ja to wiem, podałem tylko to co napisali w instrukcji skoro już taką dyskusje ktoś wywołał, specjalnie zwróciłem na to uwagę.Andrzej 40 pisze:Niedawno była dyskusja na temat mocy potencjometru. Podejście jest kompletnie idiotyczne, bo chodzi w zasadzie o jakość potencjometru, a nie moc. Policzmy dla tego falownika. 5V/1kΩ prąd 1mA. Moc 5Vx1mA=5mW !!!!! 0,5W to 100x więcej ! Czyli nie o moc tu chodzi a o jakość, niekoniecznie poprawnie ocenianą przez moc.
I to jest konkretna wskazówka, teraz jak już silnik jest sprawny to mogę tym parametrem sie pobawić a niezależnie od tego po kolei przejrzeć co jest poustawiane w falowniku i skorygować pod swój silnik. Bo faktycznie gdzieś czytałem o konieczności wprowadzenia parametrów silnika a nie miałem czasu zajrzeć w poszczególne pozycje. No i skompletuje zewnętrzne sterowanieAndrzej 40 pisze: Jeżeli chcesz pomocy, to podaj konkretnie jakie parametry są niezrozumiałe, bo jest tego zbyt dużo, żeby wszystkie opisać. W instrukcji są przykłady nastaw ważniejszych parametrów, trochę się musisz sam pomęczyć.
Najważniejsze jest poprawne wprowadzenie danych silnika - nominalne obroty, prąd , moc.
Za tę cenę falownik jest O.K. , nie ma sensu zmieniać. Silnik też. Ja mam 370W rumuński na licencji francuskiej.
Za dźwięki silnika odpowiada parametr P72, można zmieniać od 0-15. Próbuj od 0, im mniejsza cyfra (częstotliwość) tym lepiej.