Frezarka na bazie odzysku. Pole 1800x900.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
- Kontakt:
Kratownica pójdzie na wypałkę. Blaszki AL 12 mogę ci coś na składzie wypyrać
Małych kawałków stali 235 gr. 5-8 to u mnie w metry
Jakbym poukładał obok siebie to mozaika na hali by była 
Dzisiejsze prace: skończyłem spawać wzmocnienia pod blat. Zostało jutro jeszcze chwila szlifowania i wjeżdża blacha. Początkowo wzmocnienia miały być z profila 40x30x3 na sztorc ale z nadmiaru kątownika na hali powstały z kątownika 50x50x5. Spawanie oczywiście "okrętowe" czyli na bogato
Niestety zeszło się sporo bo oprócz tego jeszcze robiłem swoje roboty
A i wycinanie ręcznie kątownika do kształtów też proste nie było
Jutro fotki bo tel. zdechł 
Kurdę muszę się powoli CADa zacząć uczyć bo na moim obecnym poziomie to nawet tej kratownicy nie narysuję

Dzisiejsze prace: skończyłem spawać wzmocnienia pod blat. Zostało jutro jeszcze chwila szlifowania i wjeżdża blacha. Początkowo wzmocnienia miały być z profila 40x30x3 na sztorc ale z nadmiaru kątownika na hali powstały z kątownika 50x50x5. Spawanie oczywiście "okrętowe" czyli na bogato

Kurdę muszę się powoli CADa zacząć uczyć bo na moim obecnym poziomie to nawet tej kratownicy nie narysuję

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 31
"okrętowe czyli na bogato" - to dospawaj lufę i byle gąsienice - będziesz miał argument w negocjacjach z Klientami np. cenowych.
CADów i inny gadów to jest w pytę - nie mylić z przewodami od palnika acetylen . . .
musiał bym zrobić szablon do cięcia stali ?
< kliknij i zobaczysz
CADów i inny gadów to jest w pytę - nie mylić z przewodami od palnika acetylen . . .
musiał bym zrobić szablon do cięcia stali ?

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
No pamiętam, że wspominałeś o blaszkach 
Chcesz jako materiał czy przy okazji ci wypalić od razu kształt na gotowo?
Dwg bangla bo też często dostaję do wykonania i muszę sam drukować
[ Dodano: 2017-03-03, 21:43 ]
Mały update...
Blacha na stół niestety musiała pójść na robotę zarobkową dzisiaj więc stół nie przykryty...
Nowy arkusz w poniedziałek
Za to wzmocnienia pod blat już w komplecie bez stężeń...
Lewa strona zaspawane "niepotrzebne" otwory... Prawa przygotowana do spawania
Niestety tempo budowy jest słabe bo robione w międzyczasie... Gdyby to robić 10h dziennie to już dawno by było gotowe do frezowania...

Chcesz jako materiał czy przy okazji ci wypalić od razu kształt na gotowo?
Dwg bangla bo też często dostaję do wykonania i muszę sam drukować

[ Dodano: 2017-03-03, 21:43 ]
Mały update...
Blacha na stół niestety musiała pójść na robotę zarobkową dzisiaj więc stół nie przykryty...
Nowy arkusz w poniedziałek

Za to wzmocnienia pod blat już w komplecie bez stężeń...
Lewa strona zaspawane "niepotrzebne" otwory... Prawa przygotowana do spawania

Niestety tempo budowy jest słabe bo robione w międzyczasie... Gdyby to robić 10h dziennie to już dawno by było gotowe do frezowania...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 31
Od frontu (foto z prawej) zaczyna przypominać - Mazak'a.
Na płycie stołu zrób od razu gwinty do mocowania (raster 100×100 M6/M8) - łatwiej.
Poza tym będziesz mógł domontować dodatkową oś A (L w kłach = ? - ile się zmieści) i wyjdzie: plotero-frezarko-tokarka i to się nadaje do prasy (cytat)
Co do wykonu kratownic to wycięcie w stali ≠ 8, bez obróbki wykończającej - resztę dam mail'em.
Na płycie stołu zrób od razu gwinty do mocowania (raster 100×100 M6/M8) - łatwiej.
Poza tym będziesz mógł domontować dodatkową oś A (L w kłach = ? - ile się zmieści) i wyjdzie: plotero-frezarko-tokarka i to się nadaje do prasy (cytat)
Co do wykonu kratownic to wycięcie w stali ≠ 8, bez obróbki wykończającej - resztę dam mail'em.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
- Kontakt:
Ogólnie to będzie fajnie wyglądać bo ją trochę obuduję blachami tak żeby wyglądała "firmowo" nie jak garażowa produkcja 
Płyta stalowa to tylko blat na którym będzie zamontowany właściwy stół roboczy z ALU. I to na nim będą otwory do mocowania. Blat ALU ten sam wymiar -50mm dookoła.
Oś A może kiedyś się tu znajdzie dlatego sterownik będzie raczej od razu na 4 osie.
Podeślij maila z tymi elementami - zobaczę co da się zrobić... 8mm chyba za dużo nie mam ale coś na bank znajdę

Płyta stalowa to tylko blat na którym będzie zamontowany właściwy stół roboczy z ALU. I to na nim będą otwory do mocowania. Blat ALU ten sam wymiar -50mm dookoła.
Oś A może kiedyś się tu znajdzie dlatego sterownik będzie raczej od razu na 4 osie.
Podeślij maila z tymi elementami - zobaczę co da się zrobić... 8mm chyba za dużo nie mam ale coś na bank znajdę

-
- Kontakt: