frezarka cnc X1500 Y500 Z500
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Normalnie to powinno działać tak, że sygnał INDEX zeruje licznik enkodera i dalej juz z nową wartością w liczniku serwo wie jaka jest pozycja urządzenia nawet gdy bezwładnie przeleci. Tutaj natomiast jest próba zatrzymania na indeksie w nadziei że Mach nie zgubi sygnału - stąd zamiana zbocza na stan sygnału.olo_3 pisze: czy ktoś rozszyfrował po co w gerx jest wejście index ?
A co w Gerx z tym robi? - pewnie dowiemy się od posiadaczy

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 93
Kolego Maestro kolega wie co pisze ?
Ale w woli zaspokojenia ciekawości kolegi odpowiem
materiały i części nie przekroczyły 40 000 zł (a o odliczeniach nie wspomnę)
plus złom który miałem do wykorzystania , cała reszta to przyjemność przy projektowaniu i wykonaniu
takiej maszynki , ale chyba kolega nie rozumi do czego to forum służy i kogo w swoim
gronie skupia zapaleńców z wizją którzy pragną zbudować wszystkimi dostępnymi środkami
jakimi dysponują własne cnc .
I jakby kolega choć część tego przeczytał co napisałem lub nawet tylko obejrzał fotki
to by nie zadawał takich pytań czy maszyna zarabia . A zarabia i bardzo skróciła proces produkcyjny .
Dalsze komentarze kolegi nie związane z wątkiem uważam za niestosowne i bez celowe w tym temacie .
Ale w woli zaspokojenia ciekawości kolegi odpowiem
materiały i części nie przekroczyły 40 000 zł (a o odliczeniach nie wspomnę)
plus złom który miałem do wykorzystania , cała reszta to przyjemność przy projektowaniu i wykonaniu
takiej maszynki , ale chyba kolega nie rozumi do czego to forum służy i kogo w swoim
gronie skupia zapaleńców z wizją którzy pragną zbudować wszystkimi dostępnymi środkami
jakimi dysponują własne cnc .
I jakby kolega choć część tego przeczytał co napisałem lub nawet tylko obejrzał fotki
to by nie zadawał takich pytań czy maszyna zarabia . A zarabia i bardzo skróciła proces produkcyjny .
Dalsze komentarze kolegi nie związane z wątkiem uważam za niestosowne i bez celowe w tym temacie .
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, 18:29 przez Mex, łącznie zmieniany 1 raz.
Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle
http://www.cnc.info.pl/topics85/pila-tasmowa-vt3491.htm
http://www.cnc.info.pl/topics85/pila-tasmowa-vt3491.htm
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 16
Niech mi kolega teraz powie co ja kupię za 40 000 ?maestro pisze:to niech sie tworca przyzna ile to na dzien dzisajszy kosztowało ????? to ja wam powiem czy mozna cos fabrycznego kupic o zblizonych parametrach nowego lub w stanie pozwalajacym na dlugie i dobre uzytkowanie
Ostatnio zmieniony 16 lis 2007, 14:44 przez Azazel-75, łącznie zmieniany 1 raz.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.
Ferdek Kiepski.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
a praca przy budowie takiej maszyny - ? tez z głowy moge spokojnie powiedziec ze musiala by wyjsc conajmniej 40 tys zł. druga sprawa czy maszyna na takich prowadzeniach dlugo utrzyma dokładość? jak wiele elementow zostało na niej wyprodukowane , obrobione i przy jakich parametrach, czy maszyna jest zbudowana dla hobby i sprawdzenia swoich umiejętnosci konstrukcyjnych czy sluzy do zarabiania na siebie i na następne produkcje. Jak wiele otworów juz wywierciła tym porządnym wiertłem skłądanym co opisujesz wczesniej. Sprawdzales kolego jej dokładnośc po montażu i teraz po czasie jak juz pracuje po dłuższym czasie? W zależnosci od założenia do czego ma sluzyc i jak dlugo , można powiedzec czy maszyna jest tania czy droga to ze kosztowala 40 tys co jest troche niemozliwe (analizowalem troche co zostało do niej włożone) conajmniej 50 tys to ona wyszla w samych materiałaach. Tak wiec pytanie jak dlugo popracuje bo jak rok i pozniej bedzie sie jedynie nadawala do rzeżbienia w drzewie - to to chyba nie o to chodzi o zabawke za 50 tys zl. nadmieniam ze doceniam kawal dobrej roboty jaki odwaliles przy jej budowie
[ Dodano: 2007-11-16, 10:08 ]
no i widze brak odpowiedzi , czyli sprawa oczywista.. maszyna ladna , pracuje , ale od kiedy i czy prawidlowo i niewiadomo jak dlugo jeszcze
[ Dodano: 2007-11-16, 10:08 ]
no i widze brak odpowiedzi , czyli sprawa oczywista.. maszyna ladna , pracuje , ale od kiedy i czy prawidlowo i niewiadomo jak dlugo jeszcze
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
wlasnie widze jak sie pracuje..... skoro piszecie tylko te posty
Zrozumialbym sukces kolegi mexa gdyby pochwlil sie np tak : obrobilem juz 100 elementow, zbieralem przy frezowaniu po 4 mm , wywiercilem wiertlem 5d juz 100 otworów i maszyna ani drgnie, trzyma dokladnosci itd..... Pozdrawiam was teoretyków
Zrozumialbym sukces kolegi mexa gdyby pochwlil sie np tak : obrobilem juz 100 elementow, zbieralem przy frezowaniu po 4 mm , wywiercilem wiertlem 5d juz 100 otworów i maszyna ani drgnie, trzyma dokladnosci itd..... Pozdrawiam was teoretyków
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
A Kolega to że tak naiwnie spytam jakimi teoriami może się pochwalić że Wpadł na to forum raptem wczorajmaestro pisze:wlasnie widze jak sie pracuje..... skoro piszecie tylko te posty

Moze tak odrobine pokory w stosunku do dokonań innych -co
Patrzyłem na galerie Kolegi i jakoś nawet jednej śrubki tam nie ma.
Krytyka ? - owszem ale konstruktywna a nie takie blebloty aby tylko klepać
Kolega ma wysoce rozbudowaną cechę narodowąmaestro pisze:(analizowalem troche co zostało do niej włożone) conajmniej 50 tys to ona wyszla w samych materiałaach. Tak wiec pytanie jak dlugo popracuje...
Liczy doskonale pieniążki i zyski . CZYJEŚ
Może najwyższa pora zacząc od siebie ???
Więc Szanowny Panie maestro
>>Nowy użytkownik<<
>>Dołączył: Wczoraj 11:10<<
>>Posty: 4<<
>>Skąd: katowice<<
Może wypadałoby się przywitać . może poczytać troszkę i pooglądać
a póżniej POMILCZEĆ - bo bez urazy ale Kolega nie ma nic do powiedzenia co by nie wzbudzało negatywnych emocji, a wnosiło cos do tematu
Pozdrawiam