[email protected]
tylko żeby nie zginęło w tłumie spamu dopisz drukowanymi CNC na początku, żeby biło po oczach
nowości w temacie:
1. korpus już na hali - dzisiaj przyjechał
2. znalazłem firmę, która mi ofrezuje całość w jednym zamocowaniu
Także opcja insertów idzie w zapomnienie. Teraz muszę się zastanowić co i jak wyspawać do frezowania płaszczyzn
No i teraz pytania:
1. Na płaszczyznach Yków jedna płąszczyzna ze zderzakiem żeby prowadnicę zaprzeć druga całkowicie płaska do regulacji geometrii?
2. Płaszczyzny pod prowadnice X na bramie - robić zderzak do listwy lub dwa i od razu otwory na mocowanie czy bez otworów i regulacja/wiercenie ręcznie?
Wywiercić mogę w miarę dokładnie - mam magnesówkę bez luzów i każde możliwe wiertło

Kilka frezów trepanacyjnych też się znajdzie w razie potrzeby
[ Dodano: 2017-02-28, 21:04 ]
UPDATE:
- mam w swoich szpargałach trochę blach 10mm, 12mm, 15mm, 20mm to się wykorzysta
- znalazłem 2 laski profila 80x80x6 (trochę mało ścianki ale poczekam na opinię)...
- arkusz 1250x2500 blachy 5tki też znalazłem to pójdzie na blat pod stolik roboczy
- stolik roboczy będzie z ALU około 40mm zamocowany do stalowego blatu
- kratownica pod blat stalowy i stężenia 40x30x3 "na sztorc" i gęsto
- płaskowniki pod prowadnice Yka 125x1250x20
Wstępny zarys bramy w paincie:
4 profile 80x80x6 długości 2260mm
4 blachy końcowe grubości 12mm do stóp z otworami na profile
2 blachy na stopy bramy 100x400x12
4 krzyżaki wzmacniające między profile w odstępach 413mm od siebie też 12mm grubości
profile wypuszczone 10mm poza blachy końcowe celem obspawania pancernego
Co wy na to? Tak wstępnie pytam bo chętnie bym wykorzystał to co już mam. Blachy na bramie mogę przewymiarować z 12mm w górę do 20mm ale to już chyba przesada
Na szkicu nie wyrysowałem płaskowników do wspawania "od czoła" pod prowadnice osi X i obsady łożysk śruby - bo jeszcze nie wiem ile szerokości i jakiej grubości oraz długości...