Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: DOHC » 17 paź 2016, 12:54

Ja mam wózki hgw25 więc śrubki M8 toczone na 6 mm. Powiem tyle że doceniłem wtedy zucha CNC :). Ja przewidziałem docisk wózków do baz z boku śrubkami ale z drugiej strony jak spojrzysz na wózki bez kołnierzy to mają one mocowanie na śrubki w rozmiarze o jeden mniejszym niż w tych kołnierzowych więc przetoczenie będzie mocniejsze niż mniejsza śruba osłabiona gwintem.

Pozdrawiam

Tagi:

Autor tematu
CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98

Post napisał: CinekX0 » 22 paź 2016, 16:10

Przyznam, że z tymi śrubkami zakrecilem się z ich rozmiarami ale ostatecznie będzie dobrze. Fakt te śrubki blokujące z igielkami wydają mi się kiepskim pomysłem, śruby od boku wkręcane byłyby lepsze lub po prostu listwa z rowkiem V i wtedy mniej zabawy z tym...

Więc elementy już dotarły do mnie. Gdyby ktoś narzekał na swoje warunki mieszkaniowe, to gorzej jak ja mieć nie może :razz:
Frezarka stanie w piwnicy więc trzeba ją winda zwiezc na dół!

Obrazek

Ostatecznie wczoraj próba się nie powiodła... Kołowrotek musi przyjść na spód profilu i cała winda musi być zamocowana dużo wyżej żeby można wjechać wózkiem i podwiesic elementy...
Ważą po ok 150kg każdy bo da się to we 2 podnieść.
Następne foto jak pomaluje konstrukcje, designe będzie fajny mysle :wink:

Pytanie:
Toczenie śrub vtx jest tak samo jak hiwin? Rysunki widzę są dostępne dla rozmiaru 20mm. Koła zębate złoże na tulejach BK o ile dobrze mówię tak się to nazywa?

Wpadł mi zestaw 4 osie za 1800pln z Ebay od użytkownika longsmotor, polecany na forum. Silniki mają 12Nm więc myślałem o przełożeniu 2:1 aby mniej silnikami krecic. Wyjdzie na śrubie wtedy 6Nm. Dobry pomysł?

[ Dodano: 2016-10-23, 11:31 ]
Mam na myśli taki o to zestaw:

http://www.ebay.pl/itm/Germany-ship-4Ax ... fresh=true

Czy zywotność tych podzespołów jest dobra i ewentualnie co jeszcze do zestawu potrzeba z elektroniki? Oczywiście komputer z portem LPT posiadam, stary celeron da radę.
Dzięki za uwagi! :wink:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 24 paź 2016, 14:33

Ja generalnie wolę trafo, może dać większe napięcie dzięki czemu będzie lepsza dynamika. No ale kto co tam lubi, da radę.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 27 paź 2016, 17:09

syntetyczny,
dzięki za poradę! Jest √ :wink:

Idąc tym tropem dalej: mówimy o transformatorze toroidalnym.
Jego moc oblicza się:
max moc sterownika (w linku powyżej jest żę mają 24 do 80 VDC, czyli liczę tą górną) -10% na powrót napięcia z silników.

Czyli 72VDC x 1.41 = 51 VDC

Moc trafo to 3.5 A z każdego silnika co daje nam 14 A z czterech silników x 51 VDC daje nam 715 VA. Z tego potrzeba ok 70% na zasilanie przy pracy.

Najbliższy temu jest:
Transformator TR600 230/ 48V za 250zl
lub
Transformator TR1250/50V za 420zl

Ostatecznie nie rozumiem "napiecie na wyjsciu zasilacza" co oznacza? W pierwszym to 68V drugi to 70V.
Potrzeba jedno trafo i do sterowników równolegle podłączamy?

Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Blady » 28 paź 2016, 00:11

Potrzebujesz jeszcze do tego trafo moduł zasilacza. Bo na wyjściu trafo masz prąd przemienny. Do sterowników potrzebujesz prądu stałego. Czyli mostek i bateria kondensatorów do wyprostowania. Na to są też gdzieś w internetach obliczenia.
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

m.j.
Posty w temacie: 9

Post napisał: m.j. » 28 paź 2016, 09:10

Jeszcze dochodzi kwestia grzania się silników. Im wyższe napięcie na wyjściu z zasilacza tym szybciej silnik się "ładuje" (tzn nie traci tak szybko momentu wraz ze wzrostem prędkości obrotowej) ale też bardziej się grzeje. Ja mam silniki 6.9Nm o prądzie 6A. Trafo mam 800W 45V czyli na wyjściu z zasilacza mam około 63V. Silniki nie grzeją się nadmiernie. Mogłem mieć napięcie wyższe ale bałem się, że będą się nadmiernie grzać podczas pracy. Myślę, że takie trafo jak u mnie spokojnie Ci wystarczy choć elektronikiem nie jestem. Trafo kosztowało lekko ponad 300zł.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 29 paź 2016, 15:41

Dla prądu sumarycznego 14A i napięciu silników 70V mamy 980W, dzielimy to przez √2 692VA, czyli Trafo 700VA powinno starczyć. Do tego trzeba dodać moduł prostownika(mostek gretza + bateria kondensatorów) i softstart(bo nie każda sieć sobie da radę z uciągnięciem takiego ssaka.
Moduł prostownika widziałem kiedyś w AVT jak i Softstart w postaci płytek pcb z częściami. Wystarczy poszukać.
Kreatura CNC

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 01 lis 2016, 23:37

Blady, m.j., syntetyczny,
konkretnie i rzeczowo! Dzięki za podpowiedzi, daję lajki! :wink:

Cenowo trafo wypadają dobrze. Wolę nastawić się na większe i ewentualnie ograniczyć zasilanie niż mieć zbyt mało w stosunku do możliwości silnika.
Co do grzania dobra uwaga. Pomyślę o radiatorze i wentylatorkach na silniki. Drogie to nie będzie ale po pierwszych testach okaże się ile fabryka dała mocy.
Napiszę do sprzedawcy z ebay o możliwość zakupu zestawu bez zasilania.

Dzięki za namiary na ten sklep AVT. Majątam zestawy do lutowania. Na szczęście mój kumpel to polutuje i kondensatory więc nie muszę tego więcej rozkminiać :cool:

Generalnie maszyna zjechała do piwnicy wczoraj! Kręgosłupa nie czuję... dało popalić! Winda wytrzymała, obyło się bez strat! :wink:

Teraz będzie malowanie. Wstępne skręcanie kolumny i ustawianie. Oś Z mam całą więc pójdzie na pierwszy ogień. Czekam na kilka elementów z alu i trzeba zatoczyć śruby. Nareszcie będę miał robotę dla siebie! :mrgreen:

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 21 lis 2016, 11:03

Czas leci ale małe postępy są. Problem był z włożeniem kolumny na góre, trochę to jednak waży.
Kolor jak widać, zastrzały na czarno zrobiłem żeby kontrastowało troszkę :wink: Oczywiście chlorokałczuk. Czerwonego nie polecam, tragicznie się maluje pędzlem. Najlepiej kompresorem, wiadomo...
Kolumne skręciłem na 6 śrub, równo na krzyż dokręcałem, wydaje się ok.
Problem wyszedł z dolnymi wózkami które przykręciłem na kolumnę. Spiny nie mam, ale powinno być dobrze.
Na razie nie skręcałem na gotowo bo nie mam jeszcze śruby i czekam, obiecali że do końca listopada dostanę resztę elementów!

Mam już obmyślone koryta do chłodziwa, przeciwwaga na tył, materiał na to kupiony więc do roboty.
Zastanawiam się jak wyjdzie z dokładnością, na ile będę się bawił w ustawianie tego szczelinomierzem. Zobaczymy, zobaczymy :roll:

Zamówiłem od sponsora elektronike, soft start, płyte główną, trafo, moduł zasilacza, moduł bezpiecznikowy, tuleje bk, pasy HTD i koła.
Czekam na aukcję z silnikami i sterownikami, będą 3 singleshaft i 1 dualshaft na oś A.

Odnośnie wrzeciona, chciałem 3kw kupić z falownikiem ale jakoś ebay mi nie pokazuje z DE nic ciekawego. Znalazłem taki zestaw i chyba to będzie rozsądna opcja? Czy poleccie jakiegoś sprzedawce wrzecion?
WRZECIONO ZESTAW

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 21 lis 2016, 11:14

Te chińczyki mają mało mocy, przy niskich obrotach, nie wiem czy warto dla tego typu konstrukcji. Na aliexpress widziałem wrzeciona mokry chińczyk 8tyś obrotów, co moim zdaniem jest lepsze do tego typu konstrukcji. Albo w ogóle, kupić cały korpus wrzeciona na stożek bt30 i napędzać to z paska(też z aliexpress).
Kreatura CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”