Frezarka na bazie odzysku. Pole 1800x900.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 27 lut 2017, 21:10

Te blaszki będą miały od spodu wspawane żebra także ich nie pognie :) Pole robocze wystarczyłoby mi 1200x800 ale że akurat taki się blat trafił to idę za ciosem :) Ewentualnie istnieje szansa, że go zwężę jak się okaże że jest za duży lub za dużo $$$ wyjdzie :D

Chętnie założyłbym serwa ale na pewno mniejsze niż optymalne (kwestia kasy) i zredukował obroty żeby odzyskać trochę mocy...

W teorii przy śrubie 05 i obrotach serwa 3000rpm 1:1 mamy 15m/min G0... Mogę spokojnie zredukować napęd 1:3 żeby pozostać w założonym 5m/min G0... Co załóżmy z wymaganego serwa powiedzmy 400W robi 133W jeśli się nie mylę...

W sumie to nawet nie jest głupi pomysł, żeby to kuromysło zwęzić żeby wyszło 900x1200 blat... Wtedy brama by wyszła 200-250kg...

Obrazek

Nie śmiać się - jestem mistrzem Painta :D Nawet fajnie wygląda taka wąska...

Tagi:

DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: DOHC » 27 lut 2017, 21:43

Mocy przełożeniem nie zmienisz, moc pozostanie taka sama ale zwiększysz moment obrotowy przez przekładnie. Co do śrub proponowalem 10 mm skok bo po pierwsze taka śruba musi kręcić się dwa razy wolniej przez co jej bezwładność przy tej samej długości będzie dwa razy mniejsza dla takich samych przyspieszeń - to duży plus. Druga sprawa że powyżej pewnych obrotów śruba wpada w drgania, jak poszperasz na forum to znajdziesz wzory do obliczenia tej prędkości w katalogach powiedzmy Hiwina też coś o tym powinno być. Dlatego większy skok to całkiem fajna sprawa. Sam mam 5 mm i żałuje.

Pisałem Ci żebyś się zastanowił nad tym korpusem bo przy takim samym polu roboczym ale belce na krótszej osi znacznie łatwiej będzie Ci uzyskać zadowalającą sztywność i dynamikę co się przełoży na wymagane napędy i koszty. Ta ramka fajna by była pod ploterek do jakichś miękkich materiałów IMO. Wtedy można by to poskładać na szybko na wałkach podpartych i zacząć zabawę ale dużych pieniędzy ja bym się w nią nie zdecydował zainwestować.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 27 lut 2017, 22:27

No generalnie ta ramka ma być do materiałów miękkich do ALU włącznie... Stal na zagłębieniu 0,1mm zobaczy może raz na pół roku :D Poza tym jeśli chodzi o stal to głównie 235, a to plastelina jest :)

Chociaż na takim zwężonym polu też by dało radę zrobić większe rzeczy bo stół jest przelotowy...

Co do kosztów to ramy chodzą powyżej 2000 bez planowania to i tak obspawać tego klocka wyjdzie taniej :) Ewentualnie zawsze mogę zredukować bramę do powiedzmy 250kg na szerokim klocku i robić tylko w miękkim :)

Korpus już kupiony więc teraz pozostaje tylko kwestia co dalej...

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: Yarec » 27 lut 2017, 23:46

"- obrotowo wzdłuż X lub Y biegnie A " a nie zobacz:
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 28 lut 2017, 01:01

oki czyli wokół X jest A, wokół Y jest B... Punkt dla Ciebie :)

kolego Yarec, nie ma co się unosić - mój post nie był atakiem ani mądrzeniem się tylko nie bardzo zrozumiałem jego przekaz... osie były podpisane i opisane prawidłowo...

co do pytań to pytam bo nie wiem... na wielu rzeczach się nie znam i porady są mile widziane... to pierwsza moja budowa czegokolwiek CNC bo do tej pory tylko na konwencjonalnych działałem...

więc jeśli masz dla mnie jakieś wiadomości - chętnie ich wysłucham i będę wdzięczny :)
w tym poście, którego nie było, była wzmianka o rozwinięciu tematu :)

PS Politechnika Lubelska ale nie ukończyłem :)

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Yarec » 28 lut 2017, 03:01

Dobra, ja nie powinienem, Ty nie musiałeś.
Ale do rzeczy, przy takich wymiarach zwłaszcza X rozważ zastosowanie listew zębatych a nie śrub, i podparcie bramy (oś Y) na zdwojonych wałkach Ø 16 lub 20 z czterema łożyskami liniowymi na stronę, napęd dwa krokowce, sama brama jako 4 profile ale nie jako monolit a układ równoległy (w pionie i poziomie) przy Twoich profilach współczynnik ugięcia będzie minimalny. Napęd "zębaty" zapewni przyzwoite tępo posuwu X / Y i wyeliminuje konieczność stosowania śrub Ø np. 20 (zwłaszcza X).

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 28 lut 2017, 09:33

Listwy zębate przeważnie ludzie na forum odradzają, a jeżeli ich zastosowanie daje jedynie oszczędność na rozmiarze śrub to wydaje mi się, że byłbym skłonny dopłacić do 2005. Tempo jakie chcę osiągnąć celuje w 5m/min co przy śrubie ze skokiem 05 i krokowcu 600rpm daje 3m/min przy przełożeniu 1:1. Przy śrubie 010 6m/min na pełnych obrotach. To i tak wymusza zastosowanie serw choćby niedowymiarowanych. Przy serwie 3000rpm zredukowanym 1:3 na przekładni daje dokładnie tyle ile chcę = 5m/min. Śruba w X będzie miała circa 2000mm - muszę przepatrzeć karty katalogowe jak wypada charakterystyka śrub na takiej długości przy obrotach rzędu 1000rpm.

Mam śrubę chyba 3205 i długości lekko ponad 5m ale podejrzewam, że zakup nakrętek do niej będzie droższy niż zakup kompletu śrub z nakrętkami 1605 lub 2005.

Co do prowadnic to już w pierwszym poście byłem skłonny osadzić bramę na 4 prowadnicach (2 na stronę) jednak kolega DOHC zasugerował, że 2 np. 25 w zupełności wystarczą. A czemu kolega proponuje wałki? Może wyjdzie ciut taniej niż prowadnice ale sztywność układu raczej na tym nie zyska... Chociaż ustawienie 4 wałków podpartych fi20 będzie prostsze niż dwóch prowadnic 25.

A i generalnie - zmiana w projekcie: całkowicie rezygnujemy z obróbki jakiejkolwiek stali w założeniach. Czyli buduję ploter frezujący do max ALU. Oczywiście jak będzie gotowy to i próbę w stali zrobi ale jak jej nie przejdzie to nie będę płakał :) Czyli na dzień dobry zmniejszamy wzmocnienia celem redukcji masy bramy...

Prosiłbym o wyjaśnienie kwestii spawania bramy - "4 profile ale nie jako monolit a układ równoległy (w pionie i poziomie)". Czyli 4 profile nie spawane na sztywno do siebie ale jako kratownica? Pomysł mi się nawet spodobał bo kratownice spawam bardzo często, a w jej przypadku zachowamy sztywność bez przymusu przewymiarowania.

Mógłby kolega zapodać fotkę poglądową tego typu bramy?

Obrazek

Coś takiego? Fotka zapożyczona z tematu kolegi "bbmaniek"...
Tylko tutaj są 2 profile równolegle w pionie, a u mnie by były 4 ustawione po przekroju prostokąta (wyższy niż szerszy).

Np. profile 100x100x6 ustawione w prostokąt o wymiarach 300(pion)x250(poziom) ze wstawkami wzmacniającymi co 50cm. Długość wstawek 100mm w pionie i 50mm w poziomie. Do tego "ażur" bramy ułatwi przepuszczenie pasa napędowego na śrubę od silnika na tylnej ścianie bramy... Gdyby jednak 300x250 to było odrobinę za dużo zawsze można zejść do 80x80x6 i wtedy wyjdzie brama np. 240(pion)x200(poziom) - wstawki standardowo wymiaru profila w pionie i pół profila w poziomie. I wtedy waga bramy by trochę spadła :)

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Yarec » 28 lut 2017, 15:36

jestem poza zasięgiem swojego kompa - zapodam rys. z paint'a i Q..
(lepsze chyba byle co niż nic
może daj swój adres na PW - nie wchodzi normalnie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 28 lut 2017, 19:13

[email protected]

tylko żeby nie zginęło w tłumie spamu dopisz drukowanymi CNC na początku, żeby biło po oczach :)

nowości w temacie:

1. korpus już na hali - dzisiaj przyjechał
2. znalazłem firmę, która mi ofrezuje całość w jednym zamocowaniu :D

Także opcja insertów idzie w zapomnienie. Teraz muszę się zastanowić co i jak wyspawać do frezowania płaszczyzn :)

No i teraz pytania:
1. Na płaszczyznach Yków jedna płąszczyzna ze zderzakiem żeby prowadnicę zaprzeć druga całkowicie płaska do regulacji geometrii?
2. Płaszczyzny pod prowadnice X na bramie - robić zderzak do listwy lub dwa i od razu otwory na mocowanie czy bez otworów i regulacja/wiercenie ręcznie?

Wywiercić mogę w miarę dokładnie - mam magnesówkę bez luzów i każde możliwe wiertło :D Kilka frezów trepanacyjnych też się znajdzie w razie potrzeby :D

[ Dodano: 2017-02-28, 21:04 ]
UPDATE:

- mam w swoich szpargałach trochę blach 10mm, 12mm, 15mm, 20mm to się wykorzysta
- znalazłem 2 laski profila 80x80x6 (trochę mało ścianki ale poczekam na opinię)...
- arkusz 1250x2500 blachy 5tki też znalazłem to pójdzie na blat pod stolik roboczy
- stolik roboczy będzie z ALU około 40mm zamocowany do stalowego blatu
- kratownica pod blat stalowy i stężenia 40x30x3 "na sztorc" i gęsto
- płaskowniki pod prowadnice Yka 125x1250x20

Wstępny zarys bramy w paincie:

Obrazek

4 profile 80x80x6 długości 2260mm
4 blachy końcowe grubości 12mm do stóp z otworami na profile
2 blachy na stopy bramy 100x400x12
4 krzyżaki wzmacniające między profile w odstępach 413mm od siebie też 12mm grubości
profile wypuszczone 10mm poza blachy końcowe celem obspawania pancernego :)

Co wy na to? Tak wstępnie pytam bo chętnie bym wykorzystał to co już mam. Blachy na bramie mogę przewymiarować z 12mm w górę do 20mm ale to już chyba przesada :D

Na szkicu nie wyrysowałem płaskowników do wspawania "od czoła" pod prowadnice osi X i obsady łożysk śruby - bo jeszcze nie wiem ile szerokości i jakiej grubości oraz długości...

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Yarec » 28 lut 2017, 21:32

Czytasz w myślach (jasnowidz czy co ?) o takim układzie myślałem ale jest inna opcja - masz ją na swoim koncie (@wp.pl

w tym powyżej nie wstawisz śruby pomiędzy profile - "przez wstawki krzyżowe"
Ostatnio zmieniony 28 lut 2017, 21:50 przez Yarec, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”