Frezarko-tokarka o polu roboczym A4 do drewna i aluminium
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Ursus stoi w garażu więc niema problemu jakby co
Ze śmiesznych anegdot z naciąganiem to pewni fachowcy od piorunochronów prostowali drut odgromowy związując jeden koniec na drzewie a drugi przy żuku
I działało sprawnie
[ Dodano: 2010-12-16, 18:45 ]
Więc co nieco do przodu na razie namalowałem sterownik do krokowców w impulsie do 5A napięcie zasilania silników to 36V maksymalnie około 40 zasilanie logiki z 12V a właściwie od 9-12V
Mam nadzieję że będzie skuteczne
wszystko idzie w dobrym kierunku tylko nie wiem jak rozwiązać sprawę z mocowaniem wrzeciona

Ze śmiesznych anegdot z naciąganiem to pewni fachowcy od piorunochronów prostowali drut odgromowy związując jeden koniec na drzewie a drugi przy żuku

I działało sprawnie

[ Dodano: 2010-12-16, 18:45 ]
Więc co nieco do przodu na razie namalowałem sterownik do krokowców w impulsie do 5A napięcie zasilania silników to 36V maksymalnie około 40 zasilanie logiki z 12V a właściwie od 9-12V
Mam nadzieję że będzie skuteczne

wszystko idzie w dobrym kierunku tylko nie wiem jak rozwiązać sprawę z mocowaniem wrzeciona

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam.
Pozwolę sobie zadać pytanie w tym wątku.
Również chciał bym "schować" silnik, aby nie wystawał z tyłu maszyny. I zastanawiam się jaki pasek i jakie koła do tego dobrać.
Silniki to 1.3N, śruba trapez 12x3, ruchomy stół.
Czy pasy i koła HTD 5M o szerokość 9mm będą odpowiednie (przełożenie 1:1), czy lepiej wybrać 15mm? I jaką ilość zębów na kole dobrać?
Myślałem nad kołami z 16 zębami, ale za bardzo nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Czy kieruje się jedynie miejscem na daną wielkość koła.
A może jakieś inne?
pozdrawiam
Marcin
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
9mm to taka bida trochęmarciu11 pisze: Czy pasy i koła HTD 5M o szerokość 9mm będą odpowiednie (przełożenie 1:1), czy lepiej wybrać 15mm? I jaką ilość zębów na kole dobrać?
Myślałem nad kołami z 16 zębami, ale za bardzo nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Czy kieruje się jedynie miejscem na daną wielkość koła.
A może jakieś inne?

Z wiedzy jaką zdobyłem do tej pory na forum oraz w internecie, wynika, że koła zębate powinny być jak największe się da i na ile pozwala rozsądek, ponieważ wtedy pas jest mniej obciążony, mniej się zużywa, gdyż pracuje po większym promieniu. Dodatkowo silniki też mają wtedy podobno lżej, co z doświadczenia z rolkami mogę potwierdzić.