- Gotowe elementy.JPG (39.95 KiB) Przejrzano 1175 razy
-
- Gotowy element.JPG (46.85 KiB) Przejrzano 1187 razy
-
- Tarcza (Custom).JPG (42.32 KiB) Przejrzano 1176 razy
-
- Wał (Medium).JPG (32.04 KiB) Przejrzano 1211 razy
-
- Wiercenie (Custom).JPG (40.36 KiB) Przejrzano 1167 razy
-
- Wiercenie. (Custom).JPG (56.25 KiB) Przejrzano 1172 razy
-
- Wiercenie.. (Custom).JPG (60.47 KiB) Przejrzano 1172 razy
Ostatnio zmieniony 18 lut 2008, 10:46 przez Mex, łącznie zmieniany 8 razy.
Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle
http://www.cnc.info.pl/topics85/pila-tasmowa-vt3491.htm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
fajne zdiecia , ale one same nie wyjasniaja ilosci pracy jaka maszyna wykonała , widze ziecia z wczesniej juz opisanych prob wiertania i frezowania , pozostale zdiecia to zdiecia rzeczy jakie mexx chce na niej wykonywac prowdopodobnie. Prosilem o informacje, czy maszyna trzymie dokładnośc po wykonanej juz obróbce. i ile tego juz naprodukowala.
Zdiecia nie swiadcza o tym ze maszyna pracuje juz w cyklu produkcyjnym zakładu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Jesli chodzi o real time w G100 to technicznie nigdzie nie wspomina on o obslugiwaniu servo motorow. Jest jedno zdanie o ewentualnym podlaczeniu DRO oraz caly paragraf o silnikach krokowych i enkoderach, ale to wszystko. Mam wrazenie ze calosc od poczatku byla budowana pod katem silnikow krokowych i tylko silnikow krokowych. Wtedy technicznie bylby to system "real time closed loop".Mex pisze:Może jeśli mamy nie zniechęcać nowych użytkowników G100
jak słusznie zauważył , kolega Azazel , to może nie piszmy w tym temacie .![]()
Bo G-Rex’a albo trzeba kochać albo nienawidzić , na razie niema nic
lepszego do macha pozostaje tylko LPT albo owy G100 który
mimo swoich wad i niedociągnięć pracuje o niebo lepiej niż LPT
choć według mnie nie jest wart ani w połowie tych pieniędzy które
sobie życzą , oczywiście to jest moja prywatna opinia .
Tym bardziej jestem zawiedziony że real time to wielka lipa .
Oczywiście mogę się mylić i bardzo bym się cieszył jak by tak
było , tylko na razie nic się na to nie zapowiada , odczyt z enkodera
niema wpływu na korekcję ścieżki . poza odczytem w DRO nic więcej nie dało się osiągnąć .![]()
Wlasnie szukam urzadzenia w tej cenie i zaczalem przekopywac forum. Natknalem sie na kilku zawiedzionych uzytkownikow oraz na zastraszajaco slabe wyniki w profilowaniu 3d- do tego stopnia ze ludzie wracaja do portu LPT.
Wlasnie czytam post jednego z kolegow. Przygotowal kod do maszyny i obliczyl go na 30 godzin przy predkosci skrawania 5m/min. G100 zatyka sie przy sfragmentowanym kodzie 3d i maszyna nie byla w stanie przekroczyc 0.5m/min.
30 godzinny kod zamienil sie w 300 godzinny i koledze opadly rece. Zrobil testy przez LPT i maszyna wyciaga 2.5m/min przy czestotliwosci 25Khz.
Znalazlem tez kilka innych produktow, dwa ponizsze jeszcze w budowie:
ncPod- mniej wiecej pomiedzy G100 a LPT, obsluga przez USB, czestotliwosc 75Khz, cena troche ponad $100
SmoothStepper- Xilinx FPGA, 4Mhz, USB, szybkie profilowanie 3d, step/dir albo wersja analog +/-10V, cena ok $155.
Z gotowych produktow jest MOTENC PCI za $350 i DSPMC Ethernet za $695. Tylko analogowe niestety ale za to closed loop; powstaje juz plugin do Mach3 http://www.vitalsystem.com/web/motion/dspmc.php
Sa jeszcze karty Galil (niestety powyzej $1000) oraz oferta z najwyzszej polki pod nazwa Delta Tau. Ta ostania dopiero w przygotowaniu.
Testy SmoothSteppera zaczynaja sie za tydzien.
Pozdrowienia!
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 16
Po pierwsze, to kolega chyba forum pomylił skoro takie rzeczy pisze. Pomogę koledze, proszę tutaj WWW.CNCINFO.PL to jest forum dla kolegi. Tutaj jest forum AMATORSKICH MASZYN CNC.maestro pisze:fajne zdiecia , ale one same nie wyjasniaja ilosci pracy jaka maszyna wykonała , widze ziecia z wczesniej juz opisanych prob wiertania i frezowania , pozostale zdiecia to zdiecia rzeczy jakie mexx chce na niej wykonywac prowdopodobnie. Prosilem o informacje, czy maszyna trzymie dokładnośc po wykonanej juz obróbce. i ile tego juz naprodukowala.
Po drugie, niech się kolega pochwali własnymi wynikami wtedy możemy porozmawiać.
Po trzecie skoro to tak kolegę interesuje to maszyna chodzi jak złoto, "trzymie" dokładność i pracuje w "cyklu produkcyjnym zakładu". Na zdjęciach są detale wykonane na maszynie wbrew temu co kolega pisze.
Chciałbym zobaczyć dokonania kolegi bo jak na razie to widzę że tylko pisać umie ale nic na temat. Krytykować pracę innych bez pokazania własnej każdy potrafi

Ostatnio zmieniony 22 lis 2007, 07:11 przez Azazel-75, łącznie zmieniany 1 raz.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.
Ferdek Kiepski.
-
maestro pisze:a praca przy budowie takiej maszyny - ? tez z głowy moge spokojnie powiedziec ze musiala by wyjsc conajmniej 40 tys zł. druga sprawa czy maszyna na takich prowadzeniach dlugo utrzyma dokładość? jak wiele elementow zostało na niej wyprodukowane , obrobione i przy jakich parametrach, czy maszyna jest zbudowana dla hobby i sprawdzenia swoich umiejętnosci konstrukcyjnych czy sluzy do zarabiania na siebie i na następne produkcje. Jak wiele otworów juz wywierciła tym porządnym wiertłem skłądanym co opisujesz wczesniej. Sprawdzales kolego jej dokładnośc po montażu i teraz po czasie jak juz pracuje po dłuższym czasie? W zależnosci od założenia do czego ma sluzyc i jak dlugo , można powiedzec czy maszyna jest tania czy droga to ze kosztowala 40 tys co jest troche niemozliwe (analizowalem troche co zostało do niej włożone) conajmniej 50 tys to ona wyszla w samych materiałaach. Tak wiec pytanie jak dlugo popracuje bo jak rok i pozniej bedzie sie jedynie nadawala do rzeżbienia w drzewie - to to chyba nie o to chodzi o zabawke za 50 tys zl. nadmieniam ze doceniam kawal dobrej roboty jaki odwaliles przy jej budowie
maestro pisze:wlasnie widze jak sie pracuje..... skoro piszecie tylko te posty
Zrozumialbym sukces kolegi mexa gdyby pochwlil sie np tak : obrobilem juz 100 elementow, zbieralem przy frezowaniu po 4 mm , wywiercilem wiertlem 5d juz 100 otworów i maszyna ani drgnie, trzyma dokladnosci itd..... Pozdrawiam was teoretyków
maestro pisze:no i forum umarło , mexx nie pracuje na maszynie tylko na nią patrzy.... No i prosze mnie zle nie odebrac , podziwiam kawał dobrej roboty przy budowie maszyny, naprawde dobrej .
Witammaestro pisze:fajne zdiecia , ale one same nie wyjasniaja ilosci pracy jaka maszyna wykonała , widze ziecia z wczesniej juz opisanych prob wiertania i frezowania , pozostale zdiecia to zdiecia rzeczy jakie mexx chce na niej wykonywac prowdopodobnie. Prosilem o informacje, czy maszyna trzymie dokładnośc po wykonanej juz obróbce. i ile tego juz naprodukowala.
Widzę że kolega dalej nie przekonany i co bym napisał , czy pokazał kolega wie
lepiej . Wiec nie wiem co kolegę mogło by przekonać , wydaje się że kolega ma jakiś
inny cel do osiągnięcia ? . Więc widzę że nie przekonam kolegę że maszyna pracuje .
Ale odpowiem na kolegi pytania , by mi znów czegoś nie zarzucono.
Maszyna pracuje wykonuje detale w cyklu produkcyjnym , czyli jedna maszyna
tnie druga toczy trzecia frezuje kolejna jeszcze coś i tak dalej .
I kolego maszyna wykonała wiele takich detali jak na zdjęciach , oraz wiele innych
i nie jeden czy dwa tylko dziesiątki różnych detali i operacji na tych detalach .
Nie wiem co kolega jeszcze oczekuje opisania całego procesu produkcyjnego , atestów materiałów ,rysunków wykonawczych całej technologii i co jeszcze ? Jak kolega dalej nie przekonany to już jego problem .
I tak maszyna trzyma dokładność i jak na razie nie zapowiada się , aby to miało się zmienić.
Nim przystąpiłem do projektowania , dokładnie policzyłem opory skrawania
moc napędów , wytrzymałość konstrukcji , śrub i prowadnic (i prowadnice są takie jakie się stosuje w profesjonalnych maszynach więc też nie rozumiem zastrzeżeń kolegi co do stosowania tego typu prowadnic , może kolega podzieli się swoją wiedzą jakie to też teraz się stosuje prowadnice w cnc , by mogły pracować z tak dużymi prędkościami , i niech kolega się nie tłumaczy że cierne takie jak w konwencjonalnych maszynach , tylko jakie w szybkich CNC ? )
moc wrzeciona oraz wiele innych parametrów też została policzona . Wiec nim zabrałem się za budowę maszyna była już na papieże oczywiście nie wszystko dało się przewidzieć , pewne elementy trzeba było poprawić lub zmienić , ale nie było tego wiele . Wszystkie materiały użyte do wykonania tejże maszyny zostały dokładnie wybrane pod kontem wytrzymałości i celów
do jakich miały być użyte , ale o tym pisałem wcześniej
Przy montażu została ustawiona geometria maszyny , czyli osie XYZ względem siebieMex pisze: Będzie to frezarka numeryczna do frezowania w pionie oraz w poziomie
głowica ma możliwość obracania się o dowolny kąt w jednej płaszczyźnie
wyposażona będzie w magazynek karuzelowy na osiem narzędzi sterowany
pneumatycznymi siłownikami które w trybie automatycznym będą zarządzane
przez macha ale to tylko teoria a podejrzewam że będzie tylko tryb ręczny
co do osłon osłonięte nie tyle będą prowadnice śruby czy silniki osłonami teleskopowymi
ale cała maszyna będzie obudowana ścianami z blachy i pleksi w blachach już mam
powycinane plazmowo otwory na okna wykonane mam również skrzynkę elektryczną
oraz skrzynkę na pulpit w którym będzie zabudowany ekran LCD klawiatura
przełączniki sterownicze cały pulpit zawieszony zostanie na ruchomym wysięgniku
a całości pomalowana proszkowo
konstrukcja maszyny korpusy głowica zostały wykonane ze stali 30H
po spawaniu ulepszone cieplnie do twardości 300 HB i odprężane
wszystkie elementy korpusu stołów prowadnic po obróbce skrawaniem
czyli toczeniu frezowaniu struganiu ale przed szlifowaniem na szlifierkach
magnetycznych powierzchni przylegających do prowadnic wózków zostały
jeszcze raz odprężone lecz teraz wibracyjnie metodę tą stosuje się w tedy
gdy elementy są zbyt duże aby się zmieścić do pieca metoda ta
nie powoduje zgorzeliny i jest 15 razy tańsza
Stół maszyny został odlany z aluminium AK52 starzony i odprężony
twardość 160 HB powierzchnie na prowadnice oraz nakładki stalowe
zostały również przeszlifowanie co było wezwaniem w aluminium
na szlifierce magnetycznej i ten ciągle zapychający się pseudo kamień
do AL.
Nakładki stalowe teowe na stół zostały wykonane ze stali do nawęglania
18H2N2 nawęglone na głębokość 2,5 mm i zahartowane do twardości 62HRC
odprężone i przeszlifowanie na magnesówce na wymiar
twardość powieszchnowa 62HRC
twardość rdzenia 40HRC
Wrzeciono zostało wykonane ze stali 38HMJ i azotonasiarczone
Unikalną metodą SULFOMIT
twardość powieszchnowa 900 HV
twardość rdzenia 300 HB
Koła zębate przekładni pasowej zostały wycięte na druciarce
z materiału 40H ulepszonego do 300 HB
względem osi wrzeciona , stołu , i tak dalej nie wchodzę w szczegóły ( koledzy którzy to ustawiali
wiedzą o co chodzi i dlaczego jest to takie ważne ) za pomocą półmetrowego kątownika maszynowego podstawki magnetycznej i czujnika zegarowego. To jest absolutne minimum aby ustawić maszynę ( teraz stosuje się takie sądy 3d jak ma Piotrjub ) udało mi się ustawić
z dokładnością do 0.02 mm na 1 metrze i jak ostatnio sprawdzałem nic się nie zmieniło
luz na śrubach też się nie zwiększył . Jak maszynka popracuje rok dwa , to będę mógł więcej powiedzieć . Na razie jest wszystko porządku , maszyna jest sztywna , trzyma dokładność elementy są powtarzalne i wykonać element w setkach to nie problem .
Jeśli ja mogę teraz koledze zadać pytanie . Wcześniejsze wypowiedzi kolegi do czego mają
służyć , co kolega ma zamiar wnieść konstruktywnego do tego tematu , oprócz krytyki
nie podpartej żadnymi sensownymi podstawami (jak krytyka to konstruktywna) .
Jakim doświadczeniem wiedzą umiejętnościami oraz zrealizowanymi projektami
może kolega się wykazać ? . Proszę jesteśmy ciekawi , wolnego miejsca na Forum jest dosyć
Zapraszamy , na pewno jest coś czym kolega może się pochwalić , może i ja się czegoś
nauczę . Proszę , proszę się nie wstydzić , czekamy .
Pozdrawiam Adam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
No no nasz "Pierwszy krytyk" jest w stanie zdołować każdego
Pokazał nam Swoje osiągnięcia więc może krytykować innych
>> zdiecia ,
>>widze ziecia
>>prob wiertania
>> mexx
>> czy maszyna trzymie
a i słownictwo oraz sposób wyrażania swoich myśli krytycznych,
godny pozazdroszczenia.
Nie żebym się czepił - sam błędy robię - ale może kolega zakończy teoretyzowanie
i pokaże na forum cóż takiego "kosmicznego" popełnił że innych tak głupio krytykuje
Mam wrażenie że w realu się nie da to na forum można
Pokazał nam Swoje osiągnięcia więc może krytykować innych
>> zdiecia ,
>>widze ziecia
>>prob wiertania
>> mexx
>> czy maszyna trzymie
a i słownictwo oraz sposób wyrażania swoich myśli krytycznych,
godny pozazdroszczenia.
Nie żebym się czepił - sam błędy robię - ale może kolega zakończy teoretyzowanie
i pokaże na forum cóż takiego "kosmicznego" popełnił że innych tak głupio krytykuje
Mam wrażenie że w realu się nie da to na forum można

-
No no o to mi chodzi "real time closed loop" dla silników krokowych czy udało cię koledze wyczytać coś więcej czy komuś się udało to podłączyć tak aby działało w zamkniętej pętli ? Bo jak na razie moje próby , spełzły na niczym , a informacji na ten temat jak na lekarstwo .walter~ pisze: Jesli chodzi o real time w G100 to technicznie nigdzie nie wspomina on o obslugiwaniu servo motorow. Jest jedno zdanie o ewentualnym podlaczeniu DRO oraz caly paragraf o silnikach krokowych i enkoderach, ale to wszystko. Mam wrazenie ze calosc od poczatku byla budowana pod katem silnikow krokowych i tylko silnikow krokowych. Wtedy technicznie bylby to system "real time closed loop".
Ale sądzie gdyby działało to na krokawcach to na moich serwonapędach też powinno
działać bo sterowane mogą być jak krokówka . ( krok kierunek ) ?
walter~ pisze: Wlasnie szukam urzadzenia w tej cenie i zaczalem przekopywac forum. Natknalem sie na kilku zawiedzionych uzytkownikow oraz na zastraszajaco slabe wyniki w profilowaniu 3d- do tego stopnia ze ludzie wracaja do portu LPT.
Wlasnie czytam post jednego z kolegow. Przygotowal kod do maszyny i obliczyl go na 30 godzin przy predkosci skrawania 5m/min. G100 zatyka sie przy sfragmentowanym kodzie 3d i maszyna nie byla w stanie przekroczyc 0.5m/min.
30 godzinny kod zamienil sie w 300 godzinny i koledze opadly rece. Zrobil testy przez LPT i maszyna wyciaga 2.5m/min przy czestotliwosci 25Khz.
Znalazlem tez kilka innych produktow,
Na G100 już trochę się zawiodłem praktycznie po wstępnych próbach .
Pierwsza i najważniejsza usterka to czasami traci łączność z komputerem
do czego to może doprowadzić to chyba się wszyscy domyślają , w czasie pracy
Maszyny , a o reszcie nie dociągnięć to nawet nie chce mi się pisać .
Mam nadzieje że próby wykonane na maszynie wypadną lepiej .
Jestem dosyć zaskoczony że G100 wypadło aż tak mizernie , spodziewałem
się lepszych wyników .
Ale cóż niema co płakać nad rozlanym mlekiem , tylko muszę podłączyć
do maszyny i sam się przekonać .
Opinie którą mogę , dzisiaj wystawić G100 jest wyjątkowo negatywna
i nie polecam koledze zakupu , nie za te pieniądze .
Będę śledził dalej temat kolegi i mam nadzieję , że kolega podzieli się
własnymi spostrzeżeniami i opiniami na temat nowego sprzętu
który zamierza kupić .
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-11-22, 09:59 ]
No proszę , kolega Maestro milczy , ma okazję się wykazać swoją , porażającą wiedzą ,doświadczeniem , kosmicznymi projektami i co ? wielkie nic