imak szybkozmienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Armstec » 13 gru 2016, 13:45

No to jest nas juz co najmniej 3ech w klubie

Na prawde kawał solidnej i jakościowej roboty w wykonaniu Lukasza Radomskiego dobrze że mamy kogos takiego na forum. Konstrukcja tez widac dobrze przemyslana przez konstruktora. Jak ktos mysli o zakupie imaka szybkozmiennego to jak najbardziej polecam poprosic Lukasza o taki zestaw

jesli chodzi o narzędzia to pasują noże od 8-16mm bez najmniejszego problemu (sprawdzone) oczywiscie bedę używał 12 jako podstawowych, ale nigdy nie wiadomo, poza nozami zawsze można zalozyc jakąs mini szlifierke, frezarke itp

(na zdjeciu jest trzonek 1616 ustawiony cały pod osią toczenia ustawiony no problem, z boku leza tez 8 i 12 )
Obrazek

Tagi:

fritz.g
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: fritz.g » 15 gru 2016, 23:52

czwarty do brydża :grin:

Imak jest rewelacyjny, solidny, stabilny i co ważne dopasowany do naszych tokarek. Można śmiało powiedzieć, że komfort pracy wzrósł o kilka poziomów.
Np. spokojnie zakładam przecinak 16mm do góry nogami i tnę na wstecznym elegancko, a znienawidzone :twisted: blaszki poszły do szuflady z oryginalnym imakiem. Opłacało się czekać.

Dziękuję Łukaszowi za wywiązanie się z obietnicy wykonania imaka no i wspaniałą robotę.
--
fritz.g

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: szopenn » 16 gru 2016, 16:34

a i nóż do gwintów można odwrócić i jechać do zewnątrz.....

Armstec
Posty w temacie: 11

Post napisał: Armstec » 24 gru 2016, 05:21

O ile szopena rozumiem powód z tym nożem do gwintów do góry nogami, a propos toczenia śruby rzymskiej było gadane
fritz.g pisze: Np. spokojnie zakładam przecinak 16mm do góry nogami i tnę na wstecznym elegancko
Kilka razy juz kombinowałem o co w tym patencie chodzi , i muszę sie zapytać bo rozwikłać tej zagadki nie mogę, jaki jest powód/ okolicznosc że kolega potrzebuje przecinak do góry nogami a nie normalnie ?

(skoro nóż nawet 16 do tego imaka wchodzi normalnie bez problemu pod oś , niezależnie jak ktoś ma spasowane ślizgi dolne tnąc do góry nogami cały suport który leży na łożu podrywa sie do góry, nie rozumiem jaki w tym cel )

Wesołych i spokojnych Swiąt, pozdrawiam

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 24 gru 2016, 09:11

dla mnie też to bez sensu, siły działają odwrotnie, zamiast suport dociskać do pryzm to go podrywa do góry no i przekasza, ale to jest nutool, może się okazać że jak kolega odwrócił nóż i wchodzi ostro w materiał to ma mniejsze drgania bo może support mu się lepiej zachowuje na odwrotnych siłach, zauważył to i korzysta z tego dobrodziejstwa...

pitaszek
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitaszek » 24 gru 2016, 10:43

Jeszcze tego nie rozumiem, ale staram się... :grin:

Obrazek

Za Dudikiem:
Obrazek

fritz.g

Post napisał: fritz.g » 24 gru 2016, 11:28

Ja może zacznę od życzeń. Zdrowia, spokoju , cierpliwości i spełnienie marzeń w Nowym Roku, a na święta odpoczynku i umiaru w spożywaniu. :mrgreen:

Ja też do końca rozumiem i co chodzi z tym cięciem na wstecznym, ale skoro lepiej mi się tnie to tak robię. Ciecię w normalny sposób, to dla mnie udręka na tej maszynie. Posuw trzeba dawkować w apteczny sposób, bo wystarczy lekki błąd i nóż wyszcerbiony albo co gorsza maszyna się blokuje. W wersji na wstecznym co bym nie ciął idzie jak po maśle.
Gdzieš widziałem taką animacje wyjaśniającą fenomen tego zjawiska , (inaczej się rozkładają siły) noża nie wciąga w materiał i dlatego idzie gładko. Problem ten dotyczy małych maszyn.
Ja dopiero zaczynam przygodę z tokarką i nie mam takiej wiedzy aby ocenić ten sposó od strony teoretycznej, ale w praktyce u mnie się to sprawdza.
Jeśli są jakieś przeciwskazania natury mechanicznej, etycznej lub jakiejkolwiek innej, np. znisziczenie tokarki, masowe wymieranie bielinka kapustnika, naruszenie nienaruszalnych zasad obróbki skrawaniem. To proszę o podzielenie się nimi, może wpłyną one na zaprzestanie cięcia na wstecznym.
--
fritz.g

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 24 gru 2016, 12:30

Jest jedno przeciwskazanie na nutoolu, ale nie jestem tego pewny. Siły działają w odwrotną stronę, czy w tym przypadku nie będzie większych obciążeń na zamku śruby imaka w szufladce? No bo uszkodzone szufladki to już tutaj widziałem.

Fritz - czym tniesz, stalka czy dedykowany składak do przecinania?

PS.
Podany VC przecinania u didika ma się nijak do prędkości podawanych do płytek do przecinania markowych typu sandvik czy inne.

fritz.g

Post napisał: fritz.g » 24 gru 2016, 12:47

szopenn pisze: Fritz - czym tniesz, stalka czy dedykowany składak do
Tnę stalką, nie mam noża dedykowanego do cięcia.
--
fritz.g

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: rdarek » 24 gru 2016, 13:07

fritz.g pisze:.... ale skoro lepiej mi się tnie to tak robię. Ciecię w normalny sposób, to dla mnie udręka na tej maszynie.
Nie jestem w stanie podać linku a czytałem o tym tu na forum.
Jest jeszcze jeden powód na plus przy takim sposobie przecinania. Mianowicie przy odwróconym nożu jest ułatwione opróżnianie rowka z urobku. Który to potrafi skutecznie zakleszczyć nóż (szczególnie stalki) o czym się już boleśnie przekonałem. Niestety nie próbowałem tego sposobu cięcia, kupiłem przecinak na płytki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”